Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023

Λιβυκό δικαστήριο ανέστειλε την τουρκολιβυκή ναυτική συμφωνία-Τρέχουν και δεν φτάνουν οι Τούρκοι

Η Μεγάλη Ιδέα ξαναγεννιέται στην θάλασσα ενώ όλοι οι "μνηστήρες" έχουν ανοικτά τα αυτιά και μάτια στην περιοχή για το επόμενο κρίσιμο διάστημα

Ο λιβυκός τύπος ανέφερε πριν λίγο ότι “δικαστήριο στην Τρίπολη απεφάνθη υπέρ της αναστολής της εφαρμογής των διατάξεων που προβλέπονται από την συμφωνία του περασμένου Οκτωβρίου, που υπέγραψαν η προσωρινή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (με έδρα την Τρίπολη) και η Τουρκία για την εκμετάλλευση φυσικών πόρων”.

Προχθές, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι εξέδωσε προεδρικό διάταγμα οριοθετώντας τα θαλάσσια σύνορα της χώρας προς την Δύση, δηλαδή με τη Λιβύη.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για την Ελλάδα και τα σχέδια της στην Ανατολική Μεσόγειο  

Μετά την χάραξη μιας ΑΟΖ δυτικά με την Λιβύηο αλ Σίσι, είχε “διαλύσει” ουσιαστικά το παράνομο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Το διάταγμα της Αιγύπτου ακολουθούσε την πρόσφατη υπογραφή της νέας διακυβερνητικής συμφωνίας στον τομέα έρευνας και διάσωσης με την Ελλάδα, και όλα αυτά μαζί ακυρώνουν το  παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, και ανοίγουν τον δρόμο για οριοθέτηση με την Λιβύη και από τις δύο χώρες.

Επίσης η πρόσφατα αναφορά του Λίβυου πολιτικού Μπασάγκα στο διεθνές δίκαιο, ήταν  τρομερά σημαντική διότι αποκλείει, κάθε πραξικοπηματική κίνηση από την πλευρά της Άγκυρας, η οποία εδώ και μεγάλο διάστημα, επιδιώκει να “νομιμοποιήσει” το Τουρκολιβυκό μνημόνιο, χωρίς κανένα αποτέλεσμα, αφού το έχουν καταδικάσει τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ.

Υπενθυμίζουμε ότι ένα έργο μεγάλης κλίμακας και εναλλακτικές διαδρομές για αγωγούς φυσικού αερίου μελετά επίσημα πλέον η Λιβύη μέσω του κοινοβουλίου της χώρας, το οποίο θα αλλάξει το τοπίο σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο.

Η νέα  ελληνική "Μεγάλη Ιδέα" βρίσκει διέξοδο στην θάλασσα 

Η αποκαλούμενη νέα " Μεγάλη Ιδέα", θα έχει βάση την θάλασσα και την εκμετάλλευση της ελληνικής ΑΟΖ, διότι αυτό είναι μονόδρομος για να επιζήσει μελλοντικά το ελληνικό κράτος, σε συνεργασία με ισχυρούς παίκτες στην Μεσόγειο. Τίποτα από εδώ και στο εξής δεν θα είναι τυχαίο και όλα θα αποσκοπούν  σε αυτό το πλάνο.

Η ουσία είναι ότι Ελλάδα και Αίγυπτο ετοιμάζουν μεθοδικά το μεγαλύτερο κτύπημα στο τουρκικό καθεστώς, έχοντας στο πλευρό τους όπως δείχνουν τα πράγματα τεράστιους ενεργειακούς κολοσσούς.

Το σχέδιο αυτό της μεταφοράς λιβυκού φυσικού αερίου απαιτεί  ισχυρότατο πολεμικό ναυτικό και στόλο μη επανδρωμένων ναυτικών σκαφών και αεροσκαφών, και αυτό θα είναι το επόμενο διακύβευμα για την Ελλάδα το επόμενο διάστημα.  

Το επόμενο διάστημα εκτιμάται ότι θα έχουμε πιθανότατη αλλαγή κυβέρνησης στην Τρίπολη της Λιβύης μέσω εκλογών, αλλάζοντας έτσι τις ισορροπίες και στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ η παρουσία  αμερικανικών αεροπλανοφόρου και πολεμικών πλοίων στην ευρύτερη περιοχή, απαγορεύει πιθανές μονομερείς ενέργειες από πλευράς των Τούρκων στην λιβυκή ΑΟΖ, που έχει τα δύο μεγαλύτερα κοιτάσματα στην Μεσόγειο.

Γιώργος Μοτσάκος

PENTAPOSTAGMA


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου