Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Πέμπτη 27 Απριλίου 2023

Ο Ερντογάν ζήτησε τη βολήθεια του Οτζαλάν για τις εκλογές – Εισέπραξε “όχι” και άρχισαν οι συλλήψεις Κούρδων .

“Τι μπορεί να ζήτησε ο Ερντογάν στο νησί Ιμραλί, στέλνοντας εκεί αντιπροσωπεία;”.

Οι εκλογές στην Τουρκία βρίσκονται στην τελική ευθεία. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, καθώς, ασχέτως του τι λένε οι δημοσκοπήσεις, το κλίμα στην Τουρκία δεν ήταν ποτέ σε τόσο μεγάλο βαθμό εναντίον της κυβέρνησης. Τα ποσοστά της ενωμένης αντιπολίτευσης (Τραπέζι των Έξι), αλλά και του υποψηφίου προέδρου Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είναι ιδιαιτέρως ανεβασμένα, ωθώντας τον Ερντογάν σε συμμαχίες και κινήσεις, που αποδεικνύουν ότι κάνει το παν δυνατόν για να κερδίσει.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Κιλιτσντάρογλου διατράνωσε το ότι είναι Αλεβίτης σε ένα κάλεσμα αφύπνισης και συσπείρωσης αυτού του κυνηγημένου τεράστιου κομματιού της τουρκικής κοινωνίας. Και αυτό, λαμβάνοντας υπόψιν το γεγονός πως με διάταγμά του προ τριών ετών, ο Ερντογάν είχε απονείμει χάρη σε δράστη της “Σφαγής της Σεβάστειας” του 1993.

Προσφάτως ο Ερντογάν συνέπραξε με τη Χεζμπολάχ. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου γνωστός για το γκιουλενιστικό παρελθόν του, αν και το αρνείται δημοσίως, μειδιά σκεπτόμενος την ευκαιρία που έχουν οι οπαδοί του εξόριστου ιμάμη να επιστρέψουν στη χώρα. Μειονότητες επί μειονοτήτων διαλέγουν στρατόπεδα εν όψει των εκλογών, με τους Κούρδους να έχουν επισήμως επιλέξει την πλευρά εναντίον του Ερντογάν.

Όμως φαίνεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος προσπάθησε να ανατρέψει αυτή την πραγματικότητα, πατώντας πάνω στο “διαίρει και βασίλευε”.

Όπως αποκάλυψε ένας δημοσιογράφος, αλλά και ο φυλακισθείς πρώην πρόεδρος του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) ο Ερντογάν αναζήτησε βοήθεια από τον Κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν στην φυλακή του Ιμραλί.

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς ρώτησε από τον λογαριασμό του στο twitter “Τι μπορεί να ζήτησε ο Ερντογάν στο νησί Ιμραλί, στέλνοντας εκεί αντιπροσωπεία;”.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Yeni Yaşam και το ρεπορτάζ από τον δημοσιογράφο Amed Dicle “η κυβέρνηση συναντήθηκε με τον ηγέτη του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν στη φυλακή του νησιού Ιμραλί, αλλά δεν μπόρεσε να πάρει την απάντηση που ήθελε”. 

Μάλιστα ο δημοσιογράφος πάει ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας ότι όχι μόνο ο Ερντογάν πλησίασε τον Οτσαλάν, αλλά έστειλε αντιπροσωπεία στο Καντίλ (τα δύσβατα βουνά στα ανατολικά σύνορα που αποτελούν προπύργιο του ΡΚΚ), χωρίς ωστόσο να πάρει θετική απάντηση.

Στο tweet του ο Ντεμιρτάς σχολίασε: “Φαίνεται ότι άρχισε να μας κατηγορεί όλους για συνεργασία με την “τρομοκρατία”, πάλι, όταν δεν κατάφερε να πάρει αυτό που ήθελε. Αφήνω στην εκτίμησή σας μια τέτοια διπρόσωπη αντιμετώπιση”. 

Προς επίρρωση του ισχυρισμού Ντεμιρτάς, την Τρίτη, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας ανέφερε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας διεξήγαγαν μια επιχείρηση που συνέλαβε περίπου 110 άτομα στο πλαίσιο έρευνας για το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, το οποίο τόσο η Τουρκία όσο και οι δυτικές χώρες λένε ότι είναι τρομοκρατική ομάδα. Το νόμιμο φιλοκουρδικό κόμμα της χώρας είπε ότι μεταξύ των συλληφθέντων ήταν πολιτικοί, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες και δικηγόροι, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ξεκίνησε μια καταστολή για να διατηρήσει την εξουσία στις εκλογές.

Πέτρος Κράνιας

capital.gr


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου