Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

Ενημέρωση εκ του ΠΑ.ΣΥ.Β.Α. / ΤΡΙΚΑΛΩΝ



Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως-Πωγωνιανής-Κονίτσης Ανδρέας:
«Να κλάψουμε ή να γελάσουμε με τις ελληνοαλβανικές σχέσεις;»



Τις πάγιες θέσεις του για το θέμα της Βορείου Ηπείρου και τις σχέσεις με την Αλβανία καταθέτει με δήλωσή του ο Μητροπολίτης Κονίτσης Ανδρέας, που σχολιάζει τις κινήσεις που γίνονται από ελληνικής πλευράς. Ο Σεβασμιώτατος αναφέρει:

«Δεν ξέρει κανείς αν πρέπει να γελάσει ή να κλάψει, με τα όσα διαδίδουν διάφοροι φιλοκυβερνητικοί παράγοντες σχετικά με τις Ελληνοαλβανικές σχέσεις.
Έτσι:
Α) Πανηγυρίζει η Κυβέρνηση, διότι, λέει, η Αλβανία εχορήγησε την αλβανική υπηκοότητα στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Αναστάσιο.
Αλλά αυτό ήταν αυτονόητο καθήκον της κυβερνήσεως της γείτονος προς τον άνθρωπο αυτόν. Διότι όταν το Οικουμενικό Πατριαρχείο του ανέθεσε την ποιμαντορία της αλβανικής Εκκλησίας, ποιά εκκλησία υπήρχε εκεί; Όλα ήταν στάχτες, όπως τα είχε μεταβάλλει η κουμμουνιστική λαίλαπα του Ενβέρ Χότζα και του Ραμίζ Αλία.
Όμως, ο Μακαριώτατος κ. Αναστάσιος, ξεκινώντας από το μηδέν κατόρθωσε να πετύχει μέχρι σήμερα το θαύμα της ανασυστάσεως της Εκκλησίας της γείτονος, παρά την ποικιλότροπη υπονόμευση του έργου του από εξτρεμιστικούς κύκλους, αλλά και από την ίδια την αλβανική Κυβέρνηση.
Και τώρα, μετά από τα συχνά πισωγυρίσματά της, η Αλβανία χορηγεί στον Αρχιεπίσκοπο την αλβανική υπηκοότητα. Αλλά αυτό δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό. Εκτός κι’ αν η πονηρή γειτόνισσά μας ζήτησε από την Ελλάδα κάποιο αντάλλαγμα.Όμως, η Ελληνική διπλωματία, επειδή είναι «σεμνή», δεν έχει κάνει, μέχρι στιγμής, ουδεμία σχετική ενημέρωση …
Β) Ακόμη και για την εκταφή των οστών των ηρώων του έπους 1940-41 πανηγυρίζει η Κυβέρνηση. Αν, όμως, αυτό γίνεται μετά από επτά (7) ολόκληρα χρόνια, αφ’ ότου η Αλβανία υπέγραψε την σχετική απόφαση, είναι φανερό, ότι η Ελλάδα παρακαλούσε όλα αυτά τα χρόνια την γείτονα, κι’ αυτή μόλις τώρα, ευδόκησε να δώσει την συγκατάθεσή της!
Άφεριμ …
Είναι, όμως, καιρός η Ελλάδα να ζητήσει να γίνει στρατιωτικό κοιμητήριο και στην Κορυτσά. Ας το τολμήσει. Διαφορετικά, ας αφήσει τους κομπασμούς για την δήθεν «υπερήφανη» εξωτερική πολιτική της. Αλλά, μιάς κι’ ο λόγος μας φέρνει στην Κορυτσά, πρέπει να πούμε ότι μας προκάλεσε λύπη και αγανάκτηση η πληροφορία από έγκυρη και απολύτως αξιόπιστη πηγή, ότι ο Έλληνας ΥΠΕΞ κ. Κοτζιάς, κατά την πρόσφατη τριήμερη επίσκεψη στην Ελληνική αυτή πόλη, δεν καταδέχτηκε να δη και να συνομιλήση με Βορειοηπειρώτες της Κορυτσάς.
Γιατί όμως; Μήπως τυχόν αυτή ήταν απαίτηση των Αλβανών «φίλων» του; Και μήπως στον βωμό της… «καλής θελήσεως» της Αλβανίας απέναντι στην Ελλάδα απαξιώθηκε το Ελληνικό Βορειοηπειρωτικό στοιχείο της ιστορικής πόλεως;
Πάντως όπως και να ‘χη το πράγμα, διαμαρτύρομαι εντόνως γι’ αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά του κ. Κοτζιά. Αν με τέτοια καμώματα (όπως βλέπουμε και για το «Σκοπιανό», δυστυχώς) προσπαθεί η Κυβέρνηση να δημιουργήσει (αλλοίμονο!) «σχέσεις καλής γειτονίας» με την αδιόρθωτη Αλβανία, είναι μακρυά νυχτωμένη. Γι’ αυτό, οι ίδιοι οι Βορειοηπειρώτες και όσοι τους αγαπούν ειλικρινά, ας παραμένουν άγρυπνοι.
Γιατί οι καιροί τρέχουν. Ας προσέχουν με τεταμένη την προσοχή.
Για την σωτηρία της Βορείου Ηπείρου, της προαιώνιας αυτής Ελληνικής Γης. Και μη ξεχνάνε ότι και οι «Τσάμηδες» παραμονεύουν να επιστρέψουν στον τόπο των εγκλημάτων τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου