Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

Ο Ιερός Λόχος του Υψηλάντη αναβίωσε στην Αθήνα – Με αντιπροσωπευτικό άγημα η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος


Η ΠΟΕ συμμετείχε με αντιπροσωπευτικό άγημα στην εκδήλωση για την αναβίωση του Ιερού Λόχου
Αναβίωσε την Κυριακή (24/2) στην Αθήνα Ιερός Λόχος του Αλέξανδρου Υψηλάντη από τον Σύλλογο Φίλοι της Μουσικής «Διονύσιος Σολωμός».Παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της πρωτεύουσας η παρουσίαση της νέας ενδυμασίας της φιλαρμονικής, η οποία είναι πιστό αντίγραφο της στολής των Ιερολοχιτών.
Ο Σύλλογος Φίλοι της Μουσικής «Διονύσιος Σολωμός» είχε αναγγείλει (το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου) το νέο του πολιτιστικό εγχείρημα με τίτλο «ο Ιερός Λόχος αναγεννάται στην Ιερή Πόλη». Το εγχείρημα αυτό αφορά στην αναβίωση του Ιερού Λόχου, του πρώτου ελληνικού τακτικού στρατιωτικού σώματος της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας, το οποίο συγκροτήθηκε υπό την ηγεσία του Αλέξανδρου Υψηλάντη.

Η ημέρα της παρουσίασης της νέας ενδυμασίας της μπάντας του Συλλόγου Φίλοι της Μουσικής «Διονύσιος Σολωμός» δεν είναι τυχαία. Στις 24 Φεβρουαρίου του 1821 ο Αλέξανδρος Υψηλάντης ύψωσε τη σημαία της Επανάστασης στο Ιάσιο της Μολδοβλαχίας, εκδίδοντας την επαναστατική προκήρυξη με τον τίτλο «Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος».


Η εκδήλωση για την παρουσίαση της νέας ενδυμασίας του «Διονυσίου Σολωμού» ξεκίνησε με τρισάγιο στη μνήμη του Αλέξανδρου Υψηλάντη στον ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών όπου φυλάσσεται η καρδιά του. Στη συνέχεια, η φιλαρμονική, ενδεδυμένη με τα μαύρα των Ιερολοχιτών, πραγματοποίησε πομπή στη Β. Σοφίας μαζί με την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ), με τον Όμιλο Ιστορικής Φορεσιάς και Οπλισμού «ΛΙΑΡΟΣ» και τον Σκοπευτικό Όμιλο Παραδοσιακών Όπλων Πατρών μέχρι το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη όπου κατατέθηκαν στεφάνια.

Η ΠΟΕ συμμετείχε στην εκδήλωση, μέσω του ΣΠοΣ Ν. Ελλάδος & Νήσων, με την παρουσία αντιπροσωπευτικού αγήματος ανδρών που έφεραν την παραδοσιακή ποντιακή φορεσιά.

Στις 12:30 πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της αναβίωσης του Ιερού Λόχου στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο με κεντρικό ομιλητή τον πρώην αντιπρόεδρο της Βουλής, πρώην υπουργό και πρόεδρο της Ένωσης Τέκνων, Συγγενών & Φίλων Πεσόντων Κατά το Έπος 1940– 41 Γεώργιο Σούρλα.


Την εκδήλωση παρουσίασε ο δημοσιογράφος Νικόλαος Βαφειάδης. Από το Μεσολόγγι, έδωσαν το παρών ο μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς, ο αντιδήμαρχος Μεσολογγίου Σπύρος Καρβέλης, ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Μεσολογγίου Δημήτρης Μπαλαμπάνης και η πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Μεσολογγίου Άντζελα Καζαντζή. Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί η ημερομηνία της επίσημης παρουσίασης της νέας ενδυμασίας σε εκδήλωση στο Μεσολόγγι.


PRONEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου