Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018

ΠΑ.ΣΥ.Β.Α. Ο Κονίτσης Ανδρέας: Σήμερα κυβερνάει η αθεΐα και η απιστία επίσημα


Ισαπόστολε Κοσμά μακάριε, «των δεινών δοκησισόφων ημάς λύτρωσαι»


Αγαπητοί μου Χριστιανοί,
Η ένδοξη και αγαπημένη Πατρίδα μας, η Ελλάδα μας, περνάει, σήμερα, μια μεγάλη Εθνική κρίση. Τα γεγονότα όλοι, λίγο – πολύ, τα γνωρίζουμε. Πρόκειται για το ζήτημα της «Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας». Όπως λένε οι ειδικοί, που γνωρίζουν τα πράγματα, εδώσαμε στους Σκοπιανούς ως εθνικότητα και γλώσσα την «μακεδονική», χωρίς ουσιαστικά να πάρουμε τίποτε. Πέρα απ’ αυτό, η Ελληνική Κυβέρνηση φαίνεται, ότι σκοπεύει να «λύση» και το «Αλβανικό»
Έχουμε, όμως, και τον εξ Ανατολών κακό γείτονα, τον Τούρκο δηλαδή, ο οποίος συνεχώς εκτοξεύει απειλές εναντίον της Χώρας μας και προβαίνει σε πράξεις, οι οποίες λίγο απέχουν από το να αποτελούν προοίμιο δυσμενών εξελίξεων. Η Κυβέρνηση, ατυχώς, έχοντας την ψευδαίσθηση ότι θα λύση τα εθνικά θέματα, προχώρησε αλόγιστα σε συμφωνία με τα Σκόπια, χωρίς να επιδιώξει την συναίνεση του πολιτικού κόσμου και άλλων σοβαρών παραγόντων. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει ένας, ως μη ώφελε, διχασμός. Και, άθελά του, θυμάται κανείς την προφητεία του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, η οποία ελέχθη στο χωριό Άγιος Δονάτος του Σουλίου: «Σας λυπάμαι για την περηφάνεια που έχετε … Κι’ αν δεν αφήσετε … την αυθαιρεσία, θα καταστραφήτε …»!
Είναι, λοιπόν, μια σπουδαία ευκαιρία ο εορτασμός της μνήμης του Εθνοιερομάρτυρος Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, για να εξετάσουμε σοβαρά την εκκλησιαστική και την εθνική μας πορεία μέσα στον σύγχρονο ταραγμένο κόσμο. Να δούμε πως βαδίζουμε σαν μέλη της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας. Μήπως, τυχόν, κάνουμε εκπτώσεις στην πίστη των Πατέρων μας. Κι’ ακόμη, να δούμε σαν Έλληνες, πόσο αγαπάμε ειλικρινά την Πατρίδα μας. Γιατί – μη το ξεχνάμε αυτό – αν σήμερα κυβερνάει η αθεΐα και απιστία επίσημα, έχουμε μεγάλη ευθύνη όλοι όσοι, με την ψήφο μας, την ανεβάσαμε στην εξουσία.
Αναλογισθήτε μόνο, τι θα έλεγε, αν ζούσε σήμερα, ο Άγιος Κοσμάς για τα διάφορα αντίχριστα νομοθετήματα που ψηφίζει η Βουλή μας, και με τα οποία ευθέως πολεμείται η Ορθόδοξη Πίστη μας. Κι’ ακόμη, τι θα έλεγε για όλα όσα παραδίδονται, ελαφρά τη καρδία, σε υποτιθέμενους γείτονες – «φίλους» της Ελλάδος, υποκύπτοντας στις πιέσεις διαφόρων ισχυρών κρατών και παραγόντων, που βλέπουν μόνο τον «παρόντα αιώνα τον απατεώνα» και αγνοούν ή ξεχνούν, ότι «ψυχή και Χριστός μας χρειάζονται», όπως ετόνιζε ο Άγιος Κοσμάς.
Γι’ αυτό, επιθυμία μου είναι να γίνει πάνδημος ο εορτασμός της μνήμης του Αγίου Κοσμά, αφού ο λόγος του, η ιεραποστολική του δραστηριότητα και το σεπτό μαρτύριό του για τον Χριστό και το Έθνος, έχουν διαχρονική σημασία και αξία. Έτσι,
α) την παραμονή της μνήμης του, ημέρα Πέμπτη, 23 Αυγούστου, θα ψαλή ο Μέγας Εσπερινός, ώρα 7 μ.μ. και θα επακολουθήσει η σύντομη Λιτανεία του Λειψάνου και της Ιεράς Εικόνος του Αγίου.
β) ανήμερα της μνήμης του, Παρασκευή, 24 Αυγούστου, στις 7.30 π.μ. καταβασίες και εν συνεχεία το υπόλοιπο του Όρθρου και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.
Θα είμαστε όλοι στον Ι. Ναό του Αγίου Κοσμά. Θα σας περιμένω.
Διάπυρος προς Χριστόν ευχέτης
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
† Ο Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης ΑΝΔΡΕΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου