Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020

ΠΑ.ΣΥ.Β.Α.- Οι προσπάθειες των Χιμαριωτών για το άνοιγμα Ελληνικού σχολείου και η απάντηση της κυβέρνησης.



Ξεφυλλίζοντας το ιστορικό των πρώτων χρόνων, μετά την ίδρυση της οργάνωσης Ομόνοια, παρατηρούμε πως είναι πολλά τα αιτήματα και οι επιστολές των Χιμαριωτών προς τον Ύπατο Αρμοστή ΟΑΣΕ  κ. Βαν Ντερ Στουλ, τον Πρόεδρο της Αλβανικής Δημοκρατίας, Πρωθυπουργό κι άλλους για την επιστροφή της εθνικότητάς τους και την ξαναλειτουργεία του ελληνικού σχολείου, που άδικα τους αφαιρέθηκαν το 1946 μετά τις πρώτες εκλογές που έγιναν στη χώρα στις 2 Δεκέμβρη 1945 και που οι Χιμαριώτες σύσσωμοι καταψήφισαν τους υποψηφίους του κομμουνιστικού κόμματος . Μια αδικία που συνεχίζει και μετά από τρεις δεκαετίες.


Στο αίτημα των γονέων της Χιμάρας ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Οκτάχρονων σχολείων Εντουάρντ Οσμάνι, στις 13 Μαρτίου 1998 απαντά:

Σχετικά με το αίτημα σας και μερικών άλλων κατοίκων της πόλης της Χιμάρας προς το Υπουργείο Παιδείας κι Επιστημών, ημ. 15.07.1997, σας διευκρινίζουμε:

Σε καμία Απόφαση ή Διάταγμα του Υπουργικού Συμβουλίου δεν στηρίζεται  το αίτημά σας για το άνοιγμα πρώτης τάξης στην Ελληνική γλώσσα στην πόλη της Χιμάρας.

Στη Χιμάρα και σε άλλα χωριά γύρω της δεν υπήρξε ελληνική μειονότητα, κατά συνέπεια ούτε σχολείο στην ελληνική γλώσσα.

Η ένταξη της ελληνικής γλώσσας ως ξένη γλώσσα επιλογής, για την εκπλήρωση του αιτήματος μερικών  μειονοτήτων με διαμονή στη Χιμάρα παραμένει υπόψη για το μέλλον.

Ο Διευθυντής
Εντουάρτ Οσμάνι

Άμεση ήταν η απάντηση της Ομόνοιας Παραρτήματος Χιμάρας προς τους:

Ρετζέπ Μεϊντάνι, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Φατός Νάνο, Πρωθυπουργός και Ετχέμ Ρούκα, Υπουργός Παιδειας.

Αξιότιμοι κύριοι

Στο αίτημα μας για το άνοιγμα της πρώτης τάξης στην ελληνική γλώσσα για τα παιδιά μας, προς το Υπουργείο Παιδείας και Επιστημών, από μερικούς γονείς, εδώθε η αρνητική απάντηση διαστρεβλώνοντας την ιστορική πραγματικότητα.

Στη Χιμάρα και τα γύρω χωριά μέχρι το Μάρτιο του 1946 ήταν μερικά σχολεία όπου οι γονείς μας μάθαιναν μόνον στην μητρική Ελληνική γλώσσα. Τον Απρίλιο του 1946 αυτά τα σχολεία έκλεισαν με αυθαίρετο τρόπο από το δικτατορικό καθεστώς του Εμβέρ Χότζια.

Οι ειδικοί του Υπουργείου Παιδείας και Επιστημών βιάστηκαν να δώσουν απάντηση χωρίς να βαθύνουν πάνω σ’ αυτό το πρόβλημα. Αν δεν γνωρίζουν την πραγματικότητα, ας εκμεταλλευτούν το αρχείο στο οποίο έχουν διεκπεραιωθεί αυτές οι στιγμές της παιδείας στην περιοχή της Χιμάρας.
Απευθυνόμαστε σε Σας με την πεποίθηση πως θ’ απαντήσετε στο αίτημά μας για την ξαναλειτουργεία του ελληνικού σχολείου για τα παιδιά μας ως ένα νόμιμο δικαίωμά τους.

Συνημμένος Σας στέλνουμε την αίτηση και τις υπογραφές μερικών γονέων για την ξαναλειτουργεία της πρώτης τάξης στην Ελληνική γλώσσα καθώς και την απάντηση του Υπουργείου της Παιδείας και της Επιστήμης.

Περιμένομε την επέμβασή Σας.

Παράρτημα  Ομόνοιας  Χιμάρας
  Γραμματέας                                Πρόεδρος
Βασίλης Μπολάνος                       Ναπολέων Ράπος

 (από συνεργάτη της ΣΦΕΒΑ στη Β. Ήπειρο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου