Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020

Στρατιωτικές πηγές: ''Εάν η Τουρκία κλιμακώσει, θα απελευθερωθούν κανόνες εμπλοκής''


Στοχοποιούν με χάρτη το Καστελόριζο οι Τούρκοι: ''Δεν μπορείνα έχει 40.000 τ. χλμ ΑΟΖ!'' Κρίσιμες είναι οι στιγμές στα ελληνοτουρκικά. Η Άγκυρα προκαλεί σε όλα τα επίπεδα, με τις Ελληνικές ΕΔ να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα. 
 
H προαναγγελία της Navtex από το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό για έναρξη ερευνών του σεισμογραφικού σκάφους «ORUC REIS» σε θαλάσσια περιοχή ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο μεγαλύτερο τμήμα της, βρήκε τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις πανέτοιμες και τη στρατιωτική ηγεσία να ενεργοποιεί άμεσα το σχέδιο γενικού συναγερμού από τον Έβρο έως και το Καστελόριζο.  

Σχέδιο ήδη έτοιμο το οποίο θα «ξεδιπλωθεί» ανάλογα με τις επόμενες κινήσεις της Άγκυρας αφού το ελληνικό επιτελείο εδώ και καιρό έχει επεξεργαστεί όλα τα πιθανά και απίθανα σενάρια και διαθέτει για όλα απαντήσεις έτοιμες να εφαρμοστούν άμεσα στην πράξη, όπως έχει αναφέρει το Πενταπόσταγμα.

Ήδη εδώ και τουλάχιστον δύο εβδομάδες η κινητικότητα που παρατηρήθηκε στους τουρκικούς ναυστάθμους, τόσο στο Ακσάζ απέναντι από τη Ρόδο όσο και στη Σμύρνη, έχει χτυπήσει «καμπανάκι». Η συγκέντρωση στους δύο ναυστάθμους του Αιγαίου σχεδόν του συνόλου του τουρκικού στόλου αποτέλεσε την πρώτη σοβαρή ένδειξη ότι οι γείτονες προετοιμάζονται για ναυτική επιχείρηση, η οποία θα αφορά έναρξη σεισμογραφικών ερευνών. 

Το σχέδιο της Αθήνας 

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει καταρτίσει σενάρια για κάθε ενδεχόμενο γιατί εάν για παράδειγμα κινηθεί μόνο του το τουρκικό ερευνητικό, τότε θα σταλεί για να το αποτρέψει να συνεχίσει την πορεία του σκάφος του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, αφού δεν στέλνεις σε αυτές τις περιπτώσεις πολεμικό πλοίο έναντι ενός συμβατικού – τουλάχιστον σε πρώτη φάση. Εάν το τουρκικό επιμείνει τότε θα κάνει την εμφάνισή του πλοίο του Πολεμικού μας Ναυτικού για να το αποτρέψει.

Το δεύτερο σενάριο είναι να συνοδεύεται αυτή τη φορά το «Oruc Reis» συνοδεύεται από τουρκικά πολεμικά. Σε αυτή την περίπτωση η κατάσταση περιπλέκεται αφού οι εντολές που έχουν λάβει τα πλοία του στόλου μας που βρίσκονται ήδη στο Αιγαίο είναι να σπεύσουν στο σημείο που έχει ορίσει η Navtex της Άγκυρας ότι θα γίνουν έρευνες. «θα κάνουμε σαφές με κάθε τρόπο ότι δεν θα επιτρέψουμε την παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» μας δηλώνει ανώτατη πηγή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. 

«Σε αυτή την περίπτωση, συνεχίζει, οι Τούρκοι δεν θα βρουν μπροστά τους μονάχα μια φρεγάτα αλλά ένα σημαντικό τμήμα του στόλου μας που θα απαρτίζεται από διαφόρους τύπους πλοίων. Θα σπεύσουν από κανονιοφόροι και τορπιλάκατοι μέχρι υποβρύχια ώστε να λάβει το μήνυμα η απέναντι πλευρά ότι δεν αστειευόμαστε και πως το δόγμα και οι τρόποι αντίδρασης έχουν αναβαθμιστεί επιχειρησιακά». Παράλληλα θα βρίσκονται σε εγρήγορση σκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας που εάν κριθεί σκόπιμο να σηκωθούν για να ενισχύσουν τη δύναμη πυρός μας.

Κομβικό ρόλο σε όλους τους τρόπους αντίδρασης διαδραματίζει η Κρήτη που κατά πολλούς αποτελεί το δικό μας «αεροπλανοφόρο». Είναι πολύ κοντά στο σημείο που επιχειρεί να δεσμεύσει η Τουρκία για έρευνες (μεταξύ της μεγαλονήσου και του Καστελόριζου) και ήδη έχει καταπλεύσει ένα σημαντικό τμήμα του στόλου μας από το ναύσταθμο της Σαλαμίνας σε αυτόν της Σούδας ώστε να βρίσκεται κοντά στο επίμαχο σημείο.

«Εάν η Τουρκία κλιμακώσει τις προκλήσεις, τότε θα απελευθερωθούν από μέρους μας οι κανόνες στρατιωτικής εμπλοκής αλλά θέλω να πιστεύω ότι δεν θα φτάσουμε μέχρι εκεί. Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα γίνει κάτι τέτοιο, ωστόσο εμείς οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για τα πάντα» τονίζει η ίδια πηγή. 

Άλλωστε, ο τερματισμός των ερευνών από το «Oruc Reis» μπορεί να γίνει και με άλλους τρόπους που επίσης έχουν εξεταστεί. Για να κάνει τη δουλειά του, θα πρέπει να ποντίσει καλώδια και πανάκριβα όργανα στον βυθό. Εάν υπάρξει σύγκρουση με άλλο σκάφος, που δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι πολεμικό, τότε θα υποστεί μεγάλη ζημιά και θα αναγκαστεί να αποχωρήσει. Τίποτα δεν αποκλείεται. 

Στοχοποιούν το Καστελόριζο οι Τούρκοι 

''Ένα μικρό νησί 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων, σε απόσταση 580 χλμ από την Ελλάδα και 2 χλμ από την Τουρκία μπορεί δημιουργεί θαλάσσια δικαιοδοσία 40 χιλιομέτρων στην Μεσόγειο, δεν θα το επιτρέψουμε!'' 

PENTAPOSTAGMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου