Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023

Για άλλη μια φορά «έφαγαν ξύλο» οι Τούρκοι στις αερομαχίες ενώ το σφύριγμα της «οχιάς» ακούστηκε πάλι στο Αιγαίο.

Και ακόμα δεν είδαν ούτε τα Vipers ούτε τα Rafale...

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη εχθές και μίλησε στην τελετή παράδοσης των έργων ασφάλειας προμηθειών και πληροφοριών (SSI – Security of Supply and Ιnformation) και του πέμπτου αεροσκάφους F-16 Viper στην πολεμική αεροπορία, στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) στην Τανάγρα Βοιωτίας.

Πρώτα συνομίλησε με τους δύο σμηναγούς, πιλότους του F-16 Viper. Τους ευχήθηκε «καλή προσγείωση». Ο Πρωθυπουργός γνώριζε πολύ καλά ότι από τις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ, η «οχιά» (διθέσια αυτή τη φορά) θα βρισκόταν σε λίγη ώρα στη «φωλιά» της στην 115 Πτέρυγα Μάχης.

Έδωσαν ωτασπίδες σε όσους θα παρακολουθούσαν την απογείωση, γιατί αυτός ο ήχος της «οχιάς» είναι ιδιαίτερος, διαπεραστικός σαν δυνατό σφύριγμα. Άλλοι τις φόρεσαν άλλοι όμως όχι, ήθελαν να ακούσουν τις τουρμπίνες του μαχητικού να μουγκρίζουν.. σύμφωνα με την στήλη "Βηματοδότης" της γνωστής εφημερίδας "το Βήμα". 

Ήταν το 5ο Viper που εντάχθηκε στις πολεμικές μοίρες. Η υπεροχή πλέον της χώρας μας στους ουρανούς είναι γεγονός. Οι πιλότοι των F-16 Vipers, όταν βρίσκονται στον αέρα βλέπουν τον στόχο χωρίς ο στόχος να τους βλέπει. Μπορούν να εκτοξεύσουν με ακρίβεια πύραυλο από μεγάλη απόσταση και ο στόχος να μην γνωρίζει από πού του ήρθε, μπορούν να συντονίζονται με άλλα F-16 Viper που βρίσκονται στον αέρα, καθώς και με τα Rafale όπως και με τα F-35 όταν αυτά έρθουν. Πρόκειται για ένα υπερόπλο στον ουρανό του Αιγαίου.
Μπορεί να έρθουν νύχτα αλλά θα προσγειωθούν στην πραγματικότητα

Όπως είπε και ο Πρωθυπουργός με τα νέα μαχητικά αεροσκάφη Rafale και την αναβάθμιση των F-16 σερ Viper, αλλά και με τη μοίρα των F-35 αργότερα, οι Ελληνικοί ουρανοί θωρακίζονται όσο ποτέ σε μια στιγμή που οι γείτονές μας έχουν οριστικά αποκλειστεί από τα μαχητικά πέμπτης γενιάς. Μίλησε ακόμα για αλλαγή εικόνας που αποτυπώνεται και στο πεδίο της αεροπορικής βιομηχανίας, με την ΕΑΒ να έχει αφήσει πίσω της τις περιπέτειες του παρελθόντος, όπως τόνισε. Δεν παρέλειψε όμως να μιλήσει για τις ανοικτές απειλές: «Στο πεδίο των ανοιχτών απειλών απαντάμε με αποφασιστική ετοιμότητα στην όποια μεγαλόστομη επιθετικότητα» επισήμανε και συνέχισε: «Όσοι διαλαλούν ότι ίσως έρθουν μια νύχτα ξαφνικά να ξέρουν ότι μπορεί να ξυπνήσουν μια νύχτα και να προσγειωθούν στη σκληρή πραγματικότητα».

Και ακόμα δεν είδαν ούτε τα Vipers ούτε τα Rafale 

Ο εκνευρισμός των Τούρκων για την ποιοτική αναβάθμιση της Πολεμικής Αεροπορίας και για την υπεροχή της στους αιθέρες γίνεται πλέον καθημερινός. Και ξέρετε πώς τον εκδηλώνουν; Με μαζικές εισόδους στον εθνικό εναέριο χώρο. Κάθε φορά το ίδιο, στις εμπλοκές (dogfights) υπερισχύουν τα ελληνικά μαχητικά και όμως οι Τούρκοι επιμένουν. Χθες, για παράδειγμα, υπήρξαν 11 εμπλοκές, όταν 18 τουρκικά F- 16, οπλισμένα με πυραύλους αέρος- αέρος επιχείρησαν να προκαλέσουν. Τα τουρκικά F- 16 μαζί με τα UAV πραγματοποίησαν 65 παραβιάσεις. Για άλλη μια φορά προκάλεσαν, για άλλη μια φορά αναχαιτίστηκαν, για άλλη μια φορά «έφαγαν ξύλο» στις αερομαχίες, όπως έλεγε ένα πιλότος των F-16. Και ακόμα δεν έτυχε να αντιμετωπίσουν ούτε τα Viper, ούτε Rafale της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

PENTAPOSTAGMA


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου