Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Τρίτη 26 Απριλίου 2022

Διπλό χαστούκι σε ΗΠΑ: Ο Ερντογάν καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη τον εκλεκτό Μπάιντεν, Καβαλά – Επίθεση & για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Σε ισόβια κάθειρξη καταδίκασε ο Ρ.Τ.Ερντογάν τον εκλεκτό του Μπάιντεν, Οσμάν Καβαλά, χωρίς δυνατότητα αναστολής, με την κατηγορία της απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης.

Το τουρκικό δικαστήριο τον καταδίκασε για τις κατηγορίες της απόπειρας πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου του 2016 καθώς και για τις ταραχές στο πάρκο Gezi το 2013.

Για τον Καβαλά όλα τα αμερικανικά think tank, κορυφαίοι Αμερικανοί σύμβουλοι, είχαν εισηγηθεί στον Μπάιντεν να πιέσει για την άμεση απελευθέρωση του. Χτες απέτυχαν οικτρά. Η Τουρκία δεν έχει ούτε θα έχει ποτέ καμία σχέση με τις “Δημοκρατίες” παρά τα όσα λένε οι Αμερικανοί και ειδικά οι Δημοκρατικοί και το State Department.

Πρόκειται για νέο αμερικανικό ναυάγιο που δείχνει άλλωστε και την πορεία που έχει χαράξει η Τουρκία. Το State Deparetment τον θεωρούσε “εμβληματική φυσιογνωμία για την προώθηση της Δημοκρατίας, των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Κράτους Δικαίου”.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) έχει χαρακτηρίσει την υπόθεση «πολιτικά υποκινούμενη». Παράλληλα, έχει δηλώσει ότι οι εισαγγελείς δεν έχουν αποδείξεις ότι η Καβαλά έπαιξε ρόλο στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, η οποία προωθήθηκε από μια ομάδα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και οδήγησε στο θάνατο 241 ανθρώπων.

Σε ισόβια κάθειρξη ο Οσμάν Καβαλά

Η ετυμηγορία της Δευτέρας απορρέει από τους ισχυρισμούς ότι χρηματοδότησε ένα κύμα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων το 2013 και έπαιξε ρόλο στην απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στη χώρα το 2016.

Η υπόθεση αναμένεται να πάει τώρα στο εφετείο. Παράλληλα, ο Καβάλα αθωώθηκε για ξεχωριστές κατηγορίες περί κατασκοπείας.

Οι τρεις συνήγοροί του στις αγορεύσεις τους έκαναν λόγο νωρίτερα για έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων και υποστήριξαν ότι η υπόθεση ήταν πολιτικά υποκινούμενη.

Σημείωσαν μεταξύ άλλων ότι οι δικαστές δεν τον ρώτησαν ποτέ «πού βρισκόταν», ούτε καν αν πήγε στο Γκεζί κατά τη διάρκεια των γεγονότων για τα οποία κατηγορήθηκε. Ο τελευταίος εκ των συνηγόρων που μίλησαν, ο Ιλκάν Κογιουντσού, υπενθύμισε ότι ο Καβαλά «κατηγορήθηκε ότι έπαιξε κάποιο ρόλο στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 αλλά κανείς δεν τον ρώτησε πού βρισκόταν τη νύχτα του πραξικοπήματος».

Η Καρολάιν Στόκφορντ, η εκπρόσωπος του Pen Club, μιας οργάνωσης που προασπίζεται την ελευθερία της έκφρασης, προέτρεψε τους δικαστές «να αφήσουν στην άκρη τα τηλέφωνά τους» για να ακούσουν τους συνηγόρους υπεράσπισης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι λάμβαναν εντολές μέσω των κινητών τους.

Ο ίδιος ο Καβαλά έκανε λόγο για «δικαστική δολοφονία» σε βάρος του.

«Οι θεωρίες συνωμοσίας που προβάλλονται για πολιτικούς και ιδεολογικούς λόγους, εμπόδισαν την αμερόληπτη ανάλυση των γεγονότων και δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα», είπε απευθυνόμενος στο δικαστήριο, πριν αποσυρθούν οι δικαστές.

Ο Καβαλά δεν βρισκόταν στο δικαστήριο αλλά παρακολούθησε τη συνεδρίαση και την ετυμηγορία από τη φυλακή, μέσω βιντεοκλήσης.

Η παρατεταμένη φυλάκιση του γεννημένου στο Παρίσι, Καβαλά, χωρίς να υπάρχει καταδίκη, έχει ξεσηκώσει κύμα διαμαρτυριών από κυβερνήσεις της Δύσης και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά της κυβέρνησης Ερντογάν.

Ο Καβαλά συνελήφθη για πρώτη φορά κατά την είσοδό του στην Τουρκία τον Οκτώβριο του 2017. Επί του παρόντος κρατείται σε φυλακή στη Σηλυβρία.

Ο Καβαλά κρίθηκε ένοχος για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης της Τουρκίας μέσω της χρηματοδότησης διαδηλώσεων. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και δυτικές κυβερνήσεις χαρακτηρίζουν τη δίκη του επιχειρηματία και φιλάνθρωπου, μαύρου προβάτου της κυβέρνησης Ερντογάν, πολιτικό διωγμό.

«Βαθιά προβληματισμένη και απογοητευμένη» η διπλωματία των ΗΠΑ

Η διπλωματία των ΗΠΑ τόνισε χθες Δευτέρα ότι είναι «βαθιά προβληματισμένη και απογοητευμένη» για την καταδίκη του Τούρκου μαικήνα Οσμάν Καβαλά, που κατηγορήθηκε για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ισόβια κάθειρξη.

Το State Department ανέφερε στην ανακοίνωση του:

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι βαθιά προβληματισμένες και απογοητευμένες από την απόφαση του δικαστηρίου να καταδικάσει σήμερα τον Osman Kavala. Η άδικη καταδίκη του δεν συνάδει με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους δικαίου 

Καλούμε και πάλι την Τουρκία να απελευθερώσει τον Οσμάν Καβάλα, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ, καθώς και να απελευθερώσει όλους τους άλλους αυθαίρετα έγκλειστους.

Ο λαός της Τουρκίας αξίζει να ασκεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες χωρίς φόβο τιμωρίας. Το δικαίωμα άσκησης της ελευθερίας της έκφρασης, του ειρηνικού συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα της Τουρκίας και στις εθνικές της υποχρεώσεις και στις δεσμεύσεις του ΟΑΣΕ.

Αυτή η άδικη καταδίκη αντίκειται προς τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους του δικαίου», τόνισε στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Νεντ Πράις.

«Καλούμε ξανά την Τουρκία να αφήσει ελεύθερο τον Οσμάν Καβαλά», τονίζεται στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Παραμένουμε πολύ ανήσυχοι για τον συνεχιζόμενο δικαστικό κατατρεγμό της κοινωνίας των πολιτών, των μέσων ενημέρωσης, πολιτικών και επιχειρηματιών στην Τουρκία», προστίθεται στο δελτίο Τύπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

Επίθεση Ερντογάν σε Μπάιντεν και για τη γενοκτονία των Αρμενίων: 

Σκληρές εκφράσεις κατά του Τζο Μπάιντεν χρησιμοποίησε σε ομιλία του τη Δευτέρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή δηλώσεις που έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος για την γενοκτονία των Αρμενίων.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Ερντογάν, η Άγκυρα δεν δίνει σημασία στις συγκεκριμένες αναφορές του Μπάιντεν, τον οποίο κάλεσε «να μάθει πρώτα καλά την ιστορία».

«Οι αξιώσεις των Αρμενίων, που δείχνουν να αναγνωρίζονται από τις διοικήσεις διαφόρων χωρών, δεν μας ενδιαφέρουν. Έτσι αντιμετωπίζουμε και τις δηλώσεις του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο κ. Μπάιντεν πρέπει να μελετήσει και να γνωρίζει πολύ καλά την ιστορία των Αρμενίων.

Αν προσπαθήσει να προκαλέσει την Τουρκία χωρίς να γνωρίζει αυτά τα πράγματα, αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να του το συγχωρήσουμε.

Γνωρίζουμε ότι οι Αρμένιοι πολίτες που ζουν στη χώρα μας ενοχλούνται από αυτή την πολιτική κακοποίηση», είπε ο Ερντογάν.

Υπενθυμίζουμε, πως πριν από περίπου ένα χρόνο, ο Τζο Μπάιντεν έγινε ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που αναγνώρισε τα γεγονότα των αρχών του 20ου αιώνα κατά των Αρμενίων σαν «γενοκτονία».

WAR NEWS 24/7


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου