Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022

Νέα επινόηση της Άγκυρας για τη διεκδίκηση ελληνικών νησιών: Επικαλείται Οθωμανικούς τίτλους ιδιωτών από τον… 15ο αιώνα

Οθωμανικό έγγραφο από τα επίσημα αρχεία της Τουρκίας

Μία νέα επινόηση για τη διεκδίκηση των νησιών του Αιγαίου παρουσιάζει η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» με άρθρο του Γιασμίν Ασάν

Για τουρκικές ιδιωτικές περιουσίες στα νησιά του Αιγαίου κάνει λόγο ο Χακί Σαχίν: “Τα αρχεία που χρονολογούνται από την Οθωμανική Αυτοκρατορία για τα νησιά που η Ελλάδα μετέτρεψε σε αποθήκες όπλων κατά παράβαση των συμφωνιών, τα οποία θα έπρεπε να ήταν σε μη στρατιωτικό καθεστώς στο Αιγαίο, σώζονται στην Τουρκία. Στα αρχεία του Κτηματολογίου και του Κτηματολογίου υπάρχουν 721 κτηματολογικά βιβλία που ανήκουν στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 324 ανήκουν στα νησιά και καλύπτουν τα έτη μεταξύ 1847 και 1912”.

Σε δηλώσεις του ο Χακί Σαχίν, επικεφαλής της Μονάδας Υπηρεσιών Εγγραφής και Έρευνας Περιουσίας στο εξωτερικό αναφέρει ότι Τούρκοι διαθέτουν 324 ιδιωτικές περιουσίες στα νησιά του Αιγαίου, τα οποία «έχει εξοπλίσει παράνομα» η Ελλάδα. Τις περιουσίες αυτές μπορούν να διεκδικήσουν οι Τούρκοι και μάλιστα φέρνει ως παράδειγμα περιουσία στα Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης που επιστράφηκε στον Τούρκο ιδιοκτήτη της με απόφαση ΕΔΑΔ.

«Υπάρχουν αρχεία 26 χωρών γραμμένα στην Οθωμανική Τουρκική, τα οποία σχετίζονται με ιδιωτική περιουσία που βρίσκεται και σε ελληνικές περιοχές. Τα συγκεκριμένα αρχεία περιλαμβάνουν εγγραφές σε Σύρο, Πρέβεζα, Λήμνο, Ρόδο, Κω, Λέσβο, Σαμοθράκη, Χίο, Λέρο, Κάλυμνο, Θάσο, Κρήτη και αλλού.

Τα 7 Βιβλία Εγγραφών της Ελλάδας, τα οποία τηρήθηκαν μεταξύ 15ου και 17ου αιώνα για να διασφαλιστούν τα φορολογικά έσοδα του κράτους είναι ανοιχτά στην έρευνα ντόπιων και ξένων ερευνητών. Όσοι έχουν ακίνητα στην Ελλάδα μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμπληρώνοντας τη φόρμα εγγραφής αλλοδαπού στην ιστοσελίδα του ιδρύματος. Οι αιτήσεις που λαμβάνονται από τις αρχές του ιδρύματος εξετάζονται από το αρμόδιο προσωπικό, διενεργείται η απαραίτητη έρευνα και ο αιτών ενημερώνεται για το αποτέλεσμα. Ο αριθμός των αιτήσεων που έγιναν στο ίδρυμά μας για (ελληνικά) νησιά τα τελευταία 10 χρόνια είναι 95».

Στη συνέχεια του δημοσιεύματος αναφέρεται ότι στον εκθεσιακό χώρο Server Efendi εκτίθενται πιστοποιητικά ιδιοκτησίας για το νησί της Λέσβου και την πρωτεύουσά του, και σημειώνεται: «Το εν λόγω αρχείο αποτελεί πηγή για να αναζητήσουν τα δικαιώματά τους από το παρελθόν τόσο όσοι κατοικούν στην Ελλάδα όσο και όσοι βρίσκονται εκτός Ελλάδος. Μπορούν να μηνύσουν την Ελλάδα για τις περιουσίες που ανήκουν στους προγόνους τους. Στα Λαδάδικα, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μια οικογένεια έκανε αίτηση για ακίνητα που ανήκαν στους παππούδες της και κατέθεσε μήνυση επικαλούμενη τα έγγραφα αυτού του αρχείου. Οι ιδιοκτήτες, που δεν μπόρεσαν να έχουν κανένα αποτέλεσμα από τα ελληνικά δικαστήρια, προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο έκρινε ότι έχει παραβιαστεί το δικαίωμα στην ιδιοκτησία και επιδίκασε στην Ελλάδα αποζημίωση».

Προτέπει σε αναζήτηση “προγονικής περιουσίας” το άρθρο

“Το εν λόγω αρχείο αποτελεί πηγή πληροφορίών σχετικά με το παρελθόν, τόσο για όσους κατοικούν στην Ελλάδα όσο και για όσους μένουν εκτός. Μήνυση μπορεί να ασκηθεί κατά της Ελλάδας για περιουσία που ανήκει στους προγόνους τους. Στα Λαδάδικα (Yağcılar) στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, η οικογένεια έκανε αίτηση για ακίνητα που ανήκουν στον παππού τους και κατέθεσε μήνυση κάνοντας αίτηση στα έγγραφα αυτού του αρχείου.

Οι ιδιοκτήτες, που δεν μπόρεσαν να βγάλουν αποτέλεσμα από τα ελληνικά δικαστήρια, έφεραν το θέμα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το δικαστήριο αποφάσισε ότι «έχει παραβιαστεί το δικαίωμα στην ιδιοκτησία» και διέταξε την Ελλάδα να αποζημιώσει” ισχυρίζεται η εφημερίδα.

Με πληροφορίες από yeni safak, Γιασμίν Ασάν

Hellas Journal


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου