Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

Παραδίδεται το 6ο F-16 BLOCK 72 & 2 Rafale στην Πολεμική Αεροπορία

Η άρνηση της πώλησης από τις ΗΠΑ στην Τουρκία 40 F-16 BLOCK-70 και 80 κιτ εκσυγχρονισμού για ισάριθμα μαχητικά F-16 της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την υλοποίηση των τουρκικών επιθετικών σχεδίων

Η πρόσφατη ομιλία του ΥΠΑΜ Παναγιωτόπουλου στην Βουλή έβγαλε "λαβράκια", με ανακοινώσεις που αναμένεται να προκαλέσουν πονοκέφαλο στον Ερντογάν, τον Ακάρ και την Τουρκική στρατιωτική ηγεσία.

Συγκεκριμένα ανέφερε εν συντομία ότι σε χρονικό διάστημα δύο μηνών θα παραδοθεί στην ΠΑ το πρώτο εκπαιδευτικό αεροσκάφος Μ-346, ενώ τις προσεχείς ημέρες παραδίδεται το 6ο στη σειρά εκσυγχρονισμένο μαχητικό F-16 BLOCK 72 και έρχονται από τη φίλη και Σύμμαχο χώρα Γαλλία, άλλα 2 Rafale στην Τανάγρα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 12, με άλλα 6 να έρχονται εντός του 2023.

Τι σημαίνουν τα παραπάνω; Απλά ότι κάθε ημέρα που περνάει, το αεροπορικό ισοζύγιο ισχύος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, γέρνει ολοένα και περισσότερο στην πλευρά μας.

Η συμφωνία Ελλάδας-Ισραήλ για τα Μ-346 προχωράει

Mετά τη διακρατική συμφωνία μεταξύ των ΥΠΑΜ Ελλάδας-Ισραήλ, η Elbit Systems έχει αναλάβει από τον Απρίλιο 2021 τη δημιουργία Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης Πιλότων στη Καλαμάτα.

Η συμφωνία περιλαμβάνει, την προμήθεια και τη λειτουργία νέων εκπαιδευτικών αεροσκαφών M-346, τη διατήρηση του υφιστάμενου εκπαιδευτικού στόλου που αποτελείται από τα νέα M-346 και δεκάδες παλαιά εκπαιδευτικά αεροσκάφη T-6, την παροχή ενσωματωμένων ηλεκτρονικών συστημάτων πτήσης στα εκπαιδευτικά αεροσκάφη, διασυνδεδεμένους προσομοιωτές πτήσης, σταθμούς εκπαίδευσης εδάφους και σύστημα διοίκησης και ελέγχου.

F-16 Viper

Tα κύρια συστήματα που αναβαθμίζονται στο πλαίσιο του προγράμματος της αμερικανικής εταιρείας Lockheed Martin, σε συνεργασία με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) περιλαμβάνουν τα εξής:

Ραντάρ AESA APG-83

Νέος Modular υπολογιστής Αποστολών (MMC-7000AH), ADT

Νέες οθόνες πληροφοριών και απεικόνισης ανάμεσα στα ποδωστήρια

Νέο APX-126 AIFF με δυνατότητα mod 5

Ενσωμάτωση SNIPER POD, βλημάτων SASSM και PaveWay II

Δυνατότητα Link-16

Οι αναβαθμίσεις των F-16 πραγματοποιούνται στην ΕΑΒ υπό τη στενή τεχνική καθοδήγηση από τις ομάδες της Lockheed Martin.

Το προσωπικό της ΕΑΒ που εργάζεται στο πρόγραμμα F-16 Viper αποτελείται από μια κεντρική ομάδα περισσότερων των 21 έμπειρων υπαλλήλων, ενώ έχουν προσληφθεί και εκπαιδευτεί μέχρι στιγμής δεκάδες νέοι υπάλληλοι στη διάρκεια τεσσάρων διαφορετικών φάσεων.

Η αναβάθμιση και των 83 αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας σε Viper είναι προγραμματισμένη να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2027.

Rafale F3R

Είναι ένα δικινητήριο, δελταπτέρυγο μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων, γαλλικής κατασκευής, που καλύπτει όλο το φάσμα των επιχειρησιακών αποστολών.

Εντάχθηκε στο οπλοστάσιο της ΠΑ το 2021 με τη σύμβαση 013Γ/20, με την οποία η ΠΑ προμηθεύτηκε 24 αεροσκάφη. Πιο συγκεκριμένα, θα παραδοθούν 12 μεταχειρισμένα και 12 νέα εκ των οποίων 18 μονοθέσια Rafale EG και 6 διθέσια Rafale DG.

Μπορεί να καλύψει πολλαπλούς ρόλους ταυτόχρονα (omnirole), επιτρέποντας τη διεξαγωγή διαφορετικών αποστολών κατά την ίδια πτήση. Διαθέτει 14 σταθμούς ανάρτησης και μπορεί να μεταφέρει έως και 9,5 τόνους εξωτερικών φορτίων.

Δύναται να φέρει έναν μεγάλο αριθμό όπλων, όπως τον πύραυλο αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς Meteor, τους πυραύλους MICA EM και IR, τον πύραυλο πλεύσης SCALP EG και τον πύραυλο αέρος-επιφανείας Exocet AM39 Block 2 Mod 2, καθώς επίσης και όπλα ακριβείας όπως GBU 12/16/24 και AASM, ενώ φέρει ένα πυροβόλο των 30 mm.

Τα αεροσκάφη έχουν ως βάση τους την 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα και ανήκουν στην 332 Μοίρα με χαρακτηριστικό κλήσης «Γεράκι».

Τεχνικά χαρακτηριστικά/Επιδόσεις

Πλήρωμα: 1 ή 2

Κινητήρας: 2 κινητήρες turbofan διπλού άξονα M88-4E με μετακαυστήρα

Ώση (για κάθε κινητήρα): 50kN (11.250 lb) ξηρά, 75kN (17.000 lb) με μετάκαυση

Εκπέτασμα Πτερύγων: 10,21 m

Μήκος: 15,27 m

Μέγιστη ταχύτητα: 750 kt CAS ή 1,6 Mach

Μέγιστο ύψος: Πάνω από 15.240 m ή 50.000 ft

Μέγιστο βάρος απογείωσης: 24.500 kg ή 54.000 lb

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι οι Τούρκοι αντιλαμβάνονται πως η οποιαδήποτε σχεδίασή τους  για κατάληψη νησιών μας στο Αιγαίο, είναι μάταιη, αφού βασική προϋπόθεση αποτελεί η εξασφάλιση και διατήρηση αεροπορικής υπεροχής στο Αρχιπέλαγος.

Η άρνηση της πώλησης από τις ΗΠΑ στην Τουρκία 40 F-16 BLOCK-70 και 80 κιτ εκσυγχρονισμού για ισάριθμα μαχητικά F-16 της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την υλοποίηση των τουρκικών σχεδίων, έχοντας απέναντί τους μια διαρκώς αναβαθμισμένη ποιοτικά και ποσοτικά Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Υπενθυμίζουμε ότι την τουρκική απόγνωση την αποτυπώσαμε πρόσφατα σε άρθρο μας με τίτλο "Απελπισμένοι οι Τούρκοι: Αν χρειαστεί θα θυσιάσουμε 2 μαχητικά μας για να αντιμετωπίσουμε 1 ελληνικό Rafale", φράση που χρησιμοποίησε ο Τούρκος στρατιωτικός αναλυτής Αμπντουλάχ Αγάρ.

Είναι τέλος τέτοια η τουρκική πρεμούρα για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας μας, που αποτέλεσε τομέα ενασχόλησης του πρόσφατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των Τούρκων υπό τον Ερντογάν.

Παναγιώτης Νάστος

PENTAPOSTAGMA


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου