Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Παρασκευή 4 Μαΐου 2018

Ανοιχτή επιστολή προς κ.κ. υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών Ελλάδος και Ιταλίας


29/04/2018 | 09:00

Αξιότιμοι Κύριοι,
παρευρέθην προσφάτως σε ένα προσκυνηματικό ταξίδι στην Αλβανία από 13 έως 15 Απριλίου με συναδέλφους αποστράτους αξιωματικούς και άλλους φίλους. Στην εκδρομή ανεβήκαμε και στο Ύψωμα 731 όπου τον Μάρτιο 1941 έλαβε χώρα μια από τις σκληρότερες μάχες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μεταξύ Ιταλών και Ελλήνων.
Στο ύψωμα αυτό έπεσαν εκατοντάδες γενναίοι Έλληνες και Ιταλοί στρατιώτες, οι μεν πρώτοι υπερασπιζόμενοι το πατρώο έδαφος και οι δεύτεροι συμμετέχοντας απρόθυμα σε έναν άδικο πόλεμο στον οποίον τους οδήγησε η μεγαλομανία και ο επεκτατισμός ενός μοιραίου για όλους δικτάτορα.
Πρόσεξα ότι ο δρόμος που οδηγεί από το αλβανικό χωριό Κλεισούρα προς το Ύψωμα είναι δύσβατος χωματόδρομος με μόνα μέσα μεταφοράς κάποια εντόπια βαν και επί του Υψώματος υπάρχει ένα απλό και αξιοπρεπές μνημείο ελληνικό το οποίο τιμάται από προσκυνητές Έλληνες.
Θεωρώ ότι το μέγεθος της θυσίας και των δυο γενναίων αντιπάλων και η σημασία της μάχης του Μαρτίου 1941 και για τον ελληνικό και για τον ιταλικό λαό αξίζουν κάτι καλύτερο από έναν κακό χωματόδρομο και ένα απλό μνημείο τιμώμενο μονομερώς και σε άτακτα χρονικά διαστήματα.
Κατόπιν αυτού προτείνω ως πολίτης της Ελλάδος και φίλος της Ιταλίας τα εξής.
1) Την κατασκευή κανονικού ασφαλτοστρωμένου δρόμου από Κλεισούρα μέχρι το Ύψωμα 731 με έξοδα των δυο κρατών Ελλάδος και Ιταλίας κατόπιν συμφωνίας με την Αλβανική Κυβέρνηση.
2) Την κατασκευή κοινού μνημείου, αξίου της θυσίας των δυο στρατών επί του Υψώματος με κοινά βεβαίως έξοδα, το οποίο θα τιμάται κάθε Μάρτιο από αντιπροσωπείες στρατιωτικές και πολιτικές και των δυο κρατών, όπως ακριβώς κάνουν κάθε χρόνο στην Κρήτη μαζί Γερμανοί, Βρετανοί, Αυστραλοί και Έλληνες τιμώντας από κοινού τις θυσίες τους στην Μάχη της Κρήτης.
Πιστεύω ότι η πραγματοποίηση αυτής της πρότασης θα είναι η καλύτερη τιμή και για τους νεκρούς των δυο γενναίων και αξίων αντιπάλων, σπονδή στην ειρήνη και αιώνια απόδειξη της ελληνο-ιταλικής φιλίας που απλώς τραυματίστηκε πλην όμως ποτέ δεν έσβησε από το μοιραίο λάθος ενός μοιραίου ανθρώπου.

Ιωάννης Ξηρός
Ταξίαρχος εν αποστρατεία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου