Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020

Κεμαλιστές προς Ερντογάν: ''Να ενεργοποιηθούν άμεσα οι S-400''

Σε πανικό οι Τούρκοι Φαίνεται να ξεφεύγει η κατάσταση μετά την αναγγελία επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα από την Ουάσιγκτον και πλέον οι Τούρκοι συζητούν την ενεργοποίηση των S-400, αφού φοβούνται τα χειρότερα.

Η τουρκική αντιπολίτευση κάλεσε επίσημα την κυβέρνηση να ενεργοποιήσει τους S-400 λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ, με την υπόμνηση "το συντομότερο δυνατό.''

"Τα συστήματα πυραύλων αεροπορικής άμυνας S-400 που απέκτησε η Τουρκία από τη Ρωσία πρέπει να τεθούν σε επιφυλακή το συντομότερο δυνατό μετά τις νέες κυρώσεις της Ουάσινγκτον εναντίον της Άγκυρας”, δήλωσε ο Unal Cevikoz, σύμβουλος του αρχηγού της τουρκικής αντιπολίτευσης πριν λίγο.

"Τα βήματα για την ενίσχυση της άμυνας της χώρας μας, μιας από τις πιο σημαντικές χώρες του ΝΑΤΟ, αναμενόταν να θεωρηθούν ως μέτρο για την ενίσχυση της συμμαχίας, αλλά αυτό δεν έγινε. Η Τουρκία αναγκάστηκε να αγοράσει τα συστήματα S-400 . Τι πρέπει να γίνει τώρα να μην  χρησιμοποιήσουμε αυτά τα συστήματα 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το συντομότερο δυνατό;», δήλωσε ο ίδιος.

Η επιβολή κυρώσεων όπως όλα δείχνουν έχει προκαλέσει πονοκέφαλο και θολούρα στην Άγκυρα, αλλά τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα, αφού και η Μέρκελ θα αναγκαστεί να ακολουθήσει τις αμερικανικές κυρώσεις είτε με το καλό είτε με το κακό.

“Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι των ΗΠΑ έχουν καταστήσει σαφές ότι θα περιμένουν τον Μπάιντεν πριν αποφασίσουν για αυστηρότερες κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων του εμπάργκο όπλων (που ζητά η Ελλάδα)  από ορισμένα κράτη μέλη.

Στη συνέχεια, εναπόκειται στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ να εξισορροπήσει ανάμεσα στην τιμωρία και την διπλωματία σε σχέση με την Τουρκία.

Αλλά αν ο Μπάιντεν και η ΕΕ επιλέξουν να ακολουθήσουν μια πιο σκληρή γραμμή, οι συνέπειες που θα υπάρξουν για την τουρκική οικονομία θα προκαλούσαν ακόμα μεγαλύτερη κόντρα μεταξύ του Ερντογάν  και των δυτικών συμμάχων του.

Με δεδομένες τις εκλογικές πιέσεις που αντιμετωπίζει ο Ερντογάν στο εσωτερικό του, αυτό το μονοπάτι που ακολουθεί θα μπορούσε να τον οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη αντιπαράθεση με την Δύση.

«Η Τουρκία είναι πιθανό να παραμείνει σε πορεία  ρήξης τις ΗΠΑ και την ΕΕ, και δεν θα ήταν έκπληξη να δούμε περαιτέρω κυρώσεις το 2021», είπε ο Aykan Erdemir, διευθυντής του προγράμματος για την Τουρκία στο Ίδρυμα για Άμυνας και Δημοκρατίας (FDD) στην Ουάσινγκτον.

Αργά τη Δευτέρα, οι ΗΠΑ επέβαλαν νέες κυρώσεις στην τουρκική αμυντική βιομηχανία και στον επικεφαλής της, Ismail Demir, καθώς και σε άλλα τρία άτομα.

Οι ΗΠΑ ισχυρίστηκαν ότι η απόφαση της Άγκυρας να αποκτήσει τους S-400 από τη Ρωσία θα θέσει σε κίνδυνο τις στρατιωτικές τεχνολογίες και το προσωπικό της συμμαχίας, παρέχοντας παράλληλα σημαντικά κεφάλαια στη Ρωσία. 

 Την ίδια στιγμή, έχουμε δηλώσεις και από τον Ακάρ 

 «Οι κυρώσεις έχουν κλονίσει όλες τις αξίες της συμμαχίας μας με την Ουάσινγκτον. Είναι σαφές ότι οι κυρώσεις σε μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ όχι μόνο θα βλάψουν το πνεύμα της συμμαχίας, αλλά θα υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη μεταξύ των συμμάχων», είπε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, μια μέρα μετά από την απόφαση των ΗΠΑ να τιμωρήσουν την Άγκυρα για την        αγορά των S-400.

 Ανδρέας Μουντζουρούλιας

PENTAPOSTAGMA


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου