Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022

Χριστόδουλος Χατζηπέτρος - Αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης

Ο Χριστόδουλος Χατζηπέτρος ήταν αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης του 21 και αξιωματικός του τακτικού ελληνικού στρατού μετά την απελευθέρωση

Γεννήθηκε στις 10 Μαΐου1794 στο Βετερνίκο (σημερινό Νεραϊδοχώρι) Τρικάλων και καταγόταν από οικογένεια προεστών της επαρχίας Ασπροποτάμου, περιοχής της Δυτικής Θεσσαλίας. Όταν κηρύχθηκε η Επανάσταση αρματολός της περιοχής Ασπροποτάμου ήταν ο Νικόλαος Στουρνάρης και κοτζαμπάσης ο πατέρας του Γεώργιος Χατζηπέτρος.

Σε νεαρή ηλικία, ο Χριστόδολος Χατζηπέτρος πήγε στη Βιέννη, όπου άσκησε το εμπόριο για λίγα χρόνια και το 1817 γύρισε στα Ιωάννινα και υπηρέτησε στην Αυλή του Αλή Πασά. Μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία το 1819 και τον Ιούλιο του 1821 με τον Νικόλαο Στουρνάρη και τον Γρηγόρη Λιακατά κήρυξαν την επανάσταση στην Καλαμπάκα και τον Ασπροπόταμο. Μετά την καταστολή της εξέγερσης στην περιοχή αυτή πολέμησε στη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο.

Στις 26 Σεπτεμβρίου 1825 μπήκε στο πολιορκημένο Μεσολόγγι και ορίστηκε φρούραρχος της Κλείσοβας. Μετά την Έξοδο, κατά την οποία σκοτώθηκαν πολλά παλληκάρια του, πήγε στο Ναύπλιο και στη συνέχεια με επικεφαλής τον Γεώργιο Καραϊσκάκη έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις της Στερεάς Ελλάδας και διακρίθηκε στην επική Μάχη της Αράχωβας (18 - 24 Νοεμβρίου 1826).

Στην περίοδο του Καποδίστρια ονομάστηκε χιλίαρχος της Πρώτης Χιλιαρχίας (η δεύτερη δόθηκε στον Κίτσο Τζαβέλλα) και πολέμησε στις επιχειρήσεις για την εκκαθάριση της Στερεάς Ελλάδας από τους Τούρκους. Μετά την απελευθέρωση εντάχθηκε στον τακτικό στρατό.

Διετέλεσε υπασπιστής του Όθωνα, στον οποίο υπήρξε αφοσιωμένος, και κατά τα απελευθερωτικά κινήματα του 1854 πολέμησε στη Θεσσαλία. Διακρίθηκε για τον ηρωισμό του στις μάχες της Καλαμπάκας (10 Μαΐου) και του Πηνειού - Καλαμπάκας (6 - 9 Ιουνίου). Μετά την καταστολή της εξέγερσης επέστρεψε στο τότε ελληνικό κράτος.

Μετά την έξωση του Όθωνα το 1862 αναμίχθηκε στην κίνηση που απέβλεπε στην εκλογή του ανιψιού του Όθωνα Λουδοβίκου Β' ως βασιλιά της Ελλάδας («Μπερναϊκά») και φυλακίστηκε επί δύο μήνες από τους αντιπάλους του. Ο νέος βασιλιάς Γεώργιος Α’ του απένειμε τον τίτλο του επίτιμου υπασπιστή του και τον προήγαγε στο βαθμό του αντιστρατήγου. Πέθανε στις 29 Οκτωβρίου 1869 στην Αθήνα, σε ηλικία 75 ετών.

Ο Χριστόδουλος Χατζηπέτρος ήταν πολύ ψηλός, με αρχοντικό παρουσιαστικό, γι’ αυτό και ο Καραϊσκάκης τον αποκαλούσε «Βλάχμπεη», δηλαδή Μπέη των Βλάχων. Εποχή άφησε ο δεσμός του με την αγγλίδα καλλονή Τζέιν Ντίγκπι.

SanSimera.gr


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου