Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021

Ξεκινούν οι σεισμικές έρευνες από Total & ExxonMobil δυτικά & νοτιοδυτικά της Κρήτης

Εκτιμήσεις για αποθέματα 12 δισ. Βαρελιών Το Παρίσι ''μπαίνει'' για τα καλά στα ενεργειακά της Μεσογείου.

Ο Μακρόν αιφνιδιάζει τον Ερντογάν και η Γαλλία ξεκινάει σεισμικές έρευνες Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης, δηλαδή κοντά στο σημείο που αμφισβητεί η Άγκυρα με την ''συμφωνία'' που έκανε με την Τρίπολη!  

Στην ουσία έχουμε εδώ και ένα μεγάλο διάστημα ένα ''χοντρό'' παιχνίδι το οποίο διαδραματίζεται πέριξ της Ελλάδος και της υπό ανακήρυξης ελληνικής ΑΟΖ, κάτι που το γνωρίζουν οι Τούρκοι και προβαίνουν σε πλήθος προκλήσεων για να διακόψουν το αναπόφευκτο για αυτούς.  

Αμερικανικοί και γαλλικοί ενεργειακοί κολοσσοί έχουν πέσει με τα ''μούτρα'' για να εξασφαλίσουν τα συμβόλαια τα οποία θα τους αποφέρουν πολλά δις δολάρια!   

Eξέλιξη που αλλάζει τα δεδομένα       

Στη διενέργεια σεισμικών ερευνών για τον εντοπισμό πιθανών στόχων με κοιτάσματα υδρογονανθράκων στις δύο παραχωρήσεις «Δυτικά» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» καταλήγουν οι εταιρείες Total - ExxonMobil - Ελληνικά Πετρέλαια. Μάλιστα, οι εν λόγω έρευνες προγραμματίζονται καθώς φαίνεται για τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο το κοινοπρακτικό σχήμα των επενδυτών με εντολοδόχο (operator) τη γαλλική Total, ετοιμάζεται να εκκινήσει τη διαδικασία των σεισμικών ερευνών κατά το διάστημα του Οκτωβρίου 2021 - Μαρτίου 2022 στα δύο θαλάσσια «μπλοκ», τα οποία είναι συνολικής έκτασης περίπου 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων (από περίπου 20.000 τ.χλμ. το καθένα). Οι γραμμές θα χτυπηθούν... με ειδικό σεισμογραφικό σκάφος και η συγκεκριμένη χρονική επιλογή για τις έρευνες έγινε στο πλαίσιο των συμβατικών υποχρεώσεων που έχουν με το ελληνικό Δημόσιο. 

Σημειώνεται πως οι εταιρείες με βάση τις δύο συμβάσεις μίσθωσης που έχουν κυρωθεί με νόμο από τη Βουλή τον Οκτώβριο του 2019 είναι υποχρεωμένες να πραγματοποιήσουν τις σεισμικές έρευνες μέσα στα πρώτα έξι χρόνια από τότε που ανέλαβαν τις παραχωρήσεις. Η συνολική χρονική διάρκεια των ερευνών είναι οκτώ χρόνια κι αυτές χωρίζονται σε τρεις φάσεις. Οι δύο πρώτες είναι από τρία χρόνια και η τρίτη δύο χρόνια. Στην τελευταία φάση θα πρέπει να κάνουν και την πρώτη γεώτρηση σε βάθος 4.000 μέτρων (συνυπολογιζόμενο και το νερό).

Οι ελάχιστες υποχρεώσεις που έχουν οι μισθώτριες στην πρώτη φάση των σεισμικών ερευνών είναι η πρόσκτηση 3.250 χλμ. δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων σε καθεμία από τις δύο παραχωρήσεις. Το ελάχιστο ύψος των δαπανών ανέρχεται και για τα δύο μπλοκ στα 10 εκατ. ευρώ. Στη δεύτερη φάση των σεισμικών έχουν συμφωνήσει στην πρόσκτηση 1.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων τρισδιάστατων σεισμικών δεδομένων, σε καθεμία από τις δύο παραχωρήσεις με κατώτατο ύψος δαπανών 15 εκατ. ευρώ.

Πηγές που επικαλείται η εφημερίδα αναφέρουν πως οι Total, ExxonMobil και ΕΛΠΕ, παρά το αρνητικό διεθνές περιβάλλον για τις δραστηριότητες του κλάδου της έρευνας κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, δεν έχουν καμία πρόθεση να επιστρέψουν τις δύο παραχωρήσεις στο ελληνικό Δημόσιο. Εξάλλου, υπάρχουν εκτιμήσεις για αξιόλογα κοιτάσματα φυσικού αερίου. 

Εκτιμήσεις για αποθέματα 12 δισ. βαρελιών  

Σε σχέση με τα πιθανά κοιτάσματα εκτιμάται πως οι παραχωρήσεις του Ιονίου και εκείνες δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης να κρύβουν αποθέματα 12 δισ. βαρελιών ισοδύναμου πετρελαίου ή 70 τρισ. κυβικών ποδιών.
Πάντως τα μεγέθη αυτά δεν δεν μπορούν να τεκμηριωθούν με ασφάλεια αν δεν γίνουν γεωτρήσεις.

PENTAPOSTAGMA


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου