Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Κυριακή 28 Μαρτίου 2021

200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση: Ένα διαφορετικό μνημόσυνο για τους φιλέλληνες της Βοστόνης

Ήταν ένθερμοι υποστηρικτές των Ελλήνων και του αγώνα για ανεξαρτησία

Αμερικανούς φιλέλληνες της Βοστόνης που υποστήριξαν τον αγώνα των Ελλήνων για ανεξαρτησία πριν από 200 χρόνια, τίμησε η ελληνική κοινότητα της αμερικανικής μεγαλούπολης σε τελετή που διοργάνωσε το τοπικό Γενικό Προξενείο της Ελλάδας.

Ο γιατρός και υπέρμαχος του αγώνα για την κατάργηση της δουλείας στις ΗΠΑ, Samuel Gridley Howe και ο πρώτος καθηγητής ελληνικών στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, πρώην γερουσιαστής και κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, καθώς και πρόεδρος του Χάρβαρντ, Εdward Everett ήταν τα τιμώμενα πρόσωπα.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο νεκροταφείο του Mount Auburn παρόντων, μεταξύ άλλων, του πρώην κυβερνήτη Μασαχουσέτης Μάικλ Δουκάκη, του μητροπολίτη Βοστόνης Μεθόδιου και τριών απογόνων του Samuel Howe.

Ο τάφος του Edward Everett στη Βοστόνη

Μετά την ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων της Ελλάδας και της Αμερικής, ο Γενικός Πρόξενος στη Βοστόνη Στράτος Ευθυμίου κατέθεσε στεφάνι στο μνήμα του Samuel Gridley Howe. Στο μνήμα του φιλέλληνα διανοούμενου Edward Everett κατατέθηκε στεφάνι μετά το πέρας της τελετής.

Παρών ήταν ο Dave Power, πρόεδρος της πρωτοποριακής Σχολής Τυφλών Perkins, την οποία ίδρυσε ο Howe στη Βοστώνη. Μάλιστα μετά τον θάνατο του Howe, τη συγκεκριμένη σχολή διηύθυνε για τριάντα χρόνια ο γαμπρός του Μιχαήλ Αναγνωστόπουλος (Anagnos), ο οποίος καταγόταν από το Πάπιγκο της Ηπείρου και θεωρούταν μεγάλος εκπαιδευτικός στην εποχή του.

Ο Samuel Gridley Howe επηρεασμένος από το Λόρδο Βύρωνα και το φιλελληνικό κλίμα της εποχής, ταξίδεψε στην Ελλάδα για να πολεμήσει στο πλευρό των επαναστατημένων Ελλήνων. Όντας απόφοιτος της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, προσέφερε ιατρικές υπηρεσίες ως χειρουργός και οργάνωσε το πρώτο στρατιωτικό νοσοκομείο της Ελλάδας, καθώς και καταυλισμούς προσφύγων. Στη συνέχεια γύρισε στη Βοστώνη, από όπου οργάνωσε φιλελληνικές επιτροπές και πραγματοποίησε εράνους, αποστέλλοντας οκτώ πλοία με ανθρωπιστική βοήθεια στους επαναστατημένους Έλληνες.

PONTOS NEWS


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου