Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Δευτέρα 24 Απριλίου 2023

Τα μηνύματα της ΕΟΚΑ και οι δικές μας ευθύνες

O Κυπριακός Δημοσιογραφικός Οργανισμός «Ο Φιλελεύθερος» αριθμεί 60 χρόνια ζωής και αποτελεί τον μεγαλύτερο, σημαντικότερο και εγκυρότερο Δημοσιογραφικό Οργανισμό της Κύπρου. Τα άρθρα γνώμης που δημοσιεύει εκφράζουν συνήθως μια πολύ αντιπροσωπευτική λαϊκή γνώμη.

Ένα παρόμοιο άρθρο γνώμης δημοσιεύτηκε την πρώτη μέρα του Απριλίου 2023, ανήμερα της εξηκοστής όγδοης επετείου από την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα των Κυπρίων. Αξίζει τον κόπο, κατ΄ εξαίρεση, να το αναμεταδώσουμε για να το μελετήσουμε:

ΤΗΝ 1η Απριλίου 1955 ξεκίνησε ο μεγάλος εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας των Κυπρίων για να αποτινάξουν την βρετανική αποικιοκρατία. Ένας αγώνας, ο οποίος άρχισε με στόχο την αυτοδιάθεση – ένωση, ωστόσο ο σκοπός αυτός δεν επιτεύχθηκε.

Η Κύπρος απέκτησε μια κολοβωμένη ανεξαρτησία και δημιουργήθηκε ένα κράτος, το οποίο ήταν εξαρτώμενο από τρίτους. Πραγματική ανεξαρτησία και ατόφια ελευθερία δεν ήταν.  Η έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα κατά των Άγγλων αποικιοκρατών, ήταν μια μεγάλη απόφαση, που καθορίσθηκε από τις ανάγκες της εποχής. Πέραν από το μεγάλο κύμα των αντι-αποικιακών αγώνων των λαών, την μαζική διεκδίκηση της αυτοδιάθεσης, οι Κύπριοι δεν άντεχαν τον ξένο ζυγό. 

ΔΕΝ ήταν εύκολη η απόφαση. Ούτε και ήταν εύκολη η συνέχεια, όταν άρχισε την δράση της η ΕΟΚΑ. Ένας μικρός λαός αποφάσιζε να αναμετρηθεί με μια πανίσχυρη αυτοκρατορία, έχοντας όλα τα δεδομένα εναντίον του: Στρατιωτικά, πολιτικά, αριθμητικά, οικονομικά. Κι όμως όλα αυτά τα δεδομένα, τα αρνητικά για τον ελληνισμό δεν απέτρεψαν την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα. Ήταν μια παλλαϊκή πορεία προς τον μεγάλο στόχο. 

ΑΝΘΡΩΠΟΙ όλων των ηλικιών, των κοινωνικών στρωμάτων συστρατεύθηκαν για τον κοινό σκοπό. Οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ, εκείνοι που ήταν ένοπλοι στα βουνά, στα χωριά και στις πόλεις γνώριζαν πως δεν ήταν μόνοι. Αντλούσαν δύναμη από το λαό.  Οι αγωνιστές πολέμησαν με θάρρος και με αποφασιστικότητα, θυσιάζοντας  πολλοί εξ΄ αυτών τη ζωή τους. Ανέβηκαν στην αγχόνη και έστειλαν μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση. Άλλοι φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν. Όλες αυτές, ωστόσο, οι κακουχίες δεν τους σταμάτησαν. Δεν παραδόθηκαν στους κατακτητές, δεν ανέστειλαν τον αγώνα .

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ο αγώνας εκείνος δεν δικαιώθηκε. Δυστυχώς, σήμερα που τιμούμαι την επέτειο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, τμήμα της πατρίδας μας εξακολουθεί να βρίσκεται υπό κατοχή. Γι αυτό  και εκείνο που σήμερα προέχει σε σχέση με το μέλλον της χώρας μας, είναι η αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας και επεκτατικότητας.

Εκείνο, που προέχει σήμερα είναι η ανατροπή των κατοχικών δεδομένων και απελευθέρωση. Μόνο έτσι θα τιμήσουμε τους αγωνιστές του αγώνα, της ΕΟΚΑ. Μόνος στόχος είναι η απελευθέρωση της πατρίδας, η απαλλαγή από τον Τούρκο κατακτητή. Η Κυπριακή Δημοκρατία, ο λαός μας, έχουν δείξει αντοχές παρά τις υπονομεύσεις και τις τρικλοποδιές. Αυτές οι αντοχές και η αποφασιστικότητα  θα οδηγήσουν στην απελευθέρωση και στην αληθινή ελευθερία και ανεξαρτησία.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του ΙΗΑ εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς – μέλη του ΙΗΑ. Η ιστοσελίδα του ΙΗΑ δεν λογοκρίνει, ούτε επεμβαίνει σε άρθρα – κείμενα των μελών του ΙΗΑ.

International Hellenic Association

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου