Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018

Aναμένεται «θερμό» φθινόπωρο: Ξεκινά ο ενεργειακός «πόλεμος» στην Α. Μεσόγειο – Ο ρόλος ΗΠΑ-Ισραήλ και τα «βρώμικα» παιχνίδια Τούρκων και Βρετανών.



Πόκερ για δυνατούς παίχτες το παιχνίδι που λαμβάνει χώρα αυτή την στιγμή στη Μ. Ανατολή. ΗΠΑ, Ισραήλ, Ελλάδα και Κύπρος απέναντι στη Τουρκία. Βέβαια τα συμφέροντα αλλάζουν άρδην ανά πάσα ώρα και στιγμή και όλα τα δεδομένα είναι ανοιχτά σε αυτή την περιοχή.

Οι Τούρκοι όπως είναι γνωστό εκβιάζουν, καθώς πρόκειται για μία χώρα με σημαντική γεωπολιτική θέση. Αυτό λοιπόν το χαρτί το παίζουν και είναι αποφασισμένοι να κερδίσουν ότι περισσότερο μπορούν.

Η Άγκυρα με μεθοδικό τρόπο έχει στήσει «δωμάτιο” πολέμου, καθώς την επικείμενη γεώτρηση διαχειρίζεται μια μικρή ομάδα που επικοινωνεί απευθείας με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας. Η Άγκυρα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στον περιορισμό της διαρροής ευαίσθητων πληροφοριών, καθώς τα όσα θα ακολουθήσουν αναμένονται να φέρουν ραγδαίες εξελίξεις.

Η Άγκυρα μέχρι τώρα έχει ακολουθήσει με ευλάβεια θα λέγαμε το πρόγραμμα που έχει εκπονήσει. Εδώ και καιρό έχει ενισχύσει με δυνάμεις και πυροβολικό τα κατοχικά στρατεύματα, είχε ανακοινώσει την δημιουργία της «Δύναμης Ασπίδα Μεσογείου” ενώ είχε πει πως θα ξεκινήσει η κάθοδος του πλωτού γεωτρύπανου στην περιοχή της Μεσογείου. Έτσι και έγινε.

Η ακριβής τοποθεσία της τουρκικής γεώτρησης είναι ένα ζήτημα, το οποίο, εκτός απροόπτου, θα ξεκαθαρίσει λίγο πριν την έναρξη των σχετικών εργασιών. Οι νέες εργασίες της Τουρκίας έχουν δυο στόχους: Από την μια την κατοχύρωση των εθνικών συμφερόντων της Τουρκίας στην περιοχή και από την άλλη την ενεργή εμπλοκή των τ/κ στο ενεργειακό παιχνίδι της Μεσογείου.

Έτσι λοιπόν,το φθινόπωρο αναμένεται να είναι «θερμό», διότι η Τουρκία αποφάσισε να εισβάλει ξανά στην κυπριακή ΑΟΖ. Μόνο που αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά. Απέναντι της η κατοχική δύναμη, θα έχει την Exxon Mobil, την αγαπημένη ενεργειακή εταιρεία κάθε Αμερικανού πλανητάρχη, και τη γαλλική TOTAL, που στηρίζεται πάντα από την εκάστοτε γαλλική κυβέρνηση.

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την έκβαση αυτού του υπόγειου πολέμου, αλλά ο καθένας μπορεί να υποθέσει σωστά ότι οι Αμερικανοί και οι Γάλλοι θα υποστηρίξουν τους ενεργειακούς κολοσσούς τους. Με λίγα λόγια, δεν θα δούμε το σκηνικό, που δημιούργησε η κατοχική δύναμη εναντίον της ιταλικής ΕΝΙ. Η εταιρεία, αλλά και η κυβέρνηση της Ιταλίας φέρθηκαν σκάρτα και έκαναν συνεννοήσεις πίσω από την πλάτη της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Τουρκία.

Σε αυτό το σκηνικό παίζουν σημαντικό ρόλο το Ισραήλ και η Αίγυπτος. Είναι γνωστές οι θέσεις τους για την Τουρκία και δεν είναι μυστικό ότι δεν επιθυμούν λύση, η οποία θα μπάσει την κατοχική δύναμη από το παράθυρο στο ενεργειακό παιγνίδι.

Η Αίγυπτος είναι πιο εκδηλωτική από το Ισραήλ στο θέμα της τουρκικής επιθετικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ και η Λευκωσία είναι ενήμερη για τις αποφάσεις του προέδρου Σίσι, ο οποίος φέρεται αποφασισμένος να παίξει ρόλο – «κλειδί» στις ενεργειακές εξελίξεις και να μην αφήσει το «σουλτάνο» να κάνει κουμάντο στην ανατολική Μεσόγειο.

Η άγρια κόντρα του αλ Σίσι με τον πρόεδρο της Τουρκίας, πάει μακριά. Ο Ερντογάν είχε υποστηρίξει τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους», οι οποίοι φαίνεται ότι εξελίχθηκαν σε «αποικία» της Τουρκίας παραδίδοντας και τον χρυσό της χώρας στην Άγκυρα.

Οι διαφορές τους, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, είναι αγεφύρωτες και η Αίγυπτος στάθηκε στο πλευρό της Κύπρου, και στην Ισλαμική Διάσκεψη αλλά και στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Το Ισραήλ βλέπει το παιγνίδι διαφορετικά. Ο κ. Νετανιάχου αφού «έπαιξε» με την Τουρκία, έστω και αν οι σχέσεις τους ήταν στο ναδίρ, ενημέρωσε τον κ. Αναστασιάδη για την πραγματική του θέση έναντι της κατοχικής δύναμης. «Δεν την θέλει στα πόδια του», είναι η φράση που αντικατοπτρίζει τα πιστεύω του για το ενεργειακό παιγνίδι στην ανατολική Μεσόγειο.

Ελλάδα και Κύπρος από την πλευρά τους, πρέπει να αποβάλουν τα φοβικά τους σύνδρομα και να αναλάβουν σημαντικές πρωτοβουλίες προωθώντας τα συμφέροντά τους στην ενεργειακή σκακιέρα της Μεσογείου.

Πηγή:Πενταπόσταγμα .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου