Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Κυριακή 5 Ιουλίου 2020

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία Ανησυχεί για τη Διατήρηση των Ψηφιδωτών στην Αγία Σοφία


Εάν παραχωρηθεί το καθεστώς του τζαμιού στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, τα ψηφιδωτά στο Ναό ενδέχεται να κινδυνεύσουν, δήλωσε ο Μητροπολίτης Ιλαρίων του Βολοκολάμσκ, πρόεδρος του Συνοδικού Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας.
 
«Εάν ληφθεί τελικά μια τέτοια απόφαση (σχετικά με τη μετατροπή του καθεδρικού ναού σε τέμενος), φυσικά, αυτό θα προκαλέσει μεγάλη θλίψη στους Ορθόδοξους Χριστιανούς σε όλο τον κόσμο. Σε τελική ανάλυση, η εκκλησία της Αγίας Σοφίας είναι ένα κοινό χριστιανικό ιερό και δεν μπορούμε, φυσικά, να αναθεωρήσουμε τι συνέβη στο παρελθόν », ανέφερε ο κληρικός στην «Россия 24»/’Ρωσία 24’, σύμφωνα με το TASS .

Τόνισε ότι τα ψηφιδωτά που βρίσκονται στο ναό «συντηρήθηκαν από ένα θαύμα», καθώς είχαν προηγουμένως σκεπαστεί με γύψο, βρέθηκαν στη σύγχρονη εποχή.

«Ποια θα είναι η μοίρα αυτών των ψηφιδωτών, πώς θα λειτουργήσει αυτό το κτίριο αν μετατραπεί ξανά σε τζαμί και γιατί η τουρκική ηγεσία δεν σέβεται τα συναισθήματα εκατομμυρίων χριστιανών, εκατομμυρίων Ορθόδοξων πιστών;» ρώτησε ο Ιλαρίων.

Απάντηση στις ΗΠΑ;

 Το 2019, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι το καθεστώς της Αγίας Σοφίας θα μπορούσε να αλλάξει από μουσείο σε τζαμί. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό θα είναι μια απάντηση στην αμερικανική αναγνώριση της ισραηλινής κυριαρχίας στα υψίπεδα του Γκολάν.

Τον Ιούνιο, ο Ερντογάν συμβούλεψε την Ελλάδα να «γνωρίζει τη θέση της» στην αλλαγή του καθεστώτος του καθεδρικού ναού και είπε ότι η Τουρκία διαθέτει κοινοβούλιο για τέτοιες αποφάσεις.

Στις αρχές Ιουλίου 2020, ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, Στέλιος Πέτσας, δήλωσε ότι η Ελλάδα κάλεσε την Τουρκία να διατηρήσει το καθεστώς του μουσείου στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, καθώς η μετατροπή του καθεδρικού ναού σε τέμενος θα μπορούσε να προκαλέσει αιτία διένεξης μεταξύ χριστιανών και Τουρκίας.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ  ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου