Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2019

Τα νέα ελικόπτερα OH-58D Kiowa Warrior στη 84η ΔΕΘ.


Οι εναέριοι ινδιάνοι πολεμιστές της Αεροπορίας Στρατού κάνουν επίσημο δημόσιο ντεμπούτο στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στο περίπτερο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Η προσπάθεια εξωστρέφειας που έλαβε χώρα με πρωτοβουλίες του νυν ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή συνεχίζεται με μεγάλη ένταση σε μια προσπάθεια το έργο των Ενόπλων Δυνάμεων να προβληθεί στην ελληνική κοινωνία ενώ παράλληλα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία η νεολαία να έρθει κοντά στις Ένοπλες Δυνάμεις. Η ΔΕΘ αξιοποιείται επικοινωνιακά ως ένα παράθυρο προβολής των Ενόπλων Δυνάμεων στην κοινωνία.
Κάθε Kiowa μπορεί να φέρει έως 4 βλήματα Helfire.

Για πρώτη φορά επιδεικνύεται ελικόπτερο OH-58D Kiowa Warrior της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού. Τα ελικόπτερα ως τώρα αξιοποιούνται από τα στελέχη του 1ου Τάγματος Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού. Τα ελικόπτερα αποκτήθηκαν ύστερα από εντατική προσπάθεια του σημερινού ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή που τότε ως Α/ΓΕΣ υπήρξε πρωτεργάτης απόκτησης των ελικοπτέρων έχοντας ως προτεραιότητα την ενίσχυση της Αεροπορίας Στρατού μεγιστοποιώντας τις επιχειρησιακές δυνατότητες του νεότερου Όπλου του ΕΣ. Το όραμα του νυν ΥΦΕΘΑ σήμερα λαμβάνει σάρκα και οστά. Ο ΕΣ αποκτά δυνατότητες που αυξάνουν την μαχητική του ισχύ και κυρίως την ικανότητα ταχείας αντίδρασης ώστε να επεμβαίνει άμεσα σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο αναλόγως την τακτική κατάσταση. Με ονομαστική αξία άνω των 500 εκατομμυρίων δολαρίων ο ΕΣ απέκτησε με μόλις 43 εκατομμύρια δολάρια συνολικώς 70 ελικόπτερα OH-58D Kiowa Warrior. Πρόκειται για μια από τις πλέον αποδοτικές λύσεις από πλευράς κόστους/ οφέλους.

Με το ηλεκτροπτικό MMS (Mast-Mounted Sight) τα ελικόπτερα αποτελούν ιδανικά μέσα για αποστολές συλλογής πληροφοριών, κατάδειξης στόχων στο πυροβολικό, αναγνώρισης και φυσικά συνέργειας με τα κορυφαία Apache!

Τα νεότερα δεδομένα

Ένα από τα τελευταία νεότερα για το θέμα των ελικοπτέρων OH-58D Kiowa Warrior είναι πως δεν φέρουν συστήματα αυτοπροστασίας κάτι που δρομολογείται να γίνει σε δεύτερο χρόνο με ξεχωριστή σύμβαση. Ο λόγος για τον οποίο δεν πραγματοποιήθηκε στην αρχική σύμβαση απόκτησης των ελικοπτέρων είναι η έλλειψη χρημάτων που θα αύξανε το κόστος της σύμβασης. Σε επίπεδο Διεύθυνσης Αεροπορίας Στρατού καταβάλλονται προσπάθειες ώστε το σύνολο των ελικοπτέρων να εφοδιαστεί με συστήματα αυτοπροστασίας καλύπτοντας μια σημαντική επιχειρησιακή απαίτηση.

Τα ελικόπτερα δεν φέρουν συστήματα αυτοπροστασίας. Προγραμματίζεται σε δεύτερο χρόνο.

Σε δεύτερο χρόνο τα OH-58D Kiowa Warrior θα αξιοποιηθούν από το 1ο και 2ο Τάγμα Επιθετικών Ελικοπτέρων επιχειρώντας από το Στεφανοβίκειο.

Δεδομένου ότι παραλήφθηκε ένα τεράστιο απόθεμα ανταλλακτικών πλην 10 ελικοπτέρων που θα αξιοποιηθούν ως εκπαιδευτικά όλα τα υπόλοιπα θα χρησιμοποιηθούν πλήρως από το 1ο και 2ο ΤΕΕΠ σε δεύτερο χρόνο. Η έλευση των 10 ελικοπτέρων στη Σχολή Αεροπορίας Στρατού πολλαπλασιάζει κατακόρυφα το επίπεδο εκπαίδευσης των χειριστών της ΑΣ προσδίδοντας για πρώτη φορά ένα πτητικό μέσο ικανό να αποτελέσει τη γέφυρα μεταξύ ενός εκπαιδευτικού ελικοπτέρου και ενός επιθετικού/ αναγνωριστικού.

Το ουραίο τμήμα

Με τα OH-58D Kiowa Warrior οι χειριστές της ΑΣ καλλιεργούν ένα επίπεδο μαχητικής εκπαίδευσης και κατάλληλης χρήσης τεχνικών και τακτικών για τη βέλτιστη αξιοποίηση των ελικοπτέρων σε περιβάλλον πολεμικών επιχειρήσεων.

Ταυτοχρόνως, από πλευράς ΔΑΣ υπάρχει η πρόθεση να αποκτηθούν κατευθυνόμενες ρουκέτες μεγιστοποιώντας στο έπακρο τη φονική αξία των ελικοπτέρων.

ΠΗΓΗ: defensreview.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου