Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022

Με το "Καλημέρα" ενοχλήθηκαν οι Τούρκοι από την νέα φωλιά των Ικάρων στην Καλαμάτα-Στο στόχαστρο ο Υποπτέραρχος Βαγενάς

Το νέο εκπαιδευτικό κέντρο άρχισε να λειτουργεί την Παρασκευή με 14 από τα 25 αναμενόμενα μονοκινητήρια αεροσκάφη T-6 turboprop

Εκτενή αναφορά κάνει το Associated Press στα σημερινά εγκαίνια λειτουργίας του νέου διεθνούς κέντρου εκπαίδευσης πιλότων που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Ισραήλ. Σημειώνει δε πως η χώρα μας προσπαθεί να αξιοποιήσει το σχετικό πλεονέκτημα της αεροπορικής ισχύος της έναντι του περιφερειακού αντιπάλου της, της Τουρκίας.

Ο ισραηλινός αμυντικός εργολάβος Elbit, ο οποίος ολοκλήρωσε πέρυσι μια συμφωνία ύψους 1,65 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την ελληνική κυβέρνηση, με τη συνδρομή του Ισραήλ, θα βοηθήσει στη λειτουργία των εγκαταστάσεων που βρίσκονται σε μια βάση της πολεμικής αεροπορίας έξω από τη νότια ελληνική πόλη της Καλαμάτας, τονίζει το AP και συνεχίζει: 

Η Ελλάδα αναλαμβάνει ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεων που επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στην αεροπορία της, καθώς ελπίζει να ξεπεράσει την Τουρκία. Η Αθήνα αποκτά προηγμένα αεροσκάφη Rafale γαλλικής κατασκευής, αναβαθμίζει τον γερασμένο στόλο των μαχητικών αεροσκαφών F-16 και θέλει να ενταχθεί στο πρόγραμμα των αεροσκαφών F-35 των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Τουρκία αποκλείστηκε από το πρόγραμμα F-35 μετά την αγορά του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400. Τα μέλη του ΝΑΤΟ Ελλάδα και Τουρκία παραμένουν σε αντιπαράθεση για τα θαλάσσια σύνορα και τη στρατιωτική παρουσία στα ανατολικά ελληνικά νησιά που η Άγκυρα υποστηρίζει ότι παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες. Το νέο εκπαιδευτικό κέντρο άρχισε να λειτουργεί την Παρασκευή με 14 από τα 25 αναμενόμενα μονοκινητήρια αεροσκάφη T-6 turboprop. Ο στόλος πρόκειται να επεκταθεί το επόμενο έτος με την παράδοση 19 εκπαιδευτικών αεροσκαφών M-346 ιταλικής κατασκευής, εξοπλισμένων με ενσωματωμένα εικονικά ηλεκτρονικά συστήματα που προσομοιώνουν σενάρια μάχης και και πτήσης.

Ενώ η σχολή πτήσεων άνοιξε επίσημα την Παρασκευή, δεν θα είναι πλήρως λειτουργική μέχρι τις αρχές του 2024, δήλωσαν αξιωματούχοι της Elbit.

Ο υποπτέραρχος Γεώργιος Βαγενάς, διοικητής της Διοίκησης Εκπαίδευσης της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, δήλωσε ότι τα αεροσκάφη T-6 θα παρέχουν 7.000 ώρες πτητικής εκπαίδευσης ετησίως, ενώ τα αεροσκάφη M-346 θα παρέχουν 3.500 ώρες.

"Αυτές οι εγκαταστάσεις θα προετοιμάσουν τις μοίρες μαχητικών αεροσκαφών για τη γενιά μαχητικών αεροσκαφών που απέκτησε πρόσφατα η Πολεμική Αεροπορία", δήλωσε ο Βαγενάς. "Θα είναι ο κύριος μηχανισμός για την αντιμετώπιση των απειλών ... που προέρχονται από τον ανατολικό μας γείτονα". 

Ο Υποπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Βαγενάς είναι ο Διοικητής της Διοίκησης Αεροπορικής Εκπαίδευσης (ΔΑΕ). Είναι υπεύθυνος για την επιλογή, εκπαίδευση και επιμόρφωση των στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας.

Και με τις δηλώσεις αυτές μπήκε στο μάτι των Τούρκων. 

PENTAPOSTAGMA


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου