Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022

Ελληνοτουρκικά: Σβήνουν τις γκρίζες ζώνες νότια της Κρήτης

Με στόχο να διασφαλιστεί η μέση γραμμή στο Λιβυκό κινείται η Αθήνα. Τα μηνύματα που στέλνουν σε Αγκυρα και Τρίπολη οι ελληνικές NAVTEX

Με απαράβατο όριο τη μέση γραμμή. Αυτόν τον κανόνα έχουν ακολουθήσει στην έκδοση των NAVTEX για τις έρευνες της ExxonMobil νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου οι ελληνικές Αρχές. Στόχος ο αποκλεισμός της ύπαρξης «γκρίζων σημείων» και κάθε «αφορμής» που θα μπορούσε να δοθεί για αντιδράσεις από την πλευρά της Τρίπολης.

Ενώ την ίδια στιγμή η δυναμική κίνηση του αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι να οριοθετήσει μονομερώς τα δυτικά θαλάσσια σύνορα της χώρας του χαρακτηρίστηκε ως μια δυναμική υπενθύμιση των συμφερόντων του Καΐρου απέναντι στις προσπάθειες της Αγκυρας να καταστήσει τη Λιβύη προτεκτοράτο και νέο χτύπημα στο τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019. Μια κίνηση που επιχειρεί να υποχρεώσει τη Λιβύη σε συνομιλίες ή σε προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Αλλά σε κάθε περίπτωση της δίνει την επιλογή διαφοροποίησης από τις τουρκικές μεθοδεύσεις.

Νέο τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου ανακάλυψε η Αίγυπτος

Οι έρευνες της ExxonMobil, δε, στην περιοχή ήταν μια σαφής δήλωση και της παρουσίας των ΗΠΑ, αμέσως μετά την ανακοίνωση του νέου τουρκολιβυκού μνημονίου για τους υδρογονάνθρακες. Σαν ασπίδα προστασίας απέναντι σε μια δήλωση προθέσεων για νέες τουρκικές προκλήσεις μέσω Λιβύης. Η Αθήνα φρόντισε μετά και τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, περί της μη εξουσιοδότησης της μεταβατικής κυβέρνησης να προχωρά σε συμφωνίες σαν το νέο τουρκολιβυκό μνημόνιο, να στείλει άμεσα επιστολή στον ΟΗΕ για να προλάβει μια αντίστοιχη με εκείνη της Αγκυρας του 2019, που επιχείρησε να δώσει επίφαση νομιμότητας στο πρώτο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

In.gr


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου