Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Σάββατο 9 Απριλίου 2022

Βρετανία & Καναδάς αίρουν το εμπάργκο για την… απομονωμένη Τουρκία

Σε μία ακόμα καθόλου… συμμαχική ενέργεια ως προς την Ελλάδα προχωρούν μετά τις ΗΠΑ ο Καναδάς και η Βρετανία αφού αίρουν το εμπάργκο που είχαν επιβάλει στην Τουρκία σε ότι αφορά την τουρκική αμυντική βιομηχανία και τις εξαγωγές αμυντικού υλικού.

Παρά το γεγονός ότι Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται καθημερινά υπό το καθεστώς τουρκικών απειλών οι Δυτικοί σύμμαχοί της επιλέγουν να δώσουν στην Τουρκία ότι χρειάζεται για να συνεχίσει να απειλεί την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Ο Καναδάς ετοιμάζεται να χαλαρώσει το εμπάργκο που έχει εφαρμόσει στην τουρκική αμυντική βιομηχανία όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσγολου, σύμφωνα με τούρκικο δημοσίευμα.

Ο Τσαβούσογλου, ο οποίος πήγε στις Βρυξέλλες με αφορμή τη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, συναντήθηκε με τους υπουργούς Εξωτερικών ορισμένων συμμαχικών χωρών επί δύο ημέρες.

Ο Τούρκος υπουργός είχε επίσης συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών του Καναδά Μελάνι Τζόλι στο πλαίσιο της συνάντησής τους.

Ο Τσαβούσογλου σημείωσε ότι υπήρξε μια «σημαντική θετική αλλαγή στη στάση των συμμάχων του ΝΑΤΟ έναντι της Τουρκίας».

«Ορισμένες χώρες έχουν κάνει βήματα προς την αμυντική βιομηχανία. Χώρες όπως ο Καναδάς εξέφρασαν επίσης ότι θέλουν να κάνουν ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση».

Σε άλλη δήλωση του υπουργού Τσαβούσογλου, σημειώθηκε ότι η Βρετανία ήρε τους περιορισμούς στις εξαγωγές προς την Τουρκία.

«Είμαστε ευχαριστημένοι με αυτό. Θέλουμε να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας. Συγκεκριμένα, συμφωνήσαμε να δώσουμε συνέχεια στις αποφάσεις που ελήφθησαν για τη συνεργασία».

Στη δήλωση που έκανε ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «Συναντηθήκαμε με την Βρετανίδα υπουργό Εξωτερικών Τρας.

Μιλήσαμε για τις λεπτομέρειες των συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου μας και του Μπόρις Τζόνσον. Η Αγγλία ήρε τους περιορισμούς στις εξαγωγές προς την Τουρκία. Είμαστε ευχαριστημένοι με αυτό. Θέλουμε να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας. Συγκεκριμένα, συμφωνήσαμε να δώσουμε συνέχεια στις αποφάσεις που ελήφθησαν για τη συνεργασία».

Αν στην Αθήνα δεν κατάλαβαν τι σημαίνει αυτό να τους το εξηγήσουμε εμείς: Η Βρετανία θα βοηθήσει με… περίσσεια χαρά την Τουρκία να αναπτύξει και να παράξει το δικό της μαχητικό 5ης γενιάς, δηλαδή το TF-X.

Εδώ θα πρέπει να προσθέσουμε πως όλοι οι «σύμμαχοί» μας στο ΝΑΤΟ αρμονικά εργάστηκαν για να προσφέρουν στην Τουρκία ότι χρειάζεται για να μπορεί να αντιμετωπίσει μία πιθανή ελληνοτουρκική σύγκρουση.

Οι ΗΠΑ προσφέρουν τα F-16 Viper για να «κλείσουν» το κενό που παρουσιάζεται (ή πήγε να παρουσιαστεί) μεταξύ της ΠΑ και της ΤΗΚ κάτι που ήθελε ο Ρ.Τ.Ερντογάν μέχρι να πετάξει το δικό του νέο μαχητικό 5ης γενιάς εξολοκλήρου τουρκικής κατασκευής.

Τώρα έρχεται η Βρετανία να προσφέρει αυτό που λείπει στην Άγκυρα και δεν είναι άλλο από τον κινητήρα του… TF-X.

Η άρση των περιορισμών των εξαγωγών προς την Τουρκία από το Ηνωμένο Βασίλειο είναι κρίσιμης σημασίας, ειδικά για την τουρκική αεροπορική βιομηχανία.

Η Τουρκία έχει στενή συνεργασία με βρετανικές εταιρείες σε έργα όπως το Εθνικό Αεροσκάφος Μάχης (MMU) ΤF-X και το HÜRJET. Μάλιστα, ο κινητήρας που θα χρησιμοποιηθεί στο TF-X σχεδιάζεται να παράγεται από κοινού με τη βρετανική εταιρεία Rolls-Royce.

Σχετικά με το θέμα, ο Πρόεδρος της Προεδρίας της Αμυντικής Βιομηχανίας,İsmail DEMİR, έκανε σημαντικές δηλώσεις για το Εθνικό Αεροσκάφος Μάχης (MMU), το οποίο είναι «το μέγα έργο της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας και πραγματοποιείται υπό τον κύριο ανάδοχο της TUSAŞ. Δηλώνοντας ότι υπάρχει μια εναλλακτική επιλογή κινητήρα εκτός από τον κινητήρα F110 που θα προμηθεύεται από τις ΗΠΑ».

Ο DEMİR είπε: «Είχαμε επίσης τη δυνατότητα να συνεργαστούμε με τη Rolls-Royce για τον εθνικό κινητήρα. Είχαμε κάποιες ανησυχίες εδώ και επιλύσαμε αυτές τις ανησυχίες ως αποτέλεσμα των συναντήσεων που πραγματοποιήσαμε. Το έργο έχει ξεκινήσει».

Η Rolls-Royce έχει επίσης στενές σχέσεις με τον όμιλο Kale που βρίσκεται στην Τουρκία. Η εταιρεία Ε&Α της Kale, η οποία ανήκει στον Όμιλο Kale, πέτυχε την ανάπτυξη εγχώριων κινητήρων για τουρκικούς πυραύλους.

Σχεδιάζεται ότι το ΤF-X θα βγει από το υπόστεγο το 2023 και θα πραγματοποιήσει την πρώτη του πτήση το 2025 ή το 2026 και θα εισέλθει σε υπηρεσία το 2029.

Τότε κατά πολλούς υπολογίζεται ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει κάποια F-35 με μία όμως ουσιώδη διαφορά.

Η Τουρκία θα μπορεί να διαθέτει μεγαλύτερους αριθμούς μαχητικών 5ης γενιάς σε πολύ οικονομικότερες τιμές γιατί θα είναι δικά της.

Η Τουρκία είχε αντιδράσει σκληρά στην απόφαση του Καναδά για εμπάργκο στις  κάμερες που τοποθετούνται κυρίως στα drones Bayraktar.

Τώρα ο Καναδάς είναι έτοιμος να προσφέρει απλόχερα στην Τουρκία ότι ζητούσε.

Πολύ γρήγορα «ξε-απομονώθηκε» η Τουρκία και στην Αθήνα δεν είμαστε σίγουροι ότι έχουν καταλάβει ακόμα τι έγινε.

Μέσα σε λίγους μήνες η Τουρκία κατάφερε να προσεγγίσει ΗΑΕ, Ισραήλ, Αίγυπτο, Σ.Αραβία, ΗΠΑ, Βρετανία και Καναδά.

Το μόνο που απομένει είναι να δηλώσουν όλοι αυτοί επίσημα ότι σε περίπτωση σύγκρουσης Ελλάδας-Τουρκίας, θα πάρουν το μέρος των Τούρκων…

PENTAPOSTAGMA


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου