Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Τετάρτη 13 Απριλίου 2022

Οι Τούρκοι και η σωστή πλευρά της ιστορίας-Reuters: Η Άγκυρα αγόρασε ρωσικό LNG το οποίο αρνήθηκαν χώρες της ΕΕ

ΗΠΑ, Γερμανία, Ιταλία και λοιποί “ βαράνε παλαμάκια και χορεύει ζεμπέκικο ο Ερντογάν για την πάρτη του”

Οι Τούρκοι είναι με την πιο σωστή πλευρά της ιστορίας στον ανηλεή και πρωτοφανή για την Ευρώπη, πόλεμο στην Ουκρανία, αφού είναι  μόνο με την “πάρτη τους”, ακολουθώντας την τακτική που είχαν εγκαινιάσει τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο ως επιτήδειοι ουδέτεροι.

Η Άγκυρα αγόρασε ρωσικό φυσικό αέριο το οποίο αρνήθηκαν να παραλάβουν  χώρες της ΕΕ ( λόγω κυρώσεων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ), με εντολή του καθεστώτος Ερντογάν, ( ο οποίος παίζει τρομερά παιχνίδια με Αμερικανούς και Ρώσους).

Η ρωσική εταιρεία Sibur άλλαξε την πορεία μεγάλων φορτίων  υγροποιημένου αερίου προς την Τουρκία λόγω της αδυναμίας αποστολής τους στην περιοχή Άμστερνταμ-Ρότερνταμ-Αμβέρσα (ARA).

Αυτό ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επικαλούμενο πηγές του κλάδου που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Προηγουμένως, διαπιστώθηκε ότι τέσσερα δεξαμενόπλοια που απέπλευσαν από το ρωσικό λιμάνι Ust-Luga και μετέφεραν συνολικά 48.000 τόνους LNG κατευθύνθηκαν προς Τουρκία  δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ρωσικό δεξαμενόπλοιο Navigator Leo βρίσκονταν στο λιμάνι του Ρότερνταμ από τις 17 Μαρτίου και δεν έχει ακόμη εκφορτωθεί, άλλαξε ρότα προς τουρκικά λιμάνια.

Δύο ακόμη δεξαμενόπλοια, το Navigator Luga και το Navigator Libra, εκτράπηκαν προς το τουρκικό λιμάνι Dortyol.

Αναφέρθηκε ότι η τεράστια παρτίδα των καυσίμων, την οποία αρνήθηκε χώρες της ΕΕ, λόγω των κυρώσεων στην Ρωσία τα αγόρασε η AYGAZ.IS, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας και διανομέας υγραερίου στην Τουρκία.

Έτσι κάνει την δουλειά του τόσο ο Ερντογάν, όσο και ο Πούτιν, συνδέοντας ακόμη περισσότερο Μόσχα και Άγκυρα.

Εδώ θα κάνουμε μια πρόβλεψη, και θα πούμε ότι αν και εφόσον Ρωσία και Τουρκία παραμείνουν σε αυτό το επίπεδο σχέσεων, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, τότε θα συσφιχθούν ακόμα πιο πολύ οι δεσμοί τους, σε όλα τα επίπεδα τα επόμενα 30 χρόνια.

Όσο για την Δύση και ειδικά την κυβέρνηση των ΗΠΑ, μαζί με Γερμανία, Ιταλία και λοιπούς, μπορούν να συνεχίσουν να “ βαράνε παλαμάκια και να χορεύει ζεμπέκικο ο Ερντογάν για την πάρτη του” όμως.       

Η Άγκυρα έχει ήδη ανακοινώσει πολλές φορές ότι δεν σκοπεύει να ενταχθεί στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, ενώ η Ένωση Εξαγωγέων Τουρκίας πιστεύει ότι η αποχώρηση ξένων εταιρειών ανοίγει «μεγάλες ευκαιρίες για τις τουρκικές εταιρείες».

Ειδικότερα, οι εταιρείες δερμάτων και τροφίμων έχουν μεγάλες δυνατότητες.

«Οι τουρκικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς παρακολουθούν τώρα την κατάσταση, περιμένοντας να εκτονωθεί η αβεβαιότητα για να αρχίσουν να επενδύουν στη Ρωσία», ανακοίνωσε η Ένωση Τούρκων Εξαγωγέων.

Ο οργανισμός πιστεύει επίσης ότι η παράταση της περιόδου των κυρώσεων δεν θα παρεμποδίσει την ανάπτυξη των εμπορικών και οικονομικών δεσμών, καθώς οι τουρκικές επιχειρήσεις θα βρουν επίσης «έναν τρόπο να εισέλθουν στη ρωσική αγορά μακροπρόθεσμα» σε αυτή την περίπτωση".

Όπως φαίνεται, Άγκυρα και Μόσχα δεν πρόκειται να καθυστερήσουν.

Έτσι, η Rosselkhoznadzor έχει ήδη επιτρέψει σε περισσότερες από 20 τουρκικές επιχειρήσεις να προμηθεύουν αυγά επώασης στη Ρωσία.

Στο άμεσο μέλλον θα δούμε διάφορα τουρκικά προϊόντα στα ρωσικά ράφια, αλλά οι προοπτικές για ρωσοτουρκική οικονομική συνεργασία σίγουρα δεν θα περιοριστούν σε αυτό.

Η  Τουρκία δεν έχει ενταχθεί και δεν σχεδιάζει να προσχωρήσει στις δυτικές κυρώσεις σε βάρος των δικών της συμφερόντων και θα αναπτύξει γόνιμη συνεργασία με τη Ρωσία.

Επίσης η Τουρκία θα στέλνει αγροτικά προϊόντα στην Ρωσία, τα οποία σίγουρα δεν θα μειώσει, αλλά θα αυξήσει την προσφορά αυτών των αγαθών, ειδικά επειδή γίνεται πιο κερδοφόρα γι' αυτήν, λαμβάνοντας υπόψη τις αλλαγές στη συναλλαγματική ισοτιμία.

Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι οι Τούρκοι επιχειρηματίες έχουν συνηθίσει να συνεργάζονται με τη Ρωσία και θα επενδύσουν πρόθυμα στη ρωσική οικονομία στο πλαίσιο των αυξανόμενων ευκαιριών που συνδέονται με τις αλλαγές στη συναλλαγματική ισοτιμία.

Υπάρχουν πολλά πεδία για επενδύσεις. Επιπλέον, η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει την Τουρκία ως χώρα διέλευσης μέσω της οποίας μπορούν να περάσουν εμπορεύματα από άλλες χώρες.

Έτσι ενώ η Ελλάδα και πολλές άλλες χώρες χάνουν πολλά δις από την αγορά αγροτικών προϊόντων, και όχι μόνο, και ενώ φεύγουν μαζικά όλες οι ξένες εταιρείες, οι Τούρκοι θα συνεργάζονται με  την Ρωσία έχοντας πλέον προνομιακή θέση, την οποία θα διατηρήσουν και μετά την διακοπή των δυτικών κυρώσεων. 

PENTAPOSTAGMA


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου