Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019

«Απασφάλισε» ο φιλέλληνας Α/ΓΕΝ του LNA – Φαράζ Αλ Μαχτάουι: «Έχω διαταγή να βουλιάξω τα τουρκικά πλοία».


Αποφασισμένα να μην αφήσουν να προχωρήσει η συμφωνία της Τουρκίας με την «κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης», είναι τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων του Στρατηγού Χαφτάρ, ο οποίος ελέγχει το μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας.


Σε αυτό το πλαίσιο, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Φαράζ Αλ Μαχτάουι, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, διαμήνυσε πως εάν εμφανιστούν τουρκικά ερευνητικά πλοία στα ανοιχτά της Λιβύης, έχει εντολή να τα βυθίσει. «Έχω διαταγή. Αν έρθουν τα ερευνητικά πλοία των Τούρκων, θα έχω μία λύση, να τα βουλιάξω εγώ».

Ο ίδιος, δήλωσε πως ο στρατηγός Χαφτάρ θα αντιδράσει στη συμφωνία και εξαπέλυσε πυρά κατά της κυβέρνησης εθνικής ενότητας και του πρωθυπουργού Σαράζ, για τη συμφωνία: «Αυτή τη συμφωνία έγραψαν οι Τούρκοι και ο Σαράτζ την υπέγραψε. Τα έγραψαν οι Τούρκοι όπως ήθελαν αυτοί. Είναι πάρα πολύ κακή η συμφωνία. (…) Αυτή η συμφωνία που έκαναν οι Τούρκοι με τον Σάρατζ είναι λάθος και θα δημιουργήσει πρόβλημα στην Ελλάδα, την Λιβύη, την Αίγυπτο και την Κύπρο. Ο Σάρατζ είναι Τούρκος, δεν είναι Λίβυος. Ο παππούς του είναι από την Τουρκία γι’ αυτό δεν είχε καμία αντίρρηση σε αυτή τη συμφωνία».

Νωρίτερα, έγινε γνωστό και το περιερχόμενο της επιστολής που έστειλε στον ΟΗΕ ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Λιβύης – που αντιμάχεται την «κυβέρνηση εθνικής ενότητας»- Αγκίλα Σαλέχ.

«Τα Τουρκικά όπλα εισέρχονται και διακινούνται στη χώρα μέσω των λιμανιών της Μισύρας και της Τρίπολης. Πρόκειται περί οφθαλμοφανούς και απροκάλυπτης στρατιωτικής υποστήριξης, η οποία και αναγνωρίζεται δημόσια από την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Αυτά συμβαίνουν υπό το βλέμμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της Διεθνούς Επιτροπής Κυρώσεων, για να μην αναφερθούμε στην κατάφωρη παραβίαση από πλευράς της Δημοκρατίας της Τουρκίας των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας που έχουν επιβάλλει εμπάργκο στις εξαγωγές και προμήθεια όπλων προς στις αντιμαχόμενες φατρίες στη Λιβύη».

Ο κ. Σαλέχ σημειώνει ακόμα πως στόχος του αναφερόμενου Μνημονίου είναι η παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Λιβύης, του εναερίου χώρου, των λιμένων και των χωρικών υδάτων της από τα Τουρκικά στρατεύματα. «Πρόκειται για μια συμφωνία υπό τη μορφή μνημονίου συνεργασίας, η οποία θα έχει επιπτώσεις στο έθνος της Λιβύης, συμπεριλαμβανομένης της κατοχής της εδαφικής επικράτειάς του από τον τουρκικό στρατό και την παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας του», σημειώνει.




Ακόμα, αφήνει να εννοηθεί πως οι δύο πλευρές επέλεξαν τη μορφή του μνημονίου (το οποίο και χαρακτήρισε άκυρο) και όχι της συμφωνίας λόγω του ότι αυτό δεν απαιτεί έγκριση από τη Βουλή, ωστόσο σπεύδει να ενημερώσει τον γ.γ. του ΟΗΕ πως: «Μνημόνια Κατανόησης που συνάπτουν εκτελεστικές εξουσίες κρατών και που δεν απαιτούν επικύρωση από τα νομοθετικά σώματα, θα πρέπει να ευρίσκονται εντός ορίων απλής συνεργασίας, η οποία δεν θα συνεπάγεται υποχρεώσεις που θα προκαλούν τριγμούς στην οικονομία των εν λόγω χωρών ή θα επαπειλούν την ασφάλειά τους ή θα θέτουν υπό αμφισβήτηση την εθνική τους κυριαρχία»
.
Ο κ. Σαλέχ αφήνει ακόμα αιχμές και για την επιλογή της οριοθέτησης ΑΟΖ αυτή καθ’ αυτή καθώς αναφέρει πως η Λιβύη δεν είχε ανάγκη κάτι τέτοιο. Αντίθετα με την υπογραφή της συμφωνίας δίνεται η δυνατότητα, σύμφωνα με τον κ. Σαλέχ στην Τουρκία να εξερευνά φυσικούς πόρους στην περιοχή.

«Η υπογραφή της συμφωνίας αυτής χωρίς επικύρωση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης έχει ως στόχο την εκχώρηση της κυριαρχίας του κράτους της Λιβύης και των νόμιμων δικαιωμάτων του στη Δημοκρατία της Τουρκίας ώστε να της επιτρέψει να επενδύσει στην περιοχή αυτή, γεγονός απαράδεκτο και άκυρο ως αντιβαίνον σε όλους τους αποδεκτούς κανόνες και πρότυπα», αναφέρει στην επιστολή που απέστειλε στον ΓΓ του ΟΗΕ στις 2 Δεκεμβρίου και πρώτο αποκάλυψε το Πενταπόσταγμα.

PENTAPOSTAGMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου