Η σχέση Μάνης και Ηπείρου δεν είναι τωρινή , έρχεται από τα βάθη των αιώνων με τον Μπούα τον Μποζίκη κυρίως δε με τον Κλαδά.
Μια αδελφική σχέση, ένα λυχνάρι που σιγοκαίει για εκατοντάδες χρόνια , φλόγα πού άναψες τις 12/2/1878 όταν οι Καλκανδής κ Γρηγοράκης με σώμα 20 Μανιατών πέρασαν απέναντι από την Κέρκυρα και ύψωσαν την Ελληνική Σημαία δίνοντας σκληρές μάχες.
Η προκήρυξη της συγκρότησης της κυβέρνησης της Αυτόνομης Βόρειας Ηπείρου στις 17/2/1914 συγκλόνισε βαθύτατα όλο τον Ελληνισμό, ένα κάλεσμα ανάλογο με το προσκλητήριο του Παύλου Μελά για την σωτηρία της Ηπείρου, και των Ελλήνων Ηπειρωτών.
Εν ενεργεία στρατιωτικοί , έφεδροι , εθελοντές ,στελέχη του Μακεδονικού αγώνα κ των Βαλκανικών πολέμων έδωσαν το παρών, πολλοί από αυτούς κουρασμένοι, άλλοι βαρύτατα τραυματισμένοι όπως ο Μακεδονομάχος θεόδωρος Μαντούβαλος.
Πρώτος στο χορό των εθελοντών ο Μακεδονομάχος από την Καρδαμύλη Παπατζανετέας όπου ο στρατηγός Εξαδάκτυλος έγραψε για αυτόν ότι η γενναιότητα του ξεπερνούσε τα όρια της αναισθησίας.
Ο λοχαγός του πυροβολικού Αλέξανδρος Μαυροειδής ξεκίνησε από το Γύθειο στις 5/3/1914 μαζί με την πυροβολαρχία του και αψηφώντας τις διαταγές της κυβέρνησης έφθασε στην Πρεμετή.
Ο Μακεδονομάχος Καπετάν Λίμπερδος υπολοχαγός Μιχαήλ Φουρίδης με το 5/42 τάγμα ευζώνων και 200 εύζωνες στις 7/5/14 ξεκίνησε για την Ήπειρο και μετά από περιπέτειες έφτασε στην Ήπειρο με λίγους συστρατιώτες. Αργότερα περνώντας στρατοδικείο ερωτηθείς από τον στρατοδίκη τι θα γινόταν η Ελλάς εάν αυτό που έκανε το έκαναν 42 ακόμα λοχαγοί απάντησε, ότι εάν ήταν σαν αυτόν 42 άλλοι λοχαγοί δεν θα υπήρχε ούτε Αλβανία ούτε Βουλγαρία να βρίσκουμε κάθε μέρα τον μπελά μας με αυτούς.
Αντίστοιχη περίπτωση ο βαρύτατα τραυματισμένος Μακεδονομάχος Καπετάν Ταΰγετος λοχαγός θεόδωρος Μαντούβαλος που με 60 Μανιάτες έφτασε στην Βόρεια Ήπειρο κ τοποθετήθηκε στρατιωτικός διοικητής Αργυροκάστρου κ αργότερα Πρεμετής.
Κυρίως όμως θα σταθούμε σε 2 Μανιάτες που με τη θυσία τους σηματοδότησαν τον Εθνικό αγώνα
Ο ανθυπολοχαγός Λεοντακιαννάκος Αντώνιος με τον ξάδερφό του αξιωματικό επίσης Γεώργιο Στεφανάκο μετά από ενέδρα και μάχη στο Μπεράτι συνελήφθησαν ανακρίθηκαν, τους περιέφεραν στη πόλη, τους έφτυναν και τους χλεύαζαν και το πρωί της 18/9/2014 έστησαν μπροστά στο διοικητήριο ένα πολυβόλο .Πρώτα ο διοικητής των τουρκαλβανών μουσα κιαζήμ διέταξε τον Στεφανάκο να καθίσει και μια ριπή του στέρησε την ζωή , μετά διέταξαν τον Λεοντακιαννάκο να καθίσει και αυτός σήκωσε ασπάσθηκε το νεκρό σώμα του εξαδέλφου του και το άφησε κάτω .
Κάθισε σταυροπόδι ατάραχος άναψε τσιγάρο σαν να ήταν σε καφενείο .Ο μουσά κιαζήμ του είπε να φωνάξει ζήτω η αλβανία και θα του χαρίσει την ζωή, όμως ο Λεοντακιαννάκος τους είπε ότι είναι άτιμοι όπως και η αλβανία τους, και φώναξε Ζήτω η Ελλάς . Οι 20 σφαίρες δεν του έκοψαν το νήμα της ζωής και τότε ο ίδιος ο κιαζήμ με το περίστροφο του, του έριξε 5 βολές ενώ ένας άλλος αλβανός τον μαχαίρωνε ενόσω ήταν ΉΔΗ νεκρός.
Δεν μπορεί να υπάρξει μνήμη χωρίς ιδανικά
Έτσι από αυτό το βήμα θέλουμε να πούμε σε εσάς αδέλφια μας Ηπειρώτες ‘ότι είπαμε και στα αδέλφια μας στην Μακεδονία.
Είμαστε εδώ, μπορεί να μην λέμε πολλά , αλλά βλέπουμε ακούμε και παρακολουθούμε. Δεν δεχόμαστε εκπτώσεις για την Πατρίδα και τα Αδέρφια μας.
Δεν σας ξεχνάμε
Αν χρειαστεί θα κάνουμε αυτό που πρέπει.
Για την Ένωση Απανταχού Μανιατών και εκ μέρους όλων των Μελών του Δ.Σ.
Ο αντιπρόεδρος
Παπαδάκος Θεοδόσιος
PENTAPOSTAGMA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου