Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Τρίτη 6 Απριλίου 2021

''Σήμα'' Ντεμιρτάς σε Κούρδους: ''Ξεσηκωθείτε''

Η απόλυτη ''κόλαση'' Ο ηγέτης του κόμματος HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος είναι φυλακισμένος από το 2016 παρά τις δυτικές εκκλήσεις για απελευθέρωσή του, δήλωσε ότι η τουρκική αντιπολίτευση πρέπει να ενώσει τις δυνάμεις της ενάντια στην αυξανόμενη καταπίεση της κυβέρνησης και τις κινήσεις που κάνει για να την διασπάσει , συμπεριλαμβανομένης της δικαστικής υπόθεσης για την απαγόρευση του κόμματός του.

Ο Demirtaş είπε στο Reuters ότι οι αντίπαλοι του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Προέδρου Tayyip Erdoğan και των εθνικιστικών συμμάχων του θα πρέπει να συμφωνήσουν σε κοινές δημοκρατικές αρχές και να σχηματίσουν μια συμμαχία τώρα αντί να περιμένουν έως τις προγραμματισμένες εκλογές για το 2023.

"Όλα τα κόμματα που θέλουν να πολεμήσουν το ένα δίπλα στο άλλο για τη δημοκρατία πρέπει να έρθουν μαζί", δήλωσε ο Ντεμιρτάς σε απάντηση σε γραπτές ερωτήσεις από τη φυλακή Edirne στη βορειοδυτική Τουρκία.

Μιλώντας για την προσωπική του κατάσταση μετά από 4-1 / 2 χρόνια στη φυλακή, ο Demirtaş είπε ότι ένιωθε πολύ καλά, είναι δυνατός με καλό ηθικό,  και με διαύγεια σκέψης.

" Μας  απήγαγαν από τα σπίτια μας  μεσάνυχτα με παράνομο τρόπο και μετατραπήκαμε σε πολιτικούς ομήρους. Για το λόγο αυτό είμαστε περήφανοι", είπε. "Όσοι μας πέταξαν εδώ  πρέπει να νοιώθουν ντροπή είναι  και αγωνία. Έχουν περάσει στις βρώμικες σελίδες της ιστορίας."

Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε τον Demirtaş τον περασμένο μήνα σε φυλάκιση 3-1 / 2 ετών για προσβολή του προέδρου. Ωστόσο, η κύρια υπόθεση εναντίον του βρίσκεται σε εξέλιξη.

Κρατείται για τρομοκρατικές κατηγορίες που αρνείται. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ECHR) δήλωσε ότι η φυλάκισή του καλύπτει τον περιορισμό της πολυφωνίας και της συζήτησης, αλλά η Τουρκία αγνόησε τις εκκλήσεις της για άμεση απελευθέρωσή του.

"Η καταπίεση και η καταστροφή αυξάνονται κάθε μέρα. Έτσι, χωρίς να περιμένουμε  τις εκλογές,  η δημιουργία μιας πραγματικής συμμαχίας για την προάσπιση της  δημοκρατίας από σήμερα θα ήταν πολύ σημαντική και πολύτιμη", δήλωσε στο Reuters.

Στις τοπικές εκλογές του 2019, τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμμάχησαν να κερδίσουν τον έλεγχο των κύριων πόλεων της Τουρκίας και να χτυπήσουν τον Ερντογάν. Όμως, η συνεργασία της αντιπολίτευσης είναι εύθραυστη δεδομένου του ποικίλου κοσμικού, εθνικιστικού και φιλοκουρδικού στοιχείου μέσα σε αυτήν.

Το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα του Demirtaş (HDP), το τρίτο μεγαλύτερο στο κοινοβούλιο, δέχτηκε στόχευση  εδώ και χρόνια. Η κυβέρνηση έλαβε κατασταλτικά μέτρα  με αποτέλεσμα χιλιάδες αξιωματούχοι και μέλη του  κουρδικού κόμματος να φυλακιστούν όπως και  και πολλοί από τους βουλευτές  και τους δημάρχους του να χάσουν το αξίωμα τους και να παυθούν από τα καθήκοντά τους.

 Η κυβερνητική καταστολή κορυφώθηκε τον περασμένο μήνα όταν κατατέθηκε αίτημα για απαγόρευση του HDP για φερόμενους δεσμούς του με το PKK. Η δίκη δεν έχει ξεκινήσει ακόμη.

Ο Ντεμιρτάς δήλωσε ότι η κίνηση έδειξε ότι ο Ερντογάν και το AKP του είχαν παραμελήσει τις ιδρυτικές αρχές του.

"Δεν έχουν στόχους, εκτός από την παραμονή στην εξουσία", είπε. "Ένας από τους στόχους του Ερντογάν είναι σε σχέση με την υπόθεση κλεισίματος του HDP να προκαλέσει διαφορές εντός της αντιπολίτευσης, να την αποδυναμώσει και να τη διαιρέσει. Η αντιπολίτευση δεν πρέπει να πέσει σε αυτήν την παγίδα."

Η Άγκυρα κατηγορεί το HDP για συνδέσμους με μαχητές του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), οι οποίοι διεξάγουν εξέγερση κυρίως στην κουρδική νοτιοανατολική Τουρκία από το 1984 στην οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι.

Το PKK χαρακτηρίζεται τρομοκρατική ομάδα από την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το HDP αρνείται αυτούς τους δεσμούς.

Υπενθυμίζουμε ότι ο ακροδεξιός σύμμαχος του Ερντογάν, το Κόμμα του Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) έχει επανειλημμένα ζητήσει απαγόρευση του HDP, και ο Demirtaş δήλωσε ότι το κόμμα του ασκεί αυξανόμενη πίεση εναντίον των Κούρδων.

Το MHP με επικεφαλής τον Devlet Bahçeli "εκμεταλλεύεται την εξάρτηση του AKP από αυτό ", είπε.

Στην κύρια υπόθεση που στοχεύει στον Ντεμιρτάς, κατηγορείται ότι πυροδότησε βίαιες διαδηλώσεις στην Τουρκία που προκλήθηκαν από επίθεση του ISIS στην πόλη της Συρίας το Κομπάνι το 2014.

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε την ΕΣΑΔ υποκριτική για την υπεράσπιση του Ντεμιρτάς, τον οποίο ονόμασε τρομοκράτη.

Ωστόσο, στη συνέντευξη, ο Ντεμιρτάς την απέρριψε ως πολιτική δίκη και είπε ότι το AKP φέρει όλη την ευθύνη για τις διαμαρτυρίες, οι οποίες οδήγησαν σε θάνατο 37 ανθρώπων.

 Ο Ντεμιρτάς αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως 142 ετών.

Εκτίμηση

Οπωσδήποτε το κάλεσμα Ντεμιρτάς προς την αντιπολίτευση για δημιουργία από τώρα κοινού μετώπου κατά του Ερντογάν δεν είναι τυχαίο την συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Συμπίπτει με την δήλωση των 104 αποστράτων Ναυάρχων κατά της ισλαμοποίησης των Ενόπλων Δυνάμεων που επιχειρούνται και κατά της κατάργησης της Συνθήκης του Μοντρέ από την Τουρκία.

Ο Ερντογάν στο μυαλό του έχει να θέσει το κόμμα HDP εκτός νόμου λίγο πριν τις εκλογές, προκειμένου να μην προλάβουν οι Κούρδοι να δημιουργήσουν νεο πολιτικό φορέα και να μην μπορούν έτσι να μετέχουν  στις εκλογές. Με αυτό τον τρόπο θα πετύχει την μη εκπροσώπηση των Κούρδων στη νέα τουρκική βουλή.

Μιλάμε για αποστέρηση ουσιαστικά των πολιτικών δικαιωμάτων του 10,5% του τουρκικού εκλογικού σώματος, αφού αυτό ήταν το ποσοστό που έλαβε το HDP στις προηγούμενες εκλογές.

Παναγιώτης Ναστός

PENTAPOSTAGMA


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου