Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020

Αντιπροσωπία της Σουηδίας συναντήθηκε με Κούρδους στην Συρία - Οργή από την Άγκυρα

Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Ann Linde, μετά από την επεισοδιακή συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογο της, Μεβλούτ Τσαβούσογλου έστειλε αντιπροσωπία να συναντηθεί με Κούρδους του ΡΚΚ στην Συρία.

Η ΥΠΕΞ της Σουηδίας μάλιστα υποστήριξε πως αισθάνεται αλληλεγγύη προς αυτούς, κάτι που εξόργισε τον Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Yeni Şafak, αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον ειδικό απεσταλμένο της Σουηδίας στη Συρία Per Ornius μετέβη στη βορειοανατολική επαρχία Qamishli της Συρίας κατόπιν εντολής της Linde.

Άλλα πρόσωπα που συμμετείχαν επίσης στην αντιπροσωπεία ήταν ο Thomas Marcus, επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας στο σουηδικό Υπουργείο Εξωτερικών, καθώς και ο Evin Çetin, σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ειρήνης.

Η αντιπροσωπεία συνοδεύονταν από τον Abdülkerim Ömer, επικεφαλής εξωτερικών σχέσεων του συριακού παραρτήματος του ΡΚΚ, και τον Abdurrahman Selman, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της ίδιας οργάνωσης.

Το Qamishli βρίσκεται πολύ κοντά στα τουρκικά σύνορα. Ο έλεγχος της πόλης άλλαξε και εκεί δρουν πλέον  αντάρτες του YPG / PKK προς το παρόν.

Έχοντας αρκετές συναντήσεις στην περιοχή, η σουηδική αντιπροσωπεία επισκέφτηκε τους τάφους των νεκρών Κούρδων ανταρτών και κατέθεσε στεφάνια, εξοργίζοντας την Άγκυρα.

"Ως Σουηδία, χρωστάμε στον λαό αυτόν”, ανέφερε ο επικεφαλής της σουηδικής αντιπροσωπείας.

Ο Σουηδός επικεφαλής συναντήθηκε επίσης με τις οικογένειες των σκοτωμένων ανταρτών και ισχυρίστηκε ότι "έχασαν τη ζωή τους όχι μόνο για τις χώρες τους αλλά και για τον υπόλοιπο  τον κόσμο”.

Οι οικογένειες των Κούρδων από την άλλη πλευρά, κατήγγειλαν την Τουρκία στη σουηδική αντιπροσωπεία και ζήτησαν μια συντονισμένη διεθνή δράση για τις τουρκικές διασυνοριακές αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις της Άγκυρας.

Η κίνηση της Σουηδής ΥΠΕΞ που ήρθε λίγες μέρες μετά την επίσημη επίσκεψή της στην Τουρκία στις 13 Οκτωβρίου, όπου είχε μια έντονη συζήτηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μ.Τσαβούσογλου, θα οδηγήσει πιθανότατα σε διπλωματικό επεισόδιο τις δύο χώρες.

Η Σουηδή ΥΠΕΞ έκανε δριμύτατες παρατηρήσεις κατά της στρατιωτικής επιχείρησης της Άγκυρας στη βορειοανατολική Συρία, ενώ συνάντησε μέλη της κουρδικής οργάνωσης PYD / YPG.

Η Τουρκία απειλεί και εκβιάζει προς πάσα κατεύθυνση την ΕΕ και την δύση γενικότερα για τα άνομα και επικίνδυνα σχέδια της γύρω από τα τουρκικά σύνορα. Η Σουηδή ΥΠΕΞ είναι ένα φωτεινό παράδειγμα για όλες τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, που κοιτούν μόνο τα συμφέροντα τους και δεν βλέπουν πέρα από την “μύτη τους”, τι τους ετοιμάζει ο Ερντογάν το επόμενο διάστημα.

PRONEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου