Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019

ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ PRAVDA ΚΑΤΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Σε μια πρωτοφανή επίθεση κατά του Τούρκου προέδρου, Ταιγίπ Ερντογάν, προχώρησε η γνωστή ρωσική επιθεώρηση Pravda, σε ένα σημαντικό της άρθρο του Ρώσου δημοσιογράφου-αρθρογράφου, Dimitri Sudakov, επαναφέροντας στη επικαιρότητα την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους Su-24 στις 24 Νοεμβρίου του 2015.
Σύμφωνα με το άρθρο αυτό, ο ίδιος ο Ερντογάν είχε δώσει εντολή για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους κάτι που ο Τούρκος ηγέτης είχε αρνηθεί στην συνέχεια, αποδίδοντας την ευθύνη της κατάρριψης κατ αρχή στους πραξικοπηματίες που αποπειράθηκαν να τον ανατρέψουν τον Ιούλιο του 2016, με κύριο στόχο να τον φέρουν σε μεγάλη ρήξη, όπως υποστήριξε, με την Μόσχα.

Ο Ρώσος δημοσιογράφος επικαλείται το Επιστημονικό Κέντρο Στρατηγικών Μελετών, «Nordic Research Monitoring Network» όπου δημοσιεύεται αποκαλυπτική κατάθεση – μαρτυρία του Τούρκου στρατηγού, Ercan Agin, από το Γενικό Επιτελείο, σύμφωνα με την οποία ενοχοποιείται ο ίδιος ο Ερντογάν ότι είχε δώσει την εντολή της κατάρριψης του αεροσκάφους. 


Βέβαια ο στρατηγός Ercan Agin κατηγορήθηκε στη συνέχεια άτι συμμετείχε στο πραξικόπημα, αλλά σύμφωνα με την Pravda, ο Kerim Khas, γνωστός Ρώσος πολιτικός επιστήμονας- αναλυτής ειδικός περί θεμάτων Ευρασίας, αποκάλυπτε ότι το Κρεμλίνο είχε πληροφορηθεί για την άμεση ενοχή του Ερντογάν στην διαταγή κατάρριψη του ρωσικού Su-24.

Ο τότε πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου είχε δηλώσει ότι αυτός είχε δώσει την εντολή αλλά η κατάρριψη δεν ήταν δυνατόν να γίνει χωρίς την άδεια του ανωτάτου ηγέτη, δηλαδή του Ερντογάν. Η δήλωση αυτή του Νταβούτογλου ήταν και η αιτία να τον αποπέμψει ο Ερντογάν τον Μάιο του 2016.

Την ίδια άποψη περί άμεσης ενοχής του Ερντογάν στην κατάρριψη του ρώσικου αεροσκάφους είχαν και οι ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία και Γερμανία και ήξεραν ότι ο Ερντογάν σκόπιμα θα ενοχοποιούσε τον Νταβούτογλου για να αποποιηθεί ο ίδιος τις ευθύνες της κατάρριψης του Su-24.

Το εντυπωσιακό είναι ότι το επιθετικό αυτό άρθρο της ρωσικής Pravda κατά του Ερντογάν, βγαίνει τώρα στην δημοσιότητα, καθώς άρχισαν και εμφανίζονται κάποιες ενδεικτικές ρωγμές στην ρωσοτουρκική προσέγγιση και μια σημαντική ρωγμή είναι οι εξελίξεις στην Λιβύη όπου οι δυο χώρες, Τουρκία και Ρωσία, πολεμούν σε αντίπαλα στρατόπεδα καθώς η Άγκυρα στηρίζει την κυβέρνηση τους Σάρατζ της Τρίπολης, ενώ η Ρωσία στηρίζει με πολεμικό υλικό και κομάντος τον στρατηγό Χαφπάρ με την άμεση προοπτική να έρθουν σε ανοιχτή σύγκρουση.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ

Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου