Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020

Ο Μακρόν απαιτεί την τιμωρία του Ερντογάν


 «Δεν πρέπει να δεχτούμε απειλές σε θαλάσσιες περιοχές κράτη μέλη της ΕΕ. Η Ευρώπη πρέπει να υπερασπιστεί την κυριαρχία της»

Η κρίση ξέσπασε όταν η Ελλάδα κατηγόρησε την Τουρκία ότι υπονομεύει την εθνική της κυριαρχία στέλνοντας πλοία για εξορύξεις στα εθνικά χωρικά της ύδατα. Αυξάνονται οι φόβοι ότι αυτή η κρίση μπορεί να οδηγήσει σε ναυτική σύγκρουση.
Ο Γάλλος Πρόεδρος Emmanuel Macron υποστήριξε την Ελλάδα και ζήτησε κυρώσεις κατά της Τουρκίας, ενώ δήλωσε: «Δεν πρέπει να δεχτούμε απειλές σε θαλάσσιες περιοχές κράτη μέλη της ΕΕ. Η Ευρώπη πρέπει να υπερασπιστεί την κυριαρχία της».
  • Παρόλα αυτά η Τουρκία υποστήριξε ότι «οι δηλώσεις Macron δεν έχουν αξία για τη χώρα μας», ενώ ο Tούρκος εκπρόσωπος Hami Aksoy είπε ότι οι απειλές «δεν θα έχουν αποτέλεσμα». Ο Ibrahim Kalin, εκπρόσωπος του Tούρκου προέδρου Erdogan είπε ότι η συμπεριφορά της Ελλάδας είναι «υπερβολική» και πρόσθεσε: «Δεν επιθυμούμε στρατιωτική ή πολιτική ένταση».
Ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt είπε ότι η Ουάσιγκτον υποστηρίζει την Αθήνα.
«Θέλω να μεταφέρω ξεκάθαρο μήνυμα από την Ουάσιγκτον και αλλού στην Ευρώπη, παροτρύνοντας τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τις επιχειρήσεις που προκαλούν ένταση στην περιοχή, όπως σχέδια για έρευνα σε περιοχές όπου η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν δικαιοδοσία στην ανατολική Μεσόγειο».
Η διπλωματική ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας χειροτέρεψε την Παρασκευή, όταν ο Πρόεδρος Tayyip Erdogan προσευχήθηκε με τεράστιο πλήθος κόσμου στην Αγία Σοφία- το ιστορικό μνημείο που μετατράπηκε σε μουσουλμανικό τέμενος.
Οι Έλληνες θεωρούν το μνημείο καθοριστικό για την ορθόδοξη θρησκεία. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης χαρακτήρισε την Τουρκία «ταραχοποιό», ενώ είπε ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί αποτελεί «προσβολή στον πολιτισμό του 21ου αιώνα».
PENTAPOSTAGMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου