Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Τρίτη 5 Απριλίου 2022

Τι συζητήσεις έγιναν στην Τριμερή των ΥΠ. ΕΞ. της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου

Ολοκληρώθηκε η Τριμερής Συνάντηση ΥΠΕΞ Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου στην Αθήνα

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 16:10 η Τριμερής Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου.

Οι διευρυμένες συνομιλίες στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών, Νίκου Δένδια, Γαΐρ Λαπίντ και Ιωάννη Κασουλίδη ξεκίνησαν στις 15:30 στην αίθουσα "Ιωάννης Καποδίστριας" του υπουργείου Εξωτερικών και εστίασαν στην περαιτέρω ενδυνάμωση της στενής τους συνεργασίας σε διάφορους τομείς, όπως η ενέργεια, η πολιτική προστασία, η οικονομία και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας με απώτερο στόχο την προώθηση ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι τρεις υπουργοί εξέτασαν, επίσης, τις προκλήσεις ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και το περιθώριο διεύρυνσης της συνεργασίας με τη συμμετοχή και άλλων κρατών.

Σημειώνεται πως η τριμερής Συνάντηση έπεται της αντίστοιχης Συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στα Ιεροσόλυμα τον περασμένο Αύγουστο, καθώς και της Συνόδου Κορυφής που έλαβε χώρα επίσης στα Ιεροσόλυμα τον περασμένο Δεκέμβριο.

Νωρίτερα, ο Νίκος Δένδιας πραγματοποίησε κατ' ιδίαν συνομιλίες διαδοχικά με τους υπουργούς Εξωτερικών της Κύπρου και του Ισραήλ. Ενώ, κατ' ιδίαν συνάντηση πραγματοποίησαν και οι υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου και του Ισραήλ.

Σύμφωνα με την Jerusalem Post, ο Λαπίντ βρέθηκε στην Αθήνα για να ενισχύσει την τριμερή εταιρική σχέση μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου. Μεταξύ των θεμάτων της ατζέντας είναι η ενεργειακή συνεργασία, οι σχέσεις Ισραήλ-ΕΕ και η κλιματική αλλαγή.

Ένα άλλο θέμα συζήτησης είναι η βελτίωση των σχέσεων του Ισραήλ με την Τουρκία, τον ιστορικό αντίπαλο της Ελλάδας και της Κύπρου, αν και διπλωματική πηγή δήλωσε ότι δεν ήταν κυρίαρχο θέμα στις συναντήσεις, επισημαίνοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε πρόσφατα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο Λαπίντ έγραψε στο Twitter ότι συμφώνησαν να "συνεχίσουν να αναπτύσσουν και να ενισχύουν αυτή τη συνεργασία προς όφελος του Ισραήλ, της Ελλάδας και της περιοχής συνολικά".

Ο Λαπίντ συναντήθηκε με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και δήλωσε ότι "συμφώνησαν να συνεχίσουν να ενισχύουν τη διπλωματική & στρατηγική συνεργασία μεταξύ των εθνών μας στους τομείς του εμπορίου, της ασφάλειας και της ενέργειας".

PENTAPOSTAGMA


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου