Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Σάββατο 3 Ιουλίου 2021

Όπου κι αν σκάψουν οι Τούρκοι βρίσκουν Ελλάδα-Νέα αρχαιολογική ανακάλυψη ανεκτίμητης αξίας

Οι Τούρκοι έρχονται συνεχώς αντιμέτωποι με το ξεκάθαρα ελληνικό παρελθόν της Μικρά Ασίας…

Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως στην αρχαία Εύρωμο, βορειοανατολικά της Αλικαρνασσού που οι Τούρκοι αποκαλούν Μποντρούμ, δύο ανεκτίμητης αξίας Κούρους.

Στο σχετικό βίντεο του υπουργείου Τουρισμού και Πολιτισμού της Τουρκίας (το όνομα και μόνο καταδεικνύει πως στόχος είναι η οικονομική εκμετάλλευση του πολιτισμού μέσω του τουρισμού) η ανακοίνωση αναφέρει: Δυο αρχαϊκής περιόδου αγάλματα (Κούροι) μεγέθους 1 μέτρο και 10 εκατοστά, περίπου 2.500 χρόνων, από τις ανασκαφές στη Μίλα Ευρώμου. Μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες (συντήρησης-καθαρισμού) θα εκτεθούν στο μουσείο της Μίλα.

Στα βιβλία της ιστορίας και τουριστικούς οδηγούς διαβάζουμε σχετικά με την αρχαία Εύρωμο: Τα ερείπια είναι περίπου 4 χλμ. νοτιοανατολικά του Selimiye και 12 χλμ βορειοδυτικά του Milas (η αρχαία Μύλασα), στη επαρχεία Muğla, της Τουρκίας. Χτίστηκε από τον Εύρωμο, γιο του Ίδρη.

Πιθανότατα χρονολογείται από τον 6ο αιώνα π.Χ., Η Εύρωμος ήταν μέλος της Χρυσοορικής Συμμαχίας κατά τη διάρκεια των Σελευκιδών. Έκοψε επίσης τα νομίσματά της από τον 2ο αιώνα π.Χ. έως τον 2ο αιώνα μ.Χ.

Τα ερείπια περιέχουν πολλά ενδιαφέροντα κτίρια, το πιο σημαντικό από τα οποία είναι ο ναός του Δία Λεψίνου από τη βασιλεία του αυτοκράτορα Αδριανού. Οι αρχαιολόγοι έχουν βρει θραύσματα τερακότας που δείχνουν ότι η τοποθεσία του ναού προέρχεται τουλάχιστον από τον 6ο αιώνα π.Χ. Ο ναός είναι ένας από τους καλύτερα διατηρημένους κλασικούς ναούς στην Τουρκία: δεκαέξι στύλοι παραμένουν όρθιοι και οι περισσότεροι είναι χαραγμένες προς τιμήν του πολίτη που ανέθεσε την κατασκευή τους.

Ίσως για αυτό τον λόγο στην Τουρκία ενοχλούνται όλο και περισσότερο από τοποθετήσεις καθηγητών όπως αυτή που δημοσίευσε το Πενταπόσταγμα, του Celal Şengor, ενάντια στη μυθολογία της πλειοψηφίας των Τούρκων πολιτών αναφορικά με τη γενετική προέλευσή τους, ιδίως εκείνων από την Ανατολία.

Μιλώντας στην τηλεόραση, ο καθηγητής είπε ότι τα γονίδια των λαών της Ανατολής αποτελούν μόνο το 7% από την Κεντρική Ασία, την πατρίδα των τουρκικών φυλών.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη έκπληξη είναι η επόμενη.

Ο καθηγητής, όπως σχολιάζεται, δεν μπορεί φυσικά να πει πως οι σημερινοί τουρκόφωνοι της Ανατολίας εξισλαμίστηκαν και υπέστησαν γλωσσική αφομοίωση και λέει πως «Είμαστε Ρωμιοί», δηλαδή Έλληνες (Ρωμιούς μας λένε οι Τούρκοι).

«Μην ξεχνάτε ότι είμαστε κληρονόμοι του Βυζαντίου», συνέχισε ο καθηγητής, προσθέτοντας: «Και γι 'αυτό υπήρχαν πολλοί γάμοι κατά την Οθωμανική περίοδο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαστε μουσουλμάνοι Rûm».

Γιάννης Αναγνωστόπουλος

PENTAPOSTAGMA


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου