Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

Ελλάδα, Αίγυπτος, Γαλλία & HAE ενώνονται στρατιωτικά κατά της Τουρκίας

Για πρώτη φορά Γαλλία και Αραβικά Εμιράτα στην άσκηση ''Μέδουσα Έρχεται απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις, με Αθήνα-Κάιρο, Παρίσι και ΗΑΕ να συντονίζουν τις προσπάθειές τους.  

Μόνο με τις κατάλληλες συμμαχίες και στρατιωτικές συνεργασίες η χώρα μας θα μπορέσει να αντιπαραταχθεί στις πολύ παράλογες απαιτήσεις της Άγκυρας που παίζει ένα λίαν «επικίνδυνο παιχνίδι» στο Αιγαίο, αμφισβητώντας όλες τις συνθήκες και συμβάσεις έναντι της Ελλάδος. 

«Χαστούκι» στον Ερντογάν και στα επεκτατικά του σχέδια στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, αποτελεί η κοινή άσκηση  Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, με τον κωδικό «Μέδουσα», στην οποία για πρώτη φορά θα συμμετάσχουν φέτος και δύο «ορκισμένοι» εχθροί της Άγκυρας. 

Η «Μέδουσα» που γίνεται φέτος για 10η φορά, θα διεξαχθεί από 30 Νοεμβρίου έως 6 Δεκεμβρίου, ανοιχτά της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου.

Η Γαλλία θα συμμετάσχει με 1 έως 3 πολεμικά πλοία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με 2 έως 6 μαχητικά αεροσκάφη.

Η Ελλάδα θα συμμετάσχει με πολεμικά πλοία, αεροσκάφη F-16, 1 ιπτάμενο ραντάρ, ελικόπτερα ΑΠΑΤΣΙ και 1 Λόχο Πεζοναυτών. Η Κύπρος με ένα πλοίο ανοιχτής θαλάσσης και ειδικές δυνάμεις, ενώ η Αίγυπτος με το γιγαντιαίο ελικοπτεροφόρο που διαθέτει και άλλα πολεμικά πλοία, καθώς και με μαχητικά αεροσκάφη F-16, Rafale και Μirage-2000. 

Την τελευταία φάση της άσκησης θα παρακολουθήσει και ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος θα συναντηθεί και με τον Αιγύπτιο ομόλογό του στρατηγό Μοχάμεντ Ζάκι.

Αυτές οι κινήσεις ενοχλούν την Τουρκία, με τα ελεγχόμενα από την ΜΙΤ ΜΜΕ να κάνουν αφιερώματα στην εν λόγω άσκηση. Η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί πλέον περιοχή στην οποία η Γαλλία έχει συμφέροντα. Και αυτό εξηγεί τις συνεχείς επιθέσεις που δέχεται ο Εμμάνουελ Μακρόν από τον Ταγίπ Ερντογάν. Το Παρίσι πάντως δείχνει αποφασισμένο να έχει σχεδόν μόνιμη παρουσία στην περιοχή.

Ανδρέας Μουντζουρούλιας

PENTAPOSTAGMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου