Η Γαλλία ευνοείται από την κυβέρνηση Μπάιντεν για να πιέσει την Τουρκία στη Λιβύη καθώς και στον περιορισμό του ρόλου της στα μεσογειακά θέματα, αφού ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είχε ευνοήσει αυτή τη χώρα, με τη λογική ότι μια ευρωπαϊκή πίεση θα μπορούσε να ωθήσει σε προσέγγιση Ρωσίας- Τουρκίας, σημειώνει αραβικό δημοσίευμα.
Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δεν δείχνει φιλικός τόσο προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν όσο και προς τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και αφού τους επέκρινε άφησε ανοιχτό το θέμα νέων κυρώσεων.
Την Πέμπτη ο Μπάιντεν κάλεσε τη Ρωσία και την Τουρκία να αποσύρουν τις στρατιωτικές δυνάμεις τους από τη Λιβύη για να διευκολύνουν την ειρηνευτική διαδικασία.
Η Γαλλία βρίσκει στον Μπάιντεν τον καλύτερο σύμμαχο για να αντιμετωπίσει την τουρκική επιρροή στην ανατολική Μεσόγειο, ιδίως στην υπόθεση της Λιβύης, αφού έχουν προκληθεί σοβαρές εντάσεις μεταξύ του Παρισιού και της Άγκυρας το περασμένο καλοκαίρι σχετικά με τη Λιβύη, λόγω της επιθυμίας της Γαλλίας να αποτρέψει την Τουρκία στην αποστολή στρατευμάτων και στρατιωτικού εξοπλισμού στη χώρα της βόρειας Αφρικής.
Ένας από τους λόγους της αποτυχίας της Γαλλίας να συγκρατήσει την τουρκική επέκταση ήταν η στάση του Τραμπ, ο οποίος δεν ήθελε να εμπλακεί στο θέμα της Λιβύης, και ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν βρίσκει ευνοϊκή τώρα τη εχθρική θέση του Λευκού Οίκου προς τον Ερντογάν απαιτώντας από την Τουρκία να αποσυρθεί από τη Λιβύη.
Η τουρκική απάντηση ήρθε μέσω του Ερντογάν, ο οποίος κάλεσε το Παρίσι την Παρασκευή σε δηλώσεις στον Τύπο μετά την προσευχή της Παρασκευής, για να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους ο στρατός του είναι παρών σε ορισμένες αφρικανικές χώρες.
Η Άγκυρα ανησυχεί για την πιθανότητα της Γαλλίας να επωφεληθεί από τις αλλαγές στον Λευκό Οίκο και την αποχώρηση του Τραμπ και να κινήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση ενάντια στις πολιτικές του Ερντογάν στη Λιβύη και την Ελλάδα.
Διατυπώθηκαν φωνές στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα προειδοποιώντας ότι ο Πούτιν θα αδράξει την ευκαιρία να σχηματίσει διμερή σχέση με τον Ερντογάν και η Ευρώπη θα υποφέρει πολύ από τα δεινά του καθώς η Τουρκία έδειξε πώς δεν δίστασε να αποκτήσει το ρωσικό σύστημα άμυνας S-400 παρά τις αντιρρήσεις του ΝΑΤΟ και τις κυρώσεις από την Ουάσινγκτον.
Η Γερμανία ηγείται της ευρωπαϊκής τάσης, η οποία προειδοποιεί για πιέσεις στον Ερντογάν ταυτιζόμενη με την πολιτική του Παρισιού.
Στο Βερολίνο υπάρχει μια ιδιαίτερη ανησυχία για τη Μόσχα και την Άγκυρα γιατί αναγνωρίζει το μέγεθος των προβλημάτων που θα αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση εάν υπάρχει συνασπισμός και συντονισμός μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών.
«Η Γαλλία αρχίζει να επωφελείται από την κυβέρνηση Μπάιντεν που αυξάνει την πίεση στην Τουρκία για το ζήτημα της Λιβύης και προειδοποιεί για ενδεχόμενο συντονισμό μεταξύ Ερντογάν και Πούτιν ενάντια στη Δύση»
ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου