Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022

Θέμα Ρωμυλίας θέτει η Τουρκία τινάζοντας στον αέρα τα Βαλκάνια


 

Στην Ανατολική Ρωμυλία επί 3 χιλιάδες χρόνια άκμασε ο ελληνισμός, αν και εξαναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις πατρογονικές του εστίες

Τα δόλια σχέδια της Τουρκίας για νέα "κατάκτηση" των Βαλκανίων ήρθαν στο φως μετά από το Συνέδριο με θέμα «Το μέλλον των Βαλκανίων και της Τουρκίας», που φιλοξενήθηκε από το Πανεπιστήμιο Namık Kemal σε συνεργασία με το Διεθνές Βαλκανικό Πανεπιστήμιο.

Στο συνέδριο, που συμμετείχαν και αντιπρόσωποι των φερέφωνων του Ερντογάν στην Ελλάδα και δη στη Θράκη, ο Αντιπρύτανης του πανεπιστημίου Καθηγητής Celalettin Vatandas ως Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, ευχαρίστησε τους εκπροσώπους της Τουρκικής και της Μουσουλμανικής Κοινότητας από τα Βαλκάνια στην καταληκτική ομιλία της πρώτης συνεδρίας και είπε: «Ήταν ένα πάνελ από το οποίο επωφεληθήκαμε πολύ. Οι συμμετέχοντες μας τίμησαν και μας ενημέρωσαν», είπε και συμπλήρωσε: «Δεν αποχαιρετήσαμε ποτέ τη Ρωμυλία. Από τις συζητήσεις εδώ αισθανθήκαμε για άλλη μια φορά ότι μέναμε στη Ρωμυλία και ότι βρισκόμασταν στα Βαλκάνια».

Η Ανατολική Ρωμυλία ή Ρουμυλία ήταν μια αυτόνομη περιοχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που δημιουργήθηκε το 1878 από τη Συνθήκη του Βερολίνου και καταργήθηκε de facto το 1885, οπότε ενοποιήθηκε με το Πριγκιπάτο της Βουλγαρίας επίσης υπό την επικυριαρχία του Σουλτάνου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Χαρακόπουλος : Κρατούμε στην καρδιά μας την Ανατολική Ρωμυλία. Να διδαχθούμε από την απώλεια του ακμάζοντος μείζονος ελληνισμού

Έχει δε ιδιαίτερο ενδιαφέρον πως προ ημερών πραγματοποιήθηκε και επιμνημόσυνη δέηση στην Λάρισα για τους Έλληνες προγόνους από την Ανατολική Ρωμυλία.

«Διατηρούμε τις μνήμες ζωντανές γιατί αυτές είναι οι ρίζες μας, και χωρίς αυτές γνωρίζουμε ότι το δέντρο του ελληνισμού θα γίνει αδύναμο στους ανέμους των καιρών. Γι’ αυτό κρατούμε πάντοτε στην καρδιά μας τις αλησμόνητες πατρίδες, κομμάτι των οποίων είναι και η Ανατολική Ρωμυλία».

Τα παραπάνω δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά την επιμνημόσυνη δέηση για τους μαρτυρικώς και ειρηνικώς τελευτήσαντες προγόνους από την Ανατολική Ρωμυλία, καθώς και για τα αποβιώσαντα μέλη των ΔΣ, αλλά και όλα τα εκλιπόντα μέλη της «Εξωραϊστικής Μορφωτικής Λέσχης Φιλιππούπολης», κατά την καθιερωμένη «Ημέρα Μνήμης και Τιμής των Προγόνων», που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος στη συνοικία της Φιλιππούπολης Λάρισας.

Ο Θεσσαλός πολιτικός στη δήλωση του υπογραμμίζει ότι «στην Ανατολική Ρωμυλία, όπου επί 3 χιλιάδες χρόνια άκμασε ο ελληνισμός, αν και εξαναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις πατρογονικές του εστίες, ακόμη και σήμερα είναι εμφανές το ισχυρό αποτύπωμά του.

 Η χαρά μου, λοιπόν, είναι πάντοτε μεγάλη όταν βρίσκομαι κάθε χρόνο στην εκδήλωση των φίλων της Λέσχης Φιλιππούπολης, που με τόσο συνέπεια και αγάπη για τους προγόνους τους, τιμούν την παράδοσή και την ιδιαίτερη ταυτότητά τους.

Εφέτος, όμως, είναι ένας λόγος παραπάνω, που αυτή η εκδήλωση αποκτά σπουδαιότερο νόημα, διότι συμπληρώνονται τα 100 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής, που συμβολίζει και την απώλεια όλου αυτού του πάλαι ποτέ ακμάζοντος μείζονος ελληνισμού.

Για τούτο και οφείλουμε με αυτήν την αφορμή να αναστοχαστούμε πάλι το κοινό παρελθόν μας, να συλλογιστούμε τα λάθη μας, να αντλήσουμε τα διδάγματά μας, για να δημιουργήσουμε στέρεες βάσεις χαράζοντας τους δρόμους του μέλλοντος».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος συνεχάρη τον πρόεδρο κ. Σιδέρη Δελαρούδη και όλη τη διοίκηση της Εξωραϊστικής Μορφωτικής Λέσχης Φιλιππούπολης, για την πρωτοβουλία της εκδήλωσης και το εν γένει έργο που επιτελούν για τη διατήρηση στην μνήμη του τόπου προέλευσης των προσφύγων προγόνων τους.

PENTAPSOTAGMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου