''H Άλωση της Κωνσταντινούπολης υπήρξε σταθμός στον ξεσηκωμό του Ελληνικού γένους και είναι λάθος να θεωρούμε την Ελληνική επανάσταση σαν αποτέλεσμα της Γαλλικής επανάστασης''
Η Ελληνική επανάσταση δεν ξεκίνησε στις 25 Μαρτίου του 1821. Η Ελληνική επανάσταση ξεκίνησε στις 30 Μαΐου του 1453. Την επόμενη ημέρα από την άλωση της Κωνσταντινούπολης, σημειώνει ο Συγγραφέας και Νομικός, Ιωάννης Παπαφλωράτος, στα Parapolitika FM.
H Άλωση της Κωνσταντινούπολης υπήρξε σταθμός στον ξεσηκωμό του Ελληνικού γένους και είναι λάθος να θεωρούμε την Ελληνική επανάσταση σαν αποτέλεσμα της Γαλλικής επανάστασης. Η Ελληνική επανάσταση δεν ήταν ένας κοινωνικός αγώνας για την βελτίωση των συνθηκών ζωής. Ήταν κυρίως μία επανάσταση ενός έθνους.
Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης υπήρξε το αποτέλεσμα της πολιορκίας της βυζαντινής πρωτεύουσας, της οποίας Αυτοκράτορας ήταν ο Κωνσταντίνος ΙΑ΄ Παλαιολόγος, από τον οθωμανικό στρατό, με επικεφαλής τον σουλτάνο Μωάμεθ Β΄. Η πολιορκία διήρκεσε από τις 6 Απριλίου έως την Τρίτη, 29 Μαΐου 1453 (Ιουλιανό ημερολόγιο). Η άλωση αυτή της Κωνσταντινούπολης, σήμανε και το τέλος της υπερχιλιετούς Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Το Βυζάντιο ήταν ήδη εξασθενημένο και διαιρεμένο τους τελευταίους δύο αιώνες, σκιά της παλιάς Αυτοκρατορίας.
Η Άλωση του 1204 από τους Σταυροφόρους και αργότερα, μετά την επανάκτησή της το 1261, οι πολιτικές και θρησκευτικές έριδες, η αδυναμία βοήθειας από τη Δύση, η άσχημη οικονομική κατάσταση και η φυγή ανθρώπινου δυναμικού, οδήγησαν στη σταδιακή εξασθένηση και συρρίκνωση. Η κατάληψη της Καλλίπολης το 1354 από τους Οθωμανούς, η οποία έφερε ορδές φανατικών μουσουλμάνων πολεμιστών στην Ευρώπη, σταδιακά κύκλωσε εδαφικά το Βυζάντιο, το οποίο έγινε το 1373 φόρου υποτελές στον Οθωμανό σουλτάνο.
Έτσι, η Άλωση ήλθε ως φυσικό αποτέλεσμα και της αδιάκοπης επέκτασης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην ευρύτερη περιοχή. Οι συγκρούσεις ήταν ιδιαίτερα άνισες υπέρ των Τούρκων, σε σημείο που να μνημονεύεται από τις πηγές το τετελεσμένο της έκβασης της πολιορκίας. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται και στον ηρωισμό των πολιορκημένων και ιδιαίτερα του Αυτοκράτορα. Το γεγονός της πτώσης της «θεοφυλάκτου Πόλεως», άφησε βαθιά ίχνη στις πηγές της εποχής. 32 εκατομμύρια οι Έλληνες την εποχή της άλωσης σημειώνει ο Κύιρος Παπαφλωράτος. Με βάση τα μοντέλα της εποχής ο αριθμός των Ελλήνων θα έπρεπε να προσεγγίζει τα 43 εκατομμύρια το 1821, Πόσοι ήμασταν όμως; 7,5 εκατομμύρια.
pentapostagama
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου