Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Κυριακή 10 Απριλίου 2022

"Νονός" απ΄το Λονδίνο! Ο Τζόνσον δίνει κινητήρες για τα τουρκικά αεροσκάφη TFX κινούμενος κατά της Ελλάδος

Ο Μπάιντεν αναμένει το Κογκρέσο για τα F-16V "Το Ηνωμένο Βασίλειο ακύρωσε τους περιορισμούς στις εξαγωγές αμυντικών προϊόντων προς την Τουρκία".

Η δήλωση έγινε από τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι και ο Καναδάς εξετάζει το ενδεχόμενο χαλάρωσης αυτής της απαγόρευσης.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε σχετικά σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ότι είχε μιλήσει με την υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρους.

«Η Βρετανία έχει άρει τους περιορισμούς στις εξαγωγές· είμαστε ικανοποιημένοι με αυτό», είπε ο Τσαβούσογλου, σημειώνοντας ότι ένα από τα θέματα ανησυχίας είναι η αγορά των κινητήρων των μαχητικών αεροσκαφών TAI TF-X πέμπτης γενιάς τουρκικής κατασκευής.

Ο Guardian είχε αναφέρει νωρίτερα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είχε επιβάλει περιορισμούς στην χορήγηση αδειών για εξαγωγές όπλων στην Τουρκία τον Οκτώβριο του 2019.

Το πρόγραμμα του τουρκικού μαχητικού 4ης ++ γενιάς  TF-X, το οποίο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από ξένΑ αμυντικά συστήματα ( κινητήρα- σύστημα αυτοπροστασίας κά), ξεκίνησε μετά την εκδίωξη της Τουρκίας από το πρόγραμμα αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35 λόγω της αγοράς των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας S-400.

Με λίγα λόγια οι Βρετανοί μη τηρώντας ούτε τα προσχήματα θα δώσουν κινητήρες rolls royce για τα τουρκικά μαχητικά , με σκοπό η Τουρκία να γίνει περιφερειακή δύναμη και να απειλεί περισσότερο την Ελλάδα και την Κύπρο.

Επειδή  κάποιοι θα μιλήσουν για μπίζνες , θα τονίσουμε ότι πρόκειται για τεχνολογία αιχμής, η οποία καταδικάζει  και την βρετανική αμυντική βιομηχανία, ενώ δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι τα ανταλάγματα στην Κύπρο για παράδειγμα όπου υπάρχουν οι βρετανικές βάσεις, και το Λονδίνο πασχίζει μυστικά εδώ και χρόνια για ΑΟΖ των βάσεων εξοργίζοντας τον ελληνισμό για μία ακόμη φορά.        

Ο Μπάιντεν θέλει να δώσει F-16VIPER στην Τουρκία αλλά αναμένει το Κογκρέσο  

 «Υπάρχει μία πολύ σημαντική αλλαγή στη στάση των συμμάχων, μία αλλαγή προς τη θετική κατεύθυνση», ανέφερε ο Τσαβούσογλου, επισημαίνοντας τις συζητήσεις με τις ΗΠΑ για τα αεροσκάφη F-16V.

 «Οι διαπραγματεύσεις για τον εκσυγχρονισμό των f-16 και την αγορά νέου τύπου F-16 συνεχίζονται και ακολουθούν μία θετική κατεύθυνση. Φυσικά, στο τελευταίο στάδιο χρειάζεται η έγκριση του Κογκρέσου. Υπό αυτή την έννοια η επιστολή που έστειλε προς το Κογκρέσο το υπουργείο Εξωτερικών είναι σημαντική», τόνισε ο ίδιος, μόνο που στην Αμερική μιλάει το Κογκρέσο  ενώ ήδη οι Ελληνοαμερικανοί ξεκίνησνα αγώνα για να μην γίνει δεκτό το τουρκικό αίτημα.

"Δεν έχει αλλάξει η αμερικανική πολιτική σε σχέση με το ενδεχόμενο πώλησης F16 στην Τουρκία", εκτιμά ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) Έντι Ζεμενίδης, μετά την συζήτηση που προκλήθηκε από σχετική επιστολή του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

Όπως τονίζει ο κ Ζεμενίδης, ο ρόλος του Κογκρέσου σε τέτοια ζητήματα παραμένει καθοριστικός και εκεί εξακολουθεί να επικρατεί αρνητικό κλίμα για την Τουρκία καθώς, μεταξύ άλλων, το θέμα των S400 δεν έχει επιλυθεί",αναφέρει η δημοσιογράφος Λ.Αργύρη μέσω της ERT NEWS.

Σύμφωνα με άρθρο μας με το οποίο επιβεβαιωνόμαστε  από τον Ιανουάριο του 2022, ξετυλίγεται ο κόμπος του ζητήματος των πολεμικών αεροσκαφών μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών, με φόντο την παραλαβή των πρώτων ελληνικών Rafale, τα οποία προκάλεσαν την μεγαλειώδη οργή των Τούρκων, που ζήτησαν άμεσα από τις ΗΠΑ εκσυγχρονισμένα μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία οι Αμερικανοί όπως όλα δείχνουν θα τα δώσουν για να επέλθει δήθεν “ισορροπία” στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, οι ΗΠΑ, που θέλουν να ενισχυθεί το ΝΑΤΟ στις Περιοχές του Αιγαίου και της Μαύρης Θάλασσας, θα εγκρίνουν το αίτημα της Τουρκίας για αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού.

Οι πληροφορίες προέρχονται από πηγές των ΗΠΑ. Οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι και οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να πουλήσουν F-16, αφού η Ελλάδα αγόρασε σχετικά πρόσφατα πολεμικά αεροσκάφη Rafale από τη Γαλλία.
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ θα εγκρίνει το αίτημα της Τουρκίας για αγορά 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 70 και 80 κιτ εκσυγχρονισμού για Block 70.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρουν μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Τουρκία με αντάλλαγμα μια ενεργό συμμετοχή εναντίον  της Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα, αναφέρουν οι Ρώσοι, που τους “καίει” το “πούλημα” των Τούρκων στην ευαίσθητη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Είναι γνωστό ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας ξεκίνησαν φέτος, όταν ξεκίνησε μια σοβαρή κλιμάκωση μεταξύ Ρωσίας, ΝΑΤΟ και Ηνωμένων Πολιτειών.

Ταυτόχρονα, είναι επίσης γνωστό ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ έχουν ξαναρχίσει σχετικά με την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία, αφού η ελληνική εναέρια υπεροχή ενοχλεί και πολλούς εκεί στο αμερικανικό ΥΠΕΞ, εκτός της Άγκυρας.

 PENTAPOSTAGMA


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου