Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021

Η Αίγυπτος έθεσε νέους σκληρούς όρους στη Τουρκία

Κρίσιμες συζητήσεις Με νέες απαιτήσεις  προς την Τουρκία, ο επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας  Σάμεχ Σούκρι, επιβεβαίωσε, ότι υπάρχουν επαφές ανάμεσα στο Κάιρο και την Άγκυρα, αλλά διευκρίνισε ότι ο διάλογος είναι περιορισμένος.

''Οι πράξεις της Τουρκίας, πρέπει να δείξουν εναρμόνιση με τις αρχές και τους στόχους της Αιγύπτου, ώστε οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες να επιστρέψουν στην κανονικότητα'', δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι.

"Η Αίγυπτος, έχει κάποιες απαιτήσεις και προσδοκίες από την Τουρκία. Εάν η Τουρκία, λάβει υπόψη αυτήν την κατάσταση, οι τρέχουσες δυσκολίες θα ξεπεραστούν", δήλωσε.

Όσον αφορά, τη δήλωση του Τσαβούσογλου (Çavuşoğlu), σχετικά με τον αμοιβαίο διορισμό των πρεσβευτών των δύο χωρών, ο Σούκρι είπε, ''η τάση της Τουρκίας να βελτιώσει τις σχέσεις με την Αίγυπτο είναι αξιοθαύμαστη.'' 

Ως γνωστόν, η Αίγυπτος, έχει πάγια θέση την δέσμευση και την προσήλωση της Τουρκίας στο διεθνές δίκαιο, τις διπλωματικές πρακτικές, στις αρχές της καλής γειτονίας και την αρχή της μη παρέμβασης, στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών.

Εξάλλου η Αίγυπτος δεν το κρύβει, ότι θέλει να έχει στενές σχέσεις με τους περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους της, για λόγους σταθερότητας της περιοχής  και για τα δικά της συμφέροντα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu, δήλωσε στο TRT News στις 9 Ιουνίου, ότι οι επαφές μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου, θα αναπτυχθούν με τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και τον αμοιβαίο διορισμό πρεσβευτών και ανακοίνωσε, ότι θα εργαστούν για τη βελτίωση των σχέσεων.

 


Aναλυτικά τι δήλωσε:  

-Αναφέρθηκε στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να αποχωρήσουν όλα τα ξένα στρατεύματα και οι μισθοφόφόροι.

-Είπε ότι υπάρχουν θεαματικά θετικές εξελίξεις στις σχέσεις ΗΠΑ - Αιγύπτου, που πολλοί εκτιμούσαν ότι θα βρεθούν σε προβληματική κατάσταση με την άνοδο Μπάϊντεν στην προεδρία, λόγω της υποστήριξης Σίσι στον Τράμπ.

-Ανέφερε ότι η Αίγυπτος θα συνεργαστεί με όποια κυβέρνηση προκύψει στο Ισραήλ κυρίως προς την κατεύθυνση του Παλαιστινιακού.

-Εξέφρασε την άποψη ότι είναι νωρίς να ανοίξει νέα διαδικασία για την επίλυση του Παλαιστινιακού.

-Εριξε ιδιαίτερο βάρος στο φράγμα του Νείλου που κατασκευάζει η Αιθιοπία, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να αντιδράσει η Αίγυπτος ακόμα και δυναμικά. 

Αίγυπτος - Τουρκία 

Όσον αφορά τις σχέσεις Αιγύπτου-Τουρκίας, οι οποίες αφορούν άμεσα την Ελλάδα, ο Σ.Σούκρι:

-Σημείωσε ότι δεν υπάρχει ανησυχία από την Ελλάδα και την Κύπρο όσον αφορά τις προσπάθειες προσέγγισης Αιγύπτου-Τουρκίας, προσθέτοντας ότι υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου και ότι οι δύο χώρες ενημερώνονται για όλες τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και για τα κοινά συμφέροντα και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

-Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σχετικά με επικείμενη ανταλλαγή πρεσβευτών, σημείωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία μέσω της οποίας αξιολογούνται οι τουρκικές πολιτικές.

-Δήλωσε ότι τα ζητήματα της Λιβύης, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας (σ.σ. μέλη και στελέχη των Αιγύπτιων Αδελφών Μουσουλμάνων που έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία) έχουν μεγάλη σημασία.

-Μιλώντας για το ότι έως τώρα δεν έχουν εκδοθεί οι καταζητούμενοι (σ.σ. Αδελφοί Μουσουλμάνοι), ούτε έχουν κλείσει τα τηλεοπτικά κανάλια τους που λειτουργούν στην Τουρκία, είπε ότι οι καταστάσεις αυτές κάνουν τα πράγματα ... πιο δύσκολα.

-Επισήμανε ότι έχουν τεθεί πολλά θέματα εκ μέρους της Αιγύπτου, τα οποία εάν τα λάβει υπόψη της η Τουρκία, θα συμβάλει στην άρση των υφιστάμενων δυσκολιών.

-Εξήγησε ότι πρέπει να υπάρχει αξιοπιστία και αλλαγή της τουρκικής στάσης, σημειώνοντας ότι είναι αναγκαίο να απέχει η τουρκική πλευρά από οτιδήποτε επηρεάζει τη σταθερότητα της Αιγύπτου, στο εσωτερικό ή το εξωτερικό.

-Τόνισε ότι η αποκατάσταση των σχέσεων είναι μια σταδιακή διαδικασία που επιτυγχάνεται μέσω της αξιολόγησης, της παρακολούθησης, αλλά και της αίσθησης ότι θα υπάρξει όφελος από την αναβάθμιση του επιπέδου των σχέσεων, την κατάλληλη στιγμή.

-Διευκρίνισε ότι η Αίγυπτος διερευνά την ετοιμότητα της Τουρκίας να οικοδομήσει σχέσεις με την Αίγυπτο σε σωστές βάσεις, καθώς και τη δέσμευσή της ως προς το διεθνές δίκαιο.

-Αποκάλυψε ότι κατά την πρόσφατη, πρώτη επίσκεψη της τουρκικής αντιπροσωπείας στο Κάϊρο, η αιγυπτιακή πλευρά επισήμανε ορισμένες πολιτικές που θεωρεί ότι δεν εξυπηρετούν τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή. 

Λιβύη  

Ο Σ.Σούκρι, αναφερόμενος στο πρόβλημα της γειτονικής στην Αίγυπτο Λιβύης:

-Επισήμανε ότι η χώρα του έχει αποκαταστήσει τη διπλωματική εκπροσώπηση.

-Αναφέρθηκε στη συνάντηση του Βερολίνου που θα πραγματοποιηθεί σύντομα, τονίζοντας ότι ολόκληρη η διεθνής κοινότητα υποστηρίζει την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη, τη διάλυση των πολιτοφυλακών, την ενίσχυση των θεσμών ασφαλείας, την ενοποίηση του λιβυκού στρατού και της αστυνομίας, προκειμένου να επιτευχθεί η ασφάλεια και η προστασία των πολιτών και να υποστηριχθεί η σταθερότητα στη χώρα.

Ιωάννης Χάρχαρης

PENTAPOSTAGMA


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου