Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Σάββατο 30 Μαΐου 2020

Το σχέδιο της Ελλάδας σε περίπτωση που η Τουρκία ξεκινήσει έρευνες νοτιοανατολικά της Κρήτης


Η Αγκυρα ''μπλοκάρει'' τη δυνατότητα ανταλλαγής πληροφοριών ανάμεσα σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε για την Επιχείρηση ''ΕΙΡΗΝΗ''
 
Kρίσιμες είναι οι επόμενες εβδομάδες, καθώς όπως φαίνεται οι προκλήσεις της Τουρκίας θα ενταθούν. Η προσοχή της στρατιωτικής ηγεσίας βρίσκεται ανάμεσα σε Κρήτη και Λιβύη, καθώς η Άγκυρα εντείνει την βοήθεια προς την Τρίπολη. 

Όπως σας ανέφερε το Πενταπόσταγμα χθες, σε σοβαρή κλιμάκωση των προκλήσεων προχώρησε η Άγκυρα, καθώς εξέδωσε τέσσερις Navtex για διεξαγωγή ασκήσεων του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού σε μια εκτεταμένη περιοχή από την Ρόδο και το Καστελόριζο, νότια της Κρήτης έξω ακριβώς από τα χωρικά ύδατα της Γαύδου και μέχρι ανοικτά του Κόλπου της Σύρτης στη Λιβύη. 

Ταυτόχρονα η Άγκυρα ενισχύει συνεχώς τις δυνάμεις της στην αφρικανική χώρα και συμμετέχει πλέον άμεσα με δικά της στρατιωτικά μέσα στις εχθροπραξίες σε μια προσπάθεια να στηρίξει την κυβέρνηση της Τρίπολης και τον πρόεδρο Σάρατζ.

Έξι συνολικά Τουρκικές φρεγάτες βρίσκονται πλέον μια ανάσα από τις Λιβυκές ακτές κυρίως κοντά στην πρωτεύουσα Τρίπολη, ενώ μαζί τους παραμένει και πετρελαιοφόρο ώστε να ανεφοδιάζει συνεχώς την Τουρκική αρμάδα. Ανατολικά δύο ακόμη Τουρκικές Μονάδες επιφανείας βρίσκονται σε επιφυλακή και ενδεχομένως να ενισχύσουν ακόμη περισσότερη τις επόμενες ημέρες την Τουρκική ναυτική δύναμη που επιχειρεί στο Λιβυκό πέλαγος. 

Το ερώτημα πλέον είναι πόσο έτοιμη είναι η Αθήνα να αντιδράσει και να αντιμετωπίσει κάθοδο Τουρκικού ερευνητικού Νότια της Κρήτης.Σ το Ελληνικό επιτελείο το σενάριο αυτό έχει εξεταστεί και αναλυθεί με κάθε λεπτομέρεια εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο. Είχε προηγηθεί άλλωστε η προσπάθεια του ‘’Oruc Reis’’ να προχωρήσει σε έρευνες κοντά στο Καστελόριζο όταν στην περιοχή έσπευσε η φρεγάτα «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ» και ακολούθησε στενό και έντονο «πρέσινγκ» του Τουρκικού ερευνητικού μέχρι να αποχωρήσει.

Από τότε πέρα από τις διπλωματικές κινήσεις τις οποίες διαθέτει η χώρα η στρατιωτική ηγεσία προχώρησε στην εκπόνηση συγκεκριμένων σχεδίων για την αντιμετώπιση ανάλογης ενέργειας είτε στην ίδια περιοχή είτε Νότια της Κρήτης έπειτα από την υπογραφή του παράνομου μνημονίου Άγκυρας-Τρίπολης.

Τα απόρρητα σχέδια του Γενικού επιτελείου προβλέπουν σύμφωνα με πληροφορίες κλιμακωτή αντίδραση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ανάλογα με τις Τουρκικές ενέργειες και τη διάθεση των γειτόνων να προχωρήσουν σε έρευνες παρά τις διπλωματικές ενέργειες της Αθήνας, αναφέρει το newpost.gr

Τόσο το Πολεμικό Ναυτικό όσο και η Πολεμική Αεροπορία έχουν ήδη εκπαιδευτεί σε μια σειρά από σενάρια αποτροπής τα οποία φτάνουν μέχρι και την εμπλοκή με στρατιωτικά μέσα των γειτόνων τα οποία θεωρείται βέβαιο ότι θα συνοδεύουν το Τουρκικό ερευνητικό ή ακόμα και το Τουρκικό γεωτρύπανο.

Η στρατιωτική ηγεσία έχει καταστήσει σαφές ότι από τη στιγμή που θα λάβει εντολή αποτροπής διαθέτει και τα μέσα και την αποφασιστικότητα να σταματήσει οποιαδήποτε ενέργεια και μάλιστα εν τη γενέσει της πριν οι γείτονες προχωρήσουν σε τετελεσμένα και καταστάσεις μη αναστρέψιμες.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες άλλωστε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος διεμήνυσε ότι σε οποιαδήποτε απειλή οι Ένοπλες Δυνάμεις «θα επιτελέσουν το καθήκον τους δυναμικά και νικηφόρα». 

Πάντως το σχέδιο της Άγκυρας στην Λιβύη περνάει! Όπως μας ςνημερώνει η kathimerini.gr, aν και οι ενστάσεις της Μάλτας για την υλοποίηση της επιχείρησης κάμφθηκαν, η «Ειρήνη» αντιμετωπίζει και άλλα προβλήματα, ιδιαίτερα στον τομέα των πληροφοριών. Η Αγκυρα έχει ουσιαστικά μπλοκάρει τη δυνατότητα ανταλλαγής πληροφοριών ανάμεσα σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. με αποτέλεσμα η «Ειρήνη», όπως και η ακριβώς προηγούμενη επιχείρηση στην περιοχή με την ονομασία «Σοφία», να διαθέτει περιορισμένο όγκο ουσιαστικών πληροφοριών.  

Το τουρκικό μπλόκο είναι βέβαια λογικό από την πλευρά της Αγκυρας, καθώς με αυτό τον τρόπο μπορεί να συνεχίζει αδιάλειπτα την ενίσχυση των δυνάμεων του Φαγέζ αλ Σαράζ που, αξίζει να σημειωθεί, γίνεται κατά κύριο λόγο με αεροπορικά μέσα. Αντιθέτως, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η Αγκυρα συμβάλλει οικειοθελώς με την προώθηση πληροφοριών που αφορούν τη μετακίνηση των πλοίων ή αεροπλάνων που μεταφέρουν ενισχύσεις προς τη Βεγγάζη και, γενικότερα, τις δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ, συμφερόντων Αιγύπτου, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων κ.ά. 

Όπως καταλαβαίνουμε όλοι, εάν δεν αντιδράσουμε, τότε θα βρεθούμε προ εκπλήξεων!

PENTAPOSTAGMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου