Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Παρασκευή 23 Απριλίου 2021

Ο Τουρκικός λαός "γυρίζει την πλάτη" στον Ερντογάν: Λέει «όχι» στη Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης

Η μεγάλη πλειοψηφία των Τούρκων δεν βλέπει θετικά το μεγάλο αυτό αναπτυξιακό πρόγραμμα υποδομών

Ηπλειονότητα των Τούρκων πολιτών είναι αντίθετη στα σχέδια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη διάνοιξη της περίφημης «Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης» σύμφωνα με στοιχεία δημοσκόπησης που δημοσιεύθηκε στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης την περασμένη Τετάρτη. 

Πολιτικές και διπλωματικές αντιδράσεις, προκάλεσαν οι κινήσεις του Προέδρου της Τουρκίας τις τελευταίες εβδομάδες, αναφορικά με την «αμφισβήτηση» της Συνθήκης του Μοντρέ. Φαίνεται πως η μεγάλη πλειοψηφία των Τούρκων δεν βλέπει θετικά το μεγάλο αυτό αναπτυξιακό πρόγραμμα υποδομών.

Περίπου το 45,4 τοις εκατό των ανθρώπων διαφωνούν με το έργο της «Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης» , σε αντίθεση με το 38,5 τοις εκατό που το υποστηρίζει, σύμφωνα με έρευνα του Μαρτίου από την MetroPoll, μια κορυφαία τουρκική εταιρεία δημοσκοπήσεων. Πρόκειται για μια εξέλιξη, η οποία έρχεται σε  αντίθεση με την πρόσφατη δήλωση του Ερντογάν στους επικριτές του, ότι η Τουρκία θα προχωρήσει στο σχέδιο αυτό «είτε σας αρέσει είτε όχι». 

Το έργο «Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης» 

Η «Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης» (Kanal Istanbul) προβλέπεται να συνδέσει τη Μαύρη Θάλασσα βορείως της Κωνσταντινούπολης με τη Θάλασσα του Μαρμαρά προς νότον και εκτιμάται ότι θα κοστίσει 75 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες (9,2 δισεκατομμύρια δολάρια).

Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως η διάνοιξη της διώρυγας αυτής θα μειώσει την κυκλοφορία στα Στενά του Βοσπόρου και θα αποτρέψει ατυχήματα, όμως οι επικριτές του σχεδίου έχουν υπογραμμίσει ότι θα επιφέρει μεγάλη περιβαλλοντική ζημιά και θα μολύνει πηγές πόσιμου νερού.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου τοποθετήθηκε πρόσφατα για τη Συνθήκη του Μοντρέ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τη Σύμβαση με διαφάνεια και αμεροληψία όπως το έχουμε κάνει από το 1936«. 

PENTAPOSTAGMA

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου