Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019

Έψαλαν τον εθνικό ύμνο και δάκρυσαν στη Σαμψούντα οι Μικρασιάτες της Καβάλας


Στη Σαμψούντα βρέθηκε αντιπροσωπεία του Συλλόγου Μικρασιατών Καβάλας από τις 24 έως 27 Ιανουαρίου, καλεσμένοι του Συλλόγου Ανταλλαγέντων Σαμψούντας στην εκδήλωση μνήμης που διοργανώνεται τα τελευταία χρόνια, σε ανάμνηση της ελληνοτουρκικής ανταλλαγής πληθυσμών που ορίστηκε από τη Συνθήκη της Λοζάνης. Τα μέλη του Συλλόγου, που ταξίδεψαν στην πόλη του δυτικού Πόντου, υποδέχτηκαν και φιλοξένησαν άνθρωποι που η καταγωγή των περισσότερων από αυτούς ήταν από την περιοχή της Καβάλας.
 Ο Σύλλογος Μικρασιατών παρουσίασε μια εντυπωσιακή χορευτική παράσταση, με εναλλαγή φορεσιών, με χορούς και δρώμενα από την Καππαδοκία, τα παράλια της Μικράς Ασίας, αλλά και ρεμπέτικα, εισπράττοντας, πολλή αγάπη και σχόλια γεμάτα ενθουσιασμό. Εκτός από το Σύλλογο Ανταλλαγέντων και την Ομοσπονδία, έξι δήμαρχοι και ο κυβερνήτης της περιοχής τους υποδέχτηκαν και συμμετείχαν στη φιλοξενία της αντιπροσωπείας του Συλλόγου. Η πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Σοφία Τσίγκου Σοφία και τα μέλη του Δ/Σ που συμμετείχαν στην αποστολή, μίλησαν για την Καβάλα και τις δράσεις του Συλλόγου και τους μετέφεραν τους χαιρετισμούς του αντιπεριφερειάρχη και της δημάρχου της πόλης.

Η πιο συγκινητική στιγμή της εκδήλωσης ωστόσο ήταν όταν οι Μικρασιάτες δάκρυσαν ψάλλοντας τον εθνικό ύμνο, πετώντας κόκκινα γαρίφαλα στη θάλασσα και κρατώντας στα χέρια την ελληνική σημαία. Ήταν μια στιγμή όπου βούρκωσαν μαζί άνθρωποι και από τους δύο λαούς, καθώς ήρθαν αμέσως στο μυαλό μνήμες από τον ξεριζωμό των δικών τους ανθρώπων, γιατί για πολλούς ο πόνος δεν έχει πατρίδα. Τα μέλη του Συλλόγου, για τέσσερις μέρες ξεναγήθηκαν στη Σαμψούντα, στη Μπάφρα στο Αλατσάμ, κουβεντιάζοντας για τους προγόνους τους και βαδίζοντας στα σοκάκια με τα εγκαταλειμμένα πλέον ελληνικά σπίτια, ακολουθώντας τα χνάρια της ιστορίας.
Τέσσερις ημέρες, μέσα στις οποίες στήθηκαν γέφυρες επικοινωνίας, ειρήνης και αδελφοσύνης ανάμεσα στους δύο λαούς. Ο Σύλλογος Μικρασιατών Καβάλας «ευχαριστεί από καρδιάς» τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ανταλλαγέντων Κεμαλετίν Ατίνσοϊ, την πρόεδρο του τοπικού Συλλόγου Ολτσάι Κινάι Γιανίκ  και όλους όσοι συνετέλεσαν ώστε να γίνει το ταξίδι τους μια έντονη εμπειρία ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου