Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020

21η Νοεμβρίου . Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων (video)

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΑΝΟΥΡΑΣ

Σχης  ε.α. Μέλος της Ε.Α.Α Σ. / Τρικάλων .

21η Νοεμβρίου κάθε έτους, έχει καθιερωθεί ως ημέρα γιορτής των Ενόπλων Δυνάμεων. Ημέρα γιορτής των Εισοδίων της Παναγίας μας, της Υπερμάχου Στρατηγού, που με την ευλογία της οι Έλληνες έγραψαν λαμπρές σελίδες δόξας και ηρωισμού σε όλα τα πεδία των μαχών.

 Οι αγώνες μας ήταν πάντοτε εναντίων αντιπάλων δυνατότερων και πολυπληθέστερων. Πάντα ο Έλληνας συνδύαζε τη μάχη για την ελευθερία με τη δύναμη και τη χάρη του Θεού. Στους Βυζαντινούς χρόνους η Παναγία θεωρείτο η «Υπερμάχος Στρατηγός», προστάτιδα και αρωγός του έθνους, σε όλους τους αγώνες του. Ο μαχητής υπερασπιστής της «Βασιλεύουσας» και ο πολεμιστής ήρωας του έπους του 1940, συχνά έβλεπε το όραμα της Θεοτόκου να του δίνει κουράγιο και δύναμη στην αντιμετώπιση των πολυπληθέστερων αντιπάλων.

Αλλά ακόμα και στο μέλλον αν κληθούν οι ένοπλες Δυνάμεις να υπερασπίσουν την πατρίδα μας, η μεγάλη χάρη της, θα είναι η οδηγός για την ελευθερία του Λαού και την ακεραιότητα του εθνικού μας χώρου.

Η 21η Νοεμβρίου Ημέρα Γιορτής των ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας, ημέρα γιορτής για τα στρατευμένα νιάτα του λαού μας, ημέρα γιορτής για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας.

Τιμούμε σήμερα όλους εκείνους, που με το αίμα τους και την αγάπη προς την Πατρίδα εξασφάλισαν την ελευθερία και την ύπαρξη της Χώρας μας.

Τιμούμε τους αγώνες της φυλής όλων των εποχών, οι οποίες έγραψαν χρυσές σελίδες δόξας, στη διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας μας.

Αν ανατρέξουμε στα βάθη της ιστορίας θα δούμε ότι η πολεμική αρετή των Ελλήνων είναι συνυφασμένη με την εμφάνιση της ελληνικής Φυλής.

Επιγραμματικά θα ήθελα να αναφερθώ

α Στον Άρη το θεό του πολέμου ανάμεσα στους 12 Θεούς του Ολύμπου.

β Στον Ιάσον στην εποχή του χαλκού όπου πραγματοποίησε την πρώτη πολεμική αποστολή εξερευνήσεων της λεκάνης της Μεσογίου

γΣτον τρωικό πόλεμο

 δ Στις μάχες των Θερμοπυλών, του Μαραθώνα , της Σαλαμίνας 

ε Στην εκστρατεία του Μ. Αλεξάνδρου,

στ. Στους αγώνες της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας εναντίων των τούρκων 

ζ. στην τουρκική σκλαβιά 400 χρόνων όπου περισσότερα από 100 μικρά και μεγάλα απελευθερωτικά κινήματα πνίγηκαν στο αίμα.

η Στον Α΄Παγκόσμιο πόλεμο 

θ. Στη μικρασιατική Εκστρατεία

 ι. Στον Β΄ Παγκόσμιο  πόλεμοια. Στην εθνική Αντίσταση


Οι ένοπλες Δυνάμεις της χώρας είναι ο κύριος εγγυητής της ασφάλειας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της πατρίδας μας.

Ο ελληνικός λαός από το υστέρημά του παρά τη δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, γνωρίζοντας τη σημασία των ενόπλων δυνάμεων, συνδράμει προκειμένου να είναι πάντα σε θέση να αποτρέψουν κάθε επιβολή, προσφέροντας παράλληλα και το έμψυχο υλικό που στην περίπτωση της Ελλάδας είναι μικρό σε αριθμό αλλά η ιστορία έχει δείξει ότι είναι μεγάλο σε αξία και ηθικό

Αποστολή και διαρκής επιδίωξη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι η δημιουργία ενός περιβάλλοντος ασφάλειας, σταθερότητας και ειρήνης. Μόνο σε ένα περιβάλλον ασφάλειας αλλά και περιφερειακής συνεργασίας, είναι δυνατή η νηφάλια και ανεμπόδιστη ενασχόληση του ελληνικού λαού με παραγωγικές και δημιουργικές δραστηριότητες.

 Με βάση αυτή την επιδίωξη, οι ελληνικές ΕΔ, αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, ζουν, αγωνιούν και αγωνίζονται προς όφελος του ελληνισμού. Με αυτό τον τρόπο οι Ελληνικές ΕΔ μαζί με τους άλλους συντελεστές ισχύος της χώρας ανταποκρίνονται στις προκλήσεις και συνεισφέρουν πρωταγωνιστικά με τη διατήρηση υψηλής επιχειρησιακής ικανότητας και αποτρεπτικής ισχύος, καθώς και της κοινωνικής συνοχής σε τομείς όπως:

Της οικονομίας, της ασφάλειας και σταθερότητας.

Επίσης οι Ελληνικές ΕΔ, με την κοινωνική προσφορά τους αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για άμεση αρωγή στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, όπως διάσωση, δασοπροστασία, έρευνα και καταστροφές, με την προσφορά αίματος και ιατρικής βοήθειας σε οποιοδήποτε μέρος της ελληνικής επικράτειας, με την κατασκευή μικρών έργων υποδομής, με την διοργάνωση πολιτιστικών και κοινωνικών εκδηλώσεων, με την παροχή βοήθειας σε θέματα παιδείας και αθλητισμού.

 


Οι ΕΔ όμως πέρα από την προστασία των εθνικών συμφερόντων μέσω της αποτροπής, συμμετέχουν ενεργά στην προαγωγή της ειρήνης και ασφάλειας και σε άλλες περιοχές του πλανήτη.

Στις σύγχρονες προκλήσεις ασφαλείας που αναδύονται στο υπό διαμόρφωση γεωπολιτικό περιβάλλον, οι ελληνικές ΕΔ, διαθέτοντας υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης ταχυκινησίας και ευκινησίας προβάλλουν τη χώρα διεθνώς μέσω της αμυντικής διπλωματίας. 

Σήμερα που αμφισβητούνται ελληνικά εδάφη, θάλασσες και αέρας, σήμερα που συνεχίζεται η κατοχή της Κύπρου, για ένα λόγο παραπάνω και παρά τις πρόσκαιρες ξαστεριές στις σχέσεις μας με τους γείτονες πρέπει να είμαστε έτοιμοι.

 Σήμερα που η χώρα δίνει έναν πολυεπίπεδο και διαρκεί αγώνα στον οικονομικό τομέα, τα εθνικά και διεθνή ζητήματα, οι Ελληνικές ΕΔ, με το όραμα και τη διορατικότητα των στελεχών τους με την αγόγγυστη προσπάθεια των στρατευμένων νέων μας και τη συμπαράσταση όλου του ελληνισμού βρίσκονται ανάμεσα στους κυριότερους συντελεστές για την πραγμάτωση των τεθέντων στόχων και επιδιώξεων της Ελλάδας.

Τελειώνοντας, αφού σας διαβεβαιώσω ότι οι ΕΔ στέκουν 24 ώρες το 24ωρο ακοίμητοι φρουροί των συνόρων μας σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, θα ήθελα να σας ευχηθώ σε όλους σας Χρόνια Πολλά.

ΖΗΤΩ ΟΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ.


 


ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΑΝΟΥΡΑΣ

Σχης ε.α. Μέλος της Ε.Α.Α Σ. / Τρικάλων .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου