Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022

Τριμερής Συνάντηση Υπουργών Άμυνας Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου

Πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο η 5η Συνάντηση των Υπουργών Άμυνας Κύπρου, Αιγύπτου, Ελλάδας.

Η τριμερής συνάντηση, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποτέλεσε ευκαιρία ανασκόπησης της αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας του περασμένου έτους και συζήτησης μελλοντικών δράσεων και συνεργασιών.

Η τριμερής στρατιωτική συνεργασία στηρίζεται στην προάσπιση του διεθνούς δικαίου και ενδυνάμωσης της περιφερειακής ασφάλειας.  

Η κοινή δήλωση αναφέρεται σε κοινές ασκήσεις στρατού, ναυτικού και αεροπορίας, ενώ εκφράζονται και ανησυχίες για υβριδικού τύπου απειλές συμπεριλαμβανομένων τν τρομοκρατικών οργανώσεων, του λαθρεμπορίου και των μισθοφόρων. Επίσης, καταγράφεται η  στρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου στους τομείς της ενέργειας, θαλάσσιας ασφάλειας και τη δυνατότητα η Ανατολική Μεσόγειος να  αποτελέσει εναλλακτική πηγή για τις ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης.  

Όπως αναφέρει και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Στην Κοινή Δήλωση της Τριμερούς Συνάντησης, οι Υπουργοί καταδίκασαν τις μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα οποιασδήποτε χώρας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τόνισαν ότι είναι απαραίτητο για όλες τις χώρες να σέβονται το Διεθνές Δίκαιο και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας ( UNCLOS) και όλες τις άλλες σχετικές συμφωνίες.

Ο κ. Πετρίδης σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Συνόδου ανέφερε ότι «είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από την μέχρι σήμερα πρόοδο και είναι σίγουρο ότι τα επόμενα χρόνια η συνεργασία αυτή θα ενισχυθεί με κοινές ασκήσεις και συνεκπαιδευσεις».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος, ενημέρωσε τους ομολόγους του για την παραβατικότητα και προκλητικότητα της Τουρκίας και τις υπερπτήσεις τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών, τονίζοντας ότι πρόκειται για απολύτως απαράδεκτες ενέργειες και η Ελλάδα θα προστατεύσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, με αποφασιστικότητα, έναντι οιασδήποτε επιβουλής.

 

Συμφωνήθηκε η επόμενη Τριμερής Σύνοδος Υπουργών Άμυνας Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, το 2023.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του ο κ. Πετρίδης πραγματοποίησε διμερή συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας της Αιγύπτου, Στρατηγό Μοχάμεντ Ζάκι, όπου συζήτησαν θέματα διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος με έμφαση στην αμυντική  συνεργασία των κρατών μας.

 

Παράλληλα με την τριμερή συνάντηση, πραγματοποιήθηκε κπαίδευση 4 Αξιωματικών του Στρατού της Αιγύπτου, στο Εθνικό Πρότυπο Κέντρο Εκπαίδευσης Αγώνα σε Αστικό Περιβάλλον (ΕΠΚΕΑΑΠ) της 71 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας (71 Α/Μ ΤΑΞ «ΠΟΝΤΟΣ»). Επιπλέον, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, συναντήθηκε στο Στρατηγείο του ΓΕΕΦ, με την Αυτού Θειοτάτη Μακαριώτητα, Πάπα και Πατριάρχη Αλεξάνδρειας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β’, ο οποίος πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στην Κύπρο.

 

defenceredefined.com.cy με πληροφορίες από: ΥΠΑΜ, ΥΠΕΘΑ, ΓΕΣ, ΓΕΕΦ


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου