Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020

Σε επιφυλακή στρατιωτικές μονάδες του Έβρου: Το 85% του ελληνικού στόλου βρίσκεται στο Αιγαίο.


Άπαντες σε ετοιμότητα .Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις της Αγκυρας, καθώς λίγες μόνο ώρες από την έκδοση Navtex για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από τo Καστελόριζο, ενώ 19 πολεμικά πλοία απέπλευσαν από το Ναύσταθμο του Ακσάζ. 


Τόσο το Υπουργείο Εξωτερικών όσο και το Υπουργείο Άμυνας παρακολουθούν με ψυχραιμία τις κινήσεις της Άγκυρας. Λίγο αργότερα, η Τουρκία συνόδευσε τη NAVTEX με υπερπτήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, στις 14.23' ζεύγος τουρκικών μαχητικών F-16 έκανε υπερπτήσεις πάνω από τις νήσους Στρογγύλη και Μεγίστη, στα 12.500 πόδια, αυξάνοντας κι άλλο τον «πυρετό» στην περιοχή.

Το ίδιο ζεύγος αεροσκαφών στις 14.56' προχώρησε και σε νέα υπερπτήση πάνω από τη Μεγίστη, στις 29.000 πόδια.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές έως το μεσημέρι σήμερα, είχαν καταγραφεί δεκάδες παραβιάσεις από τουρκικά αεροσκάφη. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Πενταπόσταγμα από υψηλόβαθμη πηγή, δόθηκε εντολή ανάκλησης των αδειών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και μετάβασης στις μονάδες τους. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχει έντονη κινητικότητα στην περιοχή τoυ νοτιοανατολικού Αιγαίου και του Έβρου.

Σύμφωνα με πηγές του υπ. Αμυνας μετά από αυτές τις καταιγιστικές εξελίξεις, το 85% του ελληνικού στόλου βρίσκεται στο Αιγαίο από την περιοχή της Σμύρνης και νοτιότερα, παρακολουθώντας στενά τις κινήσεις του τουρκικού στόλου.

«Είμαστε σε επαγρύπνηση, παρακολουθούμε και αναμένουμε» τόνιζαν κυβερνητικές πηγές, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ανακληθεί και άδειες σε ορισμένες μονάδες του στρατού. 

Σε λίγη ώρα αναμένεται να κάνει δήλωση on camera ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την συνάντησή του με το Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας, μια δήλωση η οποία θα κινηθεί στο πεδίο των ευρωτουρκικών σχέσεων κυρίως. Δεν αποκλείεται, αν οι συνθήκες το επιβάλλουν, να προβεί σε δήλωση και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας για τις εξελίξεις στο Αιγαίο.

Ακόμη δεν είναι γνωστό πού θα κινηθούν τα τουρκικά πλοία. Στο ΓΕΕΘΑ εξετάζουν τρία σενάρια: Να κινηθούν προς την Κύπρο, προς το Αιγαίο και προς την Αίγυπτο. Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ίσως κινηθούν προς Αίγυπτο μετά και την χθεσινή απόφαση του κοινοβουλίου της Αιγύπτου να αποστείλει στρατεύματα στη Λιβύη.

Ταυτόχρονα, σε ξαφνική επιφυλακή τίθενται σύμφωνα με πληροφορίες που φτάνουν στο Evros-news.gr από διάφορα σημεία του Έβρου, οι στρατιωτικές μονάδες του νομού. 

Βέβαια αυτό είναι πάντα κάτι φυσιολογικό.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ανακαλούνται άδειες, στρατιωτικοί κλήθηκαν να μπουν στις μονάδες τους και ουδείς γνωρίζει αν πρόκειται για κάποια άσκηση ετοιμότητας ή συμβαίνει κάτι άλλο. Μάλιστα υπάρχουν πληροφορίες πως και στα νησιά συμβαίνει κάτι παρόμοιο.

Πάντως οι πληροφορίες που φτάνουν στο Evros-news.gr όσο περνάει η ώρα, αναφέρουν ότι αρκετοί στρατιωτικοί ενημερώθηκαν να βρεθούν στις μονάδες που υπηρετούν, ενώ διακόπηκαν και άδειες που είχαν δοθεί. 

Κυρώσεις κατά της Τουρκίας ζητεί ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης

Κυρώσεις κατά της Τουρκίας ζητεί με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μανώλης Κεφαλογιάννης. Συγκεκριμένα ο ευρωβουλευτής, αναφέρει ότι σε συνέχεια των προκλητικών και επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, το τουρκικό πολεμικό ναυτικό εξέδωσε σήμερα NAVTEX για διενέργεια σεισμικών ερευνών νοτιοανατολικά του Καστελόριζου εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Ο κ. Κεφαλογιάννης σημειώνει ότι στην περιοχή πλέει ήδη το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis και πως ταυτόχρονα με την έκδοση της συγκεκριμένης NAVTEX τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη έκαναν υπερπτήσεις πάνω από το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου.

«Οι τουρκικές προκλητικές και επιθετικές ενέργειες κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας συνεχίζονται παρά την απερίφραστη καταδίκη τους από ευρωπαϊκής πλευράς και όχι μόνο δεν εμπεδώνουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων των γειτονικών χωρών αλλά αυξάνουν το κίνδυνο αποσταθεροποίησης στην περιοχή και διαταράσσουν την ασφάλεια και την ειρήνη», υπογραμμίζει ο κ. Κεφαλογιάννης και ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

- Είναι σε γνώση της η νέα προκλητική και επιθετική ενέργεια της Τουρκίας κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας;

- Σε τι κυρώσεις προτίθεται να προβεί κατά της Τουρκίας που οφείλει να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτόνων της;

PENTAPOSTAGMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου