Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2019

Πάϊατ: Ενεργειακή Ένωση από Ελλάδα, ΗΠΑ, Ισραήλ και Κύπρο .


Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρος και ΗΠΑ, μπορούν να σχηματίσουν μία Ενεργειακή Ένωση, κάτι σαν τον πρόδρομο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα & Χάλυβα, επενδύοντας στη συνεργασία και σε έργα κοινού ενδιαφέροντος, σε υποδομές, δίκτυα και εγκαταστάσεις αποθήκευσης.
Η Ελλάδα, είναι πλέον από τους πιο σημαντικούς εταίρους των ΗΠΑ όσον αφορά την αμερικανική ενεργειακή ατζέντα, μία εταιρική σχέση που περιλαμβάνει και τις εξαγωγές αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG.

Τα παραπάνω τόνισε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάϊατ από το βήμα του τρίτου SouthEast Europe Energy Forum, λέγοντας ότι «τώρα είναι η ώρα να επενδύσουν οι Αμερικανοί στην Ελλάδα», κάτι που δήλωσε βέβαιος ότι θα γίνει συμπληρώνοντας ότι «οι ΗΠΑ θα διαδραματίσουν ρόλο στην περιοχή » και πιο συγκεκριμένα στην Αλεξανδρούπολη η οποία πλέον έχει αποκτήσει ξεχωριστή θέση στους σχεδιασμούς της αμερικανικής υπερδύναμης.

Ο κ. Πάϊατ αναφέρθηκε στην επένδυση των 2,3 εκατ. που θα γίνει στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, με χρήματα του αμερικανικού στρατού,  ώστε να διευκολυνθούν οι προσβάσεις πλοίων και βεβαίως του εμπορίου.

Σύντομα, για μία ακόμη φορά, ο Αμερικανός πρέσβης, θα επισκεφθεί tην Αλεξανδρούπολη με αντικείμενο το έργο του Πλωτού Σταθμου Υγροποιημένου Φ/Α- LNG ( FSRU), μία επένδυση στην οποία υπάρχει και αμερικανικη συμμετοχή και η οποία θα συνδεθεί με τις υπόλοιπες ενεργειακές υποδομές στην περιοχή.

Ο κ. Πάϊτ τόνισε ότι η Ελλάδα με τους αγωγούς ΤΑΡ, τον IGB που τώρα ξεκινάει να κατασκευάζεται, το Πλωτό Σταθμό ανοικτά της Αλεξανδρούπολης, αλλά και με τα σχεδιαζόμενα έργα του East Med και της πιθανής διασύνδεσης με την Βόρεια Μακεδονίας, είναι αναμφίβολα ένα ενεργειακό κέντρο στη Ν.Α. Ευρώπη, ολοένα και μεγαλύτερης σημασίας.

Ενα σημείο στο οποίο στάθηκε ο Αμερικανός διπλωμάτης ήταν η προετοιμασία του ταξειδιού του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, τον Οκτώβριο, ένα ταξείδι κατά το οποίο θα προβληθούν οι επενδυτικές προοπτικές στον κλάδο της Ενέργειας στην Ελλάδα και μάλιστα σε μία περίοδο που η ελληνική κυβέρνηση προωθεί την εφαρμογή ενός φιλόδοξου προγράμματος που στοχεύει σε ένα ευνοϊκότερο επενδυτικό περιβάλλον.

Πηγή: www.grtimes.gr

Άννη Καρολίδου

Αναρτήθηκε από Σάββας Καλεντερίδης  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου