Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020

ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΤΖΑΜΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΔΙΩΧΝΕΙ 30 ΣΤΡΑΤΗΓΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑΥΑΡΧΟΥΣ


Σε μια εντυπωσιακή κίνηση προέβη ο Τούρκος πρόεδρος Ταιγίπ Ερντογάν και πρόεδρος του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου στις φετινές κρίσεις της στρατιωτικής ιεραρχίας, στην στόχευση του να μεταλλάξει το στράτευμα σε προσωπικό του φέουδο, προκαλώντας όμως έτσι έντονη δυσαρέσκεια κυρίως στις τάξεις των μεσαίων στελεχών όπου ο κεμαλισμός έχει ακόμα μεγάλη επίδραση.     


Όπως αναφέρεται, σαν εκκαθαριστικές μπορούν να χαρακτηριστούν οι φωτεινές κρίσεις της στρατιωτικής ιεραρχίας, όπως έγιναν γνωστές, μετά την σύγκληση του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις αποστρατεύτηκαν 30 στρατηγοί και ναύαρχοι και παράλληλα το εντυπωσιακό, 52 συνταγματάρχες προάγονται πηδώντας την ιεραρχία στον βαθμό του αντιστρατήγου.
Έκπληξη προκάλεσε η αποστρατεία του αντιστράτηγου Zekai Aksakallı, διοικητή του δευτέρου σώματος στρατού και του στρατηγού, İsmail Metin, Temel προέδρου του τμήματος εποπτείας και αξιολόγησης του Γενικού Επιτελείου. Οι δυο αυτοί βαθμοφόροι που είχαν πρωτοστατήσει στο πραξικόπημα του 2016 υπέρ του Ερντογάν, προορίζονταν για ανώτερες θέσεις, διοικητές Στρατιάς, στην ιεραρχία. Φαίνεται πως τώρα αποτελούσαν κάποιο ενοχλητικό στοιχείο μέσα στο στράτευμα και ο Ερντογάν αποφάσισε την καρατόμηση τους.
Πάντως το γενικότερο κλίμα στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων κάθε άλλο παρά ήρεμο είναι, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό και για αυτό ο Ερντογάν τους κρατά συνεχώς σε πολεμική ετοιμότητα
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου