Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019

Η Αλβανία βράζει: Νέα διαδήλωση μετά τις μαζικές παραιτήσεις από την αντιπολίτευση


Μετά τις μαζικές παραιτήσεις από την αντιπολίτευση αλλά και τη διαδήλωση του περασμένου Σαββάτου που «πνίγηκε» στα δακρυγόνα και τις χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, χιλιάδες Αλβανοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα στο κέντρο των Τιράνων με βασικό αίτημα την παραίτηση του Έντι Ράμα και την ορκωμοσία μιας μεταβατικής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.
Η σημερινή διαδήλωση ήταν ειρηνική. Παρ’ όλα αυτά αστυνομικοί με ειδική εξάρτυση για την καταστολή ταραχών ήταν επί ποδός.

Ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπάσα κατηγορεί τον πρωθυπουργό για διαφθορά (τον αποκάλεσε «ληστοσυμμορίτη»), και για σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα. Ο Έντι Ράμα, από τη πλευρά του, απευθύνεται συχνά με περιφρόνηση στην αντιπολίτευση, προκαλώντας την οργισμένη αντίδρασή της.

Η Αλβανία από την περασμένη Δευτέρα είναι βυθισμένη σε πολιτικό αδιέξοδο, αν και με τις 74 έδρες τους και τη μία έδρα από τον υποστηρικτή τους από άλλο κόμμα οι Σοσιαλιστές του Ράμα μπορούν να συνεχίσουν να κυβερνούν χωρίς την αντιπολίτευση του κεντροδεξιού Δημοκρατικού Κόμματος και του κεντροαριστερού Σοσιαλιστικού Κινήματος Ολοκλήρωσης.

Η αντιπολίτευση, πάντως, δηλώνει ότι οι διαδηλώσεις θα επεκταθούν και σε άλλες πόλεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ από τη μεριά τους προειδοποιούν τους Αλβανούς πολιτικούς να αποφύγουν τη βία και τις λεκτικές προκλήσεις. «Οι ενέργειες αυτές υπονομεύουν την πρόοδο που έχει κάνει η χώρα στον δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι και ο επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν.

PONTOS NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου