Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022

Η Αίγυπτος έστειλε έγγραφο με την ΑΟΖ της στον ΟΗΕ-Οι Τούρκοι ετοιμάζουν πυρετωδώς το ελικοπτεροφόρο Αναντολού νότια της Κρήτης;

Πτήση ελληνικού Embraer EMB-145 νότια της Κρήτης-Καταιγιστικές εξελίξεις μετά το χθεσινό διάταγμα του Αιγύπτιου προέδρου Αλ Σίσι για οριοθέτηση ΑΟΖ στην Μεσόγειο -Μέσα στις γιορτές θα έχουμε επικίνδυνες καταστάσεις σύμφωνα με τα συμφραζόμενα Τούρκων ειδικών αμυντικών αναλυτών

Αντίγραφό του διατάγματος της Αιγύπτου απεστάλη στα Ηνωμένα Έθνη, προκαλώντας πανικό και επείγοντα σχέδια από πλευράς της Τουρκίας, ενώ δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν για επίσπευση των εργασιών στο τουρκικό ελικοπτεροφόρο Αναντολού, για πιθανή αποστολή του στην Ανατολική Μεσόγειο συνοδεία μονάδων επιφανείας και υποβρυχίων.

Τι επιπτώσεις έχει φέρει η κίνηση της Αιγύπτου στην Τουρκία

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Abdel Fattah El-Sisi υπέγραψε χθες διάταγμα που ορίζει τα δυτικά θαλάσσια σύνορα της χώρας του με τη Λιβύη στην Μεσόγειο, ενώ ορίζει με σαφήνεια την ΑΟΖ της χώρας.

Σε πολιτικό επίπεδο, η συμφωνία ενισχύει την θέση της Αιγύπτου στην Μεσόγειο, και και ουσιαστικά καταργεί το παράνομο Τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Επίσης δυναμώνει τον άξονα της Ελλάδας, της Κύπρου, της Γαλλίας και της Αιγύπτου και επιβεβαιώνει τον εξοβελισμό της  Τουρκίας από την περιοχή της λιβυκής ΑΟΖ

Επίσης το αιγυπτιακό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την δέσμευσή του στην προηγούμενη θέση του ότι «η θητεία της κυβέρνησης της Τρίπολης έχει λήξει και δεν έχει την εξουσία να συνάπτει Μνημόνια Συνεννόησης και Διεθνείς Συμφωνίες».

Την ίδια θέση υιοθέτησε και το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.  

Όλα αυτά θα επιδιώξει σίγουρα να τα διασπάσει η Άγκυρα με μια εντυπωσιακή κίνηση που θα αφορά την αποστολή αρμάδας πολεμικών πλοίων και πλωτού γεωτρύπανου στην ΑΟΖ της Λιβύης, κατά παράβαση όλων των διεθνών κανόνων.

Σχέδιο δημιουργίας αρμάδας με επικεφαλής το ελικοπτεροφόρο Αναντολού για την Λιβύη  

Μετά το χθεσινό “στραπάτσο” από τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι, ο τουρκικός τύπος αναφέρει ότι η νέα ναυαρχίδα του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, το TCG Anadolu μετράει μέρες για να τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Το καθεστώς Ερντογάν ενόψει και εκλογών θα θελήσει να κάνει μια εντυπωσιακή κίνηση με μια αποστολή του ελικοπτεροφόρου νοτίωγς της Κρήτης ενδεχομένως, για να δείξει στους Τούρκους ψηφοφόρους, πως υπερασπίζεται το ίδιο τα " τουρκικά συμφέροντα", όπως τα εννοεί το ίδιο βέβαια.   

Ο Τούρκος ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας και ασφάλειας Coşkun Başbuğ έκανε σημαντικές εκτιμήσεις για το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο της Τουρκίας.

Ο Başbuğ είπε ότι "με αυτό το πλοίο, η Τουρκία έκανε το πρώτο βήμα για να γίνει παγκόσμια δύναμη".

Σε εκπομπή που μεταδόθηκε από το Haber Global, και  προσκεκλημένους τον ειδικό Hasan Basri Yalçın, τον ίδιο, τον αρχισυντάκτη της εφημερίδας Akşam, Mustafa Kartoğlu και τον δημοσιογράφος Nedim Şener, συζητήθηκε το πλοίο TCG Anadolu.

Εκεί αναφέρθηκε ότι το τουρκικό ελικοπτεροφόρο θα επιτρέψει στην Τουρκία να δραστηριοποιηθεί άμεσα σε υπερπόντιες περιοχές, (αφήνοντας να εννοηθεί η παρουσία του λίαν συντόμως στην Ανατολική Μεσόγειο).

Ο Başbuğ ανέφερε ότι το νέο ελικοπτεροφόρο πλοίο μπορεί να φιλοξενήσει 1443 στρατιώτες και πλήρωμα ταυτόχρονα,. ενώ ανέφερε ότι το πλοίο μπορεί να μεταφέρει αποβατικά πλοιάρια στο πίσω μέρος του, άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα, ή 4 τάγματα πεζοναυτών.

"Λοιπόν, μιλάμε για ένα πλοίο που μπορεί να φορτώσει όλα τα μαχητικά στοιχεία με τρόπο ώστε να μπορούν να εκτελέσουν κοινές επιχειρήσεις και να τα στείλουμε σε όποια περιοχή θέλουμε" είπε ο ίδιος.

Η Άγκυρα θα επιδιώξει σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένες προς το παρόν πληροφορίες, να επιβάλει την στρατιωτικά την παρουσία της στην Μεσόγειο, ειδικά στην Λιβύη που διατηρεί μυστικά δύο βάσεις σε άγνωστη επιχειρησιακή κατάσταση, και αυτό θα το πράξει λογικά το ταχύτερο  δυνατό, αλλιώς θα χάσει όλα όσα είχε σχεδιάσει στην περιοχή.

Γιώργος Μοτσάκος

PENTAPOSTAGMA


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου