Του Βασιλείου Ζιώζια . Συνταγματάρχου Ε.Α. Προέδρου ΠΑ.ΣΥ.Β.Α.
Η μυστική συμφωνία Αλβανίας – Τουρκίας το 1922 και το σχέδιο κατά της Ελλάδας …
Ένα ντοκουμέντο που περιέχεται στον βιβλίο του πολιτικού Αλέξανδρου Κ. Παπαδόπουλου, «Άπειρος» Χώρα – Ο Αλβανικός Εθνικισμός και ο Οικουμενικός Ελληνισμός», και που κυκλοφόρησε το 1992 (παραμένοντας στην ανασκόπηση και τα συμπεράσματα απολύτως επίκαιρο) βοηθάει ιδιαίτερα
στην ερμηνεία της εξάρτησης που εμφανίζει η Αλβανία και την επιρροή απ’ την Τουρκία.
Πρόκειται για επιρροή που πολλές φορές δίνει την αίσθηση της δορυφορικής συμπεριφοράς. Η σχέση αυτή έχει βάθος και η Συμφωνία που υπεγράφη τότε μυστικώς είναι σε ισχύ όλα τα χρόνια. Μπορεί να ανεστάλη προσωρινός σε ορισμένα σκέλη της την περίοδο του κομουνιστικού απομονωτισμού,( όπως αναφέρεται στο NATIONAL-PRINDE.GR ) αλλά σε πολύ πιο ισχυρές βάσεις, ενδεχομένως με κάποιες αλλαγές στη διατύπωση, επανήλθε μετά το 1991 και διαιωνίζεται.
«Στα αρχεία του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκεται το παρακάτω κείμενο που αποτελεί απόδειξη των προσπαθειών που κατέβαλε η κεμαλική τότε Τουρκία για να αποκτήσει συμμάχους στον αγώνα εναντίον της Ελλάδος.
Πρόκειται για μια μυστική συμφωνία που υπέγραψαν εκπρόσωποι της Αλβανίας και της κυβέρνησης της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας και της οποίας το κείμενο – μεταφρασμένο στην ελληνική – έστειλε τον Νοέμβριο του 1922 από την Κωνσταντινούπολη στον ΓΕΝ ο αντιπλοίαρχος Δ. Μελετόπουλος.
Η μυστική αυτή συμφωνία έχει ως ακολούθως:
«1. Η κυβέρνηση της Μ. Εθνοσυνελεύσεως της Τουρκίας θα φροντίσει ηθικώς και υλικώς όπως η Αλβανία αποκτήσει του εθνικούς σκοπούς της.
2. Η κυβέρνηση της Μ. Εθνοσυνελεύσεως της Τουρκίας δέχεται όπως υπηρετήσουν εν τη αλβανική Κυβέρνηση οι Αλβανοί την καταγωγή και εν τω Τουρκικώ Κράτει υπηρετούντες Αλβανοί στρατιωτικοί και δημόσιοι πολιτικοί υπάλληλοι.
3. Η αλβανική κυβέρνηση αναλαμβάνει όπως ετοιμάσει εντός έτους ή ολιγότερο σώμα στρατών εκ τριών Μεραρχιών.
4. Η επιτροπή της Εθν. Αμύνης (της) Κυβερνήσεως της Άγκυρας αναλαμβάνει όπως αποστείλει στρατιωτική αποστολή δια την εκπαίδευση του άνω σώματος.
5. Η Κυβέρνηση της Αλβανίας αναλαμβάνει όπως εκ των Μεραρχιών η μία διατεθεί δια τα σερβικά, η ετέρα δια τα ελληνικά σύνορα, η δε Τρίτη δια την εσωτερική τάξη και ασφάλειαν.
6. Η αλβανική Κυβέρνηση υποχρεούται όπως διοργανώσει συμμορίας και αποστείλει αυτές εις το ελληνικός έδαφος.
7. Η αλβανική Κυβέρνηση υποχρεούται όπως επειδή τα 2/3 της Αλβανίας αποτελούνται εκ μουσουλμάνων, η Βουλή να αποτελείται 90% εκ μουσουλμάνων, ουδέποτε δε θα χρησιμοποιήσει εις τα υπουργεία Εξωτερικών και Εσωτερικών χριστιανούς υπουργούς, (θα) φροντίσει δε συνάμα όπως βαθμηδόν εποικίσει μουσουλμάνους εις τα μέρη εις α πλεονάζουν οι Έλληνες.
8. Εις την μέλλουσα Εθνοσυνέλευση (θα) καθορισθεί το ζήτημα του πολιτεύματος, θα ληφθεί δε μέριμνα όπως εξασφαλισθεί η λαϊκή κυριαρχία.
9. Εν περιπτώσει καθ’ ήν δεν ήθελε εξασφαλισθεί η λαϊκή κυριαρχία ,να προβούν εις δημοψήφισμα (να εκλεγεί εις μουσουλμάνος Πρίγκηψ) προς τούτο δεν θέλουν καταβληθεί αι δέουσαι προσπάθειες εκ μέρους των μουσουλμάνων βουλευτών και του μουσουλμανικού πληθυσμού.
10. Η αλβανική Κυβέρνηση θέλει φροντίσει όπως το εμπόριο περιέλθει εις χείρας μουσουλμάνων επί τούτο δεν θέλουσι ψηφισθή ειδικοί νόμοι υπό το όνομα τούτο.
11.Κατόπιν της συνάψεως της ειρήνης κοινή συμφωνία των δύο κρατών θα διορισθεί επιτροπή ήτις θέλει συνάψει προξενικές και εμπορικές συμβάσεις.
12. Εκτός του άρθρου 6, τα ετέρα θα εφαρμοσθούν κατόπιν της συνάψεως της ειρήνης.
Εν ονόματι της Αλβανίας
Βουλευτής Δελβίνου -Πρώην Πρωθυπουργός Σουλεϊμάν Φεχμή
Πρώην Υπουργός Στρατιωτικών Συνταγματάρχης Σελαχεδίν
Εκ μέρους της Κυβ. Αγκύρας
Επίτροπος των Εξωτ. Γιουσούφ Κεμάλ
Συνταγματάρχης Επιτελείου «Σαμάου» .
Η αλβανοτουρκική αυτή σύμπραξη θα στρεφόταν, κατά κύριο λόγο, εναντίον της Ελλάδος. Αυτό γίνεται φανερό από το άρθρο 12 με το οποίο ο σχηματισμός συμμοριών και η διείσδυση τους στην Ελλάδα ήταν η μόνη υποχρέωση που η αλβανική πλευρά όφειλε να εκπληρώσει αμέσως».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου