Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Τρίτη 16 Μαρτίου 2021

Άραβικές πηγές: ''Η αμυντική συμμαχία Ελλάδας, Αιγύπτου & Σ. Αραβίας θα τελειώσει την Τουρκία''

Γεννήθηκε η συμμαχία προθύμων χωρών κατά των φιλοδοξιών της νεοοθωμανικής Τουρκίας

Αραβικό πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε αυτό που είναι πλέον πασίγνωστο και αφορά το τρομερό σοκ των Τούρκων αξιωματούχων μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να στείλει μαχητικά αεροσκάφη της στην Ελλάδα.

Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εξέφρασε τη λύπη και τη δυσαρέσκεια της χώρας του για τη συμμετοχή της Σαουδικής Αραβίας στις στρατιωτικές ασκήσεις με την Ελλάδα.

Η ουσία όμως της άφιξης Σαουδαράβων πιλότων και μαχητικών στην αεροπορική βάση της Σούδας στην Κρήτη για να συμμετάσχουν στην άσκηση «Ain al-Saqr 1» («Eye of the Falcon 1») αφορά την κατακόρυφη αύξηση των γαλλοελληνο-αιγυπτιακών πιέσεων προς την Τουρκία, η οποία θέλει να επεκταθεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Άγκυρα μαζί με το Κατάρ άσκησε έντονη πίεση στη Σαουδική Αραβία μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν με εμφατικό τρόπο, ότι η Τουρκία έχει αναλάβει μια ευρεία στρατιωτική ανάπτυξη σε στρατηγικά σημεία ανατολικά, δυτικά και νότια της Σαουδικής Αραβίας, ενώ τονίζουν ότι οι Τούρκοι έχουν ιδρύσει στρατιωτικές βάσεις στο Κατάρ και τη Σομαλία και έχουν στείλει στρατιωτικούς συμβούλους και αντάρτες στην Υεμένη.

Εν τω μεταξύ, τα τουρκικά πολεμικά πλοία είναι παρόντα στην Ερυθρά Θάλασσα και την Αραβική Θάλασσα.

Το Ριάντ πιστεύει μετά από όλα αυτά ότι η Ανατολική Μεσόγειος έχει στρατηγικό αντίκτυπο στην ασφάλεια της Σαουδικής Αραβίας.

Θεωρεί επίσης την τουρκική στρατιωτική παρουσία στη Σομαλία ως πρόκληση τόσο για την ίδια την χώρα όσο και για τους συμμάχους της.

Το Σαουδαραβικό υπουργείο άμυνας ανακοίνωσε ότι τα μαχητικά αεροσκάφη του θα συμμετέχουν με ελληνικά μαχητικά σε αεροπορικές εξορμήσεις και κοινές ασκήσεις στο Αιγαίο και την Α. Μεσόγειο, δίνοντας υψηλό συμβολισμό στις κινήσεις τους.

Ο Σμήναρχος Abdul-Rahman bin Saeed Al-Shehri, διοικητής της ομάδας μάχης της σαουδαραβικής μοίρας στην Κρήτη, ανέφερε ότι ελπίζει ότι θα «ενισχύσει τους δεσμούς της κοινής συνεργασίας μεταξύ της πολεμικής αεροπορικής  της Σαουδικής Αραβίας και της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας, ανταλλάσσοντας εμπειρίες και αυξάνοντας την ετοιμότητα μάχης".

"Μαζί με πολλά ευρωπαϊκά έθνη, ειδικά την Ελλάδα και τη Γαλλία και η Αίγυπτος ανησυχεί για την τουρκική επέκταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι εντάσεις στο Αιγαίο Πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο κλιμακώθηκαν μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας, αφού η Ελλάδα κινήθηκε για να συμπεριλάβει τη Σαουδική Αραβία στη συμμαχία της μαζί με τη Γαλλία, την Αίγυπτο, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ”, αναφέρουν Άραβες αναλυτές, οι οποίοι πιστεύουν ότι η Σαουδική Αραβία δεν θα είναι το τελευταίο έθνος που θα ενταχθεί στη συμμαχία.

Πηγές ανέφεραν στο The Arab Weekly, ότι το Κάιρο είναι αποφασισμένο να κάνει την Τουρκία να πληρώσει για τις προκλητικές ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Λιβύη.

Η συμμαχία αυτών των χωρών επιδιώκει να σχηματίσει μια περιφερειακή ζώνη που θα περιορίζει τις φιλοδοξίες της Άγκυρας και θα την αναγκάζει να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο.

Πηγές στο Κάιρο, τονίζουν ότι ο πρόεδρος Αλ Σίσι δεν θα εξαπατηθεί από τις πρόσφατες θετικές δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων.

Ο Σαουδάραβος ερευνητής Fawaz bin Kasib Al-Anzi περιέγραψε τις στρατιωτικές ασκήσεις της Σαουδικής Αραβίας με την Ελλάδα ως αποτέλεσμα απόφασης των δύο χωρών να συνεργαστούν αμυντικά, μετά την παρέμβαση της Τουρκίας στην αραβική περιοχή και την προσέγγισή της τα τελευταία χρόνια με χώρες των οποίων τα συμφέροντα έρχονται σε αντίθεση με τη Σαουδική Αραβία.

Όλα αυτά μας αποκαλύπτουν με τον καλύτερο τρόπο ότι έχουμε την δημιουργία “προθύμων χωρών” κατά των νεο-οθωμανικών φιλοδοξιών όχι μόνο στην Α.Μεσόγειο, αλλά και στον Περσικό Κόλπο, το Σουέζ και την Αραβική θάλασσα, και αυτό είναι το πιο σημαντικό από όλα.  

PENTAPOSTAGMA


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου